Özal'ın mirasına CHP sahip çıktı
Abone olÖzel Çevre Kurumu, 24 yıl sonra kapatılınca CHP, Özal’ın mirasına sahip çıktı ve Anayasa Mahkemesine iptal davası açtı.
Turgut Özal'ın, Türkiye'deki doğa mirasını korumak için kurduğu Özel Çevre Koruma Kurumu kapatılınca CHP Anayasa Mahkemesine iptal davası açtı. Bugüne kadar Turgut Özal'ın icraatlarını sık sık eleştiren CHP ilk kez Özal'ın mirasına sahip çıktı.
Turgut Özal'ın talimatıyla 24 yıl önce oluşturulan kurul, aralarında Göcek, Ihlara, Uzungöl, Pamukkale gibi dünya harikası bölgeleri özel korumaya almıştı. Kurumun kapatılması sonucu, özel koruma bölgelerinin imara açılması, çarpık kentleşme ve doğanın tahrip edilmesiyle karşı karşıya kalacağı öne sürülüyor.
Anayasa mahkemesin e iptal davası açan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Hükümet, Özel Çevre Koruma Kurulu'nu kaldıran, özel çevre koruma anlayışına son veren bir kanun hükmünde kararname çıkardı. Türkiye'deki meraları dahi yapılaşmaya açacak hükümler var'' dedi.
ÖZAL'IN MİRASI
Kapatılan kurum 14 bölgede çevre sorunlarını gidermek, korumak, imar planlarını yapmak gibi görevleri sürdürüyordu. Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen alanlarda doğal güzellikler ve tarihi kalıntılarının korunmasından da sorumluydu. Bölgelerde yapılacak her türlü yapı ve tesis, Kurulun iznini gerektiriyordu. Kurumun görevleri bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülecek, personeli de Bakanlığa devredilecek. Bakanlıkta Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kurulacak.
Türkiye'de özel koruma altında 14 özel bölge bulunuyor. Bu bölgeler arasında en büyük alanı bin 443 kilometrekare ile Datça-Bozburun oluşturuyor. İkinci sırada ise 805 kilometrekare ile Göcek yer alıyor. 14 bölge ''Göcek, Dalyan, Patara, Kekova, Göksu, Gölbaşı, Pamukkale, Ihlara, Foça, Belek, Bozburun, Gökova, Uzungöl ve Tuzgölü'' olarak sıralanıyor.
KURUCUSU DA ENDİŞELİ
Turgut Özal'ın Göcek'i keşfetmesi sonrası doğa harikası bölgelerin koruma altına alınması kararlaştırılmış ve Özal'ın danışmanı gazeteci Can Pulak'ın girişimiyle Özel Çevre Kurumu kurulmuştu. Pulak kurumun 24 yıl sonra kapatılmasından endişe duyduğunu belirterek şunları söyledi:
''Kurumun kapatılarak, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü adı altında görevini sürdürmesi kararı yanlıştır. Bu kurum, ülkemizin çok değerli yerlerinin korunmasında önemli görevler yaptı. Doğrudan Başbakanlığa bağlı olduğu için müdahale yapılamadı. Şimdi Çevre bakanlığının çatısı altında siyasi olarak etkilenecek. Göcek, Gökova körfezinin betonlaşması, imara açılması bu kurum sayesinde önlendi. Şimdi gelecekten endişe ediyorum"