OYAKın elinde 3 milyar dolar var

Abone ol

Elinde 3 milyar dolar nakdi olan Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak) Amerika ve Avrupa'da şirket almak için çalışmalar yapıyor.

Oyak Bank'ı Hollandalı bankacılık devi ING Bank'a satan ve Oyak CEO'su Coşkun Ulusoy, Global madencilik ve çelik sektörü zirvesinde Reuters'in sorularını cevapladı.

Satın almalar için ayırdıkları 3 milyar dolarlık nakdi şimdilik elinde tuttuğunu anlatan Ulusoy, Oyak Grubu olarak uzun vadede demir ve kömür madenleriyle, ayrıca Kuzey Amerika ve Avrupa'da satın alma imkanlarıyla ilgilendiklerini belirtti. Ulusoy, Erdemir'deki yüzde 51'lik hisselerini azaltmayı düşünmediklerini anlattı.

Ulusoy, TL'nin dolar karşısında daha fazla değer kaybedebileceğini, ancak dolar kurunun 2 liranın fazla üzerine çıkmasını beklemediğini söyledi. Ulusoy, "2 liranın üzerine çıkacağını sanmıyorum... Eğer kur 2,5 lira olursa o zaman bir sorun var demektir. O zaman Türkiye'de gerçek bir kriz çıkar." dedi.

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ulusoy, dip yapan çelik talebinde yakın dönemde toparlanma beklemediklerini ve bu sebeple yatırım planlarının dondurulduğunu belirtti. Önceki iki yılın çelik talebine atıfta bulunan Ulusoy, "İyi talepli günlere dönmemiz için beş yıl gerek." diye konuştu. Şirketin şu anda üretim azaltma yönünde bir planı olmadığını belirten Ulusoy, piyasa koşullarında bozulma olması halinde seçenekleri değerlendireceklerini belirtti. Şu anda yüzde 70 kapasiteyle çalışan İskenderun demir çelik fabrikası hakkında, "Şartlar gerektirirse İsdemir'de yüzde 50'ye düşebiliriz." dedi. Ulusoy, Ereğli'deki fabrikanın ise tam kapasiteyle çalıştığını belirtti.

Erdemir Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özgen ise çelik tüketiminin Türkiye'de neredeyse dibe vurmuş durumda olduğunu söyledi. Siparişlerin daha da azalması halinde bazı üretim hatlarını durduracaklarını belirtti. Erdemir'in performansıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Özgen, 2008'in Ağustos ayından itibaren piyasa koşullarında çok büyük değişiklikler yaşandığını, bunun şirketlerinin yanı sıra Türkiye ve dünya için de geçerli olduğunu anlattı. Erdemir'in bir aylık üretiminin 400 bin ton olduğunu hatırlatan Özgen, "Temmuz ayında bir ayda 400 bin ton satış yaptık. Ekimde 177 bin ton, kasımda 110 bin ton sipariş gelmiş. Talepte ve siparişte yüzde 75 oranında azalma var." ifadelerini kullandı.

Ayrılmalar teşvik edilecek

Öte yandan Erdemir Grubu şirketlerinde "gönüllü işten ayrılmayı teşvik kararı" alındı. Şirket tarafından, bu teşvikten grup şirketlerinde çalışan ve emekliliğe hak kazanmış veya kazanmamış aylık ücretli, saat ücretli ve sözleşmeli tüm personelin yararlanabileceği belirtildi. Bu uygulama kapsamında, şirketten kendi arzusu ile ayrılmak isteyen personele kıdem ve ihbar tazminatlarına ilave olarak ek ödeme yapılacak. Londra, Zonguldak; Reuters, Cihan

4 milyar dolarlık gemi siparişi iptal oldu

Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, ekonomik kriz nedeniyle tersanelerde 4 milyar dolarlık gemi siparişi iptali olduğunu söyledi. Kalkavan, Ritz Carlton Oteli'nde düzenlenen Mare Forumu'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Kalkavan, sektördeki iş azalmasının istihdam kaybına yol açtığını ve tersanelerde çıkarılan işçi sayısının 13 binin üzerinde olduğunu dile getirdi.

Günün Önemli Haberleri