Seçim sonuçları açıklanıyor! YSK Başkanı son durumu açıkladı! Erdoğan mı Kılıçdaroğlu mu?

Abone ol

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 13. Cumhurbaşkanı'nı ve TBMM 28. Dönem Milletvekillerini belirlemek için bugün (14 Mayıs 2023 Pazar) sandık başına gitti. Saat 08.00 itibariyle oy verme işlemi ülke genelinde başladı. 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullandı. Yurt içinde 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy verdi. Sat 17:00 itibariyle sandıklar kapandı ve oy verme işlemi sona erdi. Oylar sayılmaya başlandı. İşte ajanslardan gelen son sonuçlar...

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 5 yıl süreyle görev yapacakolan 13. Cumhurbaşkanı ile 28. dönem parlamentosunda görev yapacak 600 milletvekilini belirlemek için sandık başına gitti. Saat 08:00'de başlayan oy verme işlemi saat 17:00 itibariyle sona erdi. 60 milyon 697 bin 843 seçmen, 191 bin 884 sandıkta oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı için üç aday, Meclis’e girmek için ise 24 siyasi parti ile 151 bağımsız milletvekili adayı mücadele etti. Oyların sayımına başlandı. İşte gün boyu yaşananlar ve gelen ilk oylar...

YSK Başkanı açıkladı: Sandıkların yüzde 87.13'ü açıldı

 YSK Başkanı Ahmet Yener, yurtiçinde açılan sandık sayısının yüzde 89.97, genel olarak açılan sandık sayısının da yüzde 87.13 olduğunu duyurdu. 

Anadolu Ajansı ile ANKA verileri eşitlendi

Anadolu Ajansı ile ANKA'nın sandık sonuçları neredeyse eşitlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49.5 civarında oy alırken, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45 civarında oy aldı. İşte iki ajansın son paylaşımları...

Erdoğan Kısıklı'daki evinden ayrıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kısıklı'daki konutundan ayrıldı. Kendisini bekleyen vatandaşları selamlan Erdoğan'ın Sütlüce'ye geçmesi bekleniyor.

YSK Başkanı sisteme girilen oy sayısını açıkladı

 YSK Başkanı Ahmet Yener: Veri girişimizde herhangi bir aksaklık yok. Bütün partilere de aktarıyoruz. Şuan itibari ile yurt içinde yüzde 47,08 yurt dışı 12,60 oy girişi gerçekleşmiştir. 

Anadolu Ajansı'ndan İmamoğlu ve Yavaş'a cevap

 Anadolu Ajansı, Millet İttifakı cumhurbaşkanı yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın suçlamalarına cevap verdi. "Tutanaklardaki sonuçları müşterilerimize doğrudan servis ediyoruz. Tutanaklarda ayrım yapmıyoruz. Tutanaklar arasında bir ayrım gözetmiyor, tutanakları geliş sırasına göre hızlı bir şekilde iletiyoruz" denilen AA açıklamasında, yasal hakların kullanılacağı belirtildi. 

AA ve ANKA'ya göre sandıklarda son durum


Seçim sonuçlarını veren Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verileri arasındaki makas giderek kapanıyor. Sayılan sandıklar AA'da yüzde 84.32, ANKA'da yüzde 86.97 oldu. 

Kılıçdaroğlu: Sandıkları terk etmeyin...

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız.

Aylin Nazlıaka: Kılıçdaroğlu yüzde 51,5 puanla önde

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Sevgili yurttaşlarımız ıslak imzalı tutanakları tek tek işliyoruz. Bizim verilerimize göre Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 51.5 puanla öndedir. Lütfen sandıklara sahip çıkalım, sakin olalım" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan İmamoğlu ve Yavaş'a tepki geldi

 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 14 Mayıs seçimlerinin uhulet ve suhulet ile büyük bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesi, Türkiye’mizin sahip olduğu demokratik olgunluğun ifadesidir. Seçim böylesine olumlu ve demokratik atmosferde geçmişken, oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır. Milletimizin teveccühünün devam eden oy sayımına yansıyor olmasından memnuniyet duyuyoruz. Tüm dava ve yol arkadaşlarımdan, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar, her ne olursa olsun sandıkların başından ayrılmamalarını rica ediyorum. Demokrasi adına oy veren ve seçim çalışmalarında yer alan tüm vatandaşlarımı tebrik ediyor, her birine ayrı ayrı şükranlarımı ifade ediyorum.

AK Parti: Açık ara öndeyiz! Salı'ya kadar itiraz hakkımız var

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Salı gününe kadar itirazları iletmek adına hazırlık yapıyoruz” dedi. Açık ara önde olduklarını söyleyen Yavuz, “Sonuçların hayırlı olmasını diliyorum. Fotoğraf biraz daha netleşince ortaya koyarız” dedi.

Mansur Yavaş, CHP'nin sonuçlarını sonucu açıkladı

Mansur Yavaş CHP'nin elindeki sonuçları açıkladı. Kemal Kılıçdaroğlu 47.42, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 46.80, Sinan Oğan 5.33 ol almış durumda. Ankara, İzmir ve İstanbul'un sonuçları henüz gelmedi. 

AA ve ANKA'ya göre oy oranları...

Anadolu Ajansı'nın aktarmaya başladığı ilk verilerde Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 60'ın üzerindeyken ilerleyen dakikalarda yüzde 50'lere indi. Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 33'ten başlayarak yüzde 40'ı aştı.
ANKA'nın verilerinde ise yarış başa baş gözüküyor.

Hamza Dağ: Yapılan arama balkon konuşması hazırlığı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ: Rutin güvenlik tedbiri gerekçesiyle yalnızca balkon konuşmasının yapılacağı ikinci katta arama gerçekleşmektedir. Bazı basın kuruluşlarında ifade edildiği gibi bir bomba ihbarı durumu söz konusu değildir.

Canan Kaftancıoğlu: Yüzde 50'yi zorluyor

 CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: İstanbul’da kendi sistemizde ıslak imzalı tutanaklarımızla sandıkların yüzde 40’ının sonucuna ulaşmış durumdayız.  İstanbul’da Cumhurbaşkanı Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 50’nin üzerinde. Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 43,91; Sinan Oğan 4,37, Muharrem İnce 0,29 oy oranında. Sandıklar bu şekilde girilmeye devam ediyor.

AK Parti Genel Merkezi bomba araması için boşaltılıyor

 BBC Türkçe, Fundanur Öztürk imzalı haberinde AK Parti Genel Merkezi'nin, bomba araması nedeniyle boşaltıldığını duyurdu. Genel merkezdeki gazetecilerden de dışarı çıkmaları istendi. BBC Türkçe'ye konuşan bir güvenlik yetkilisi, tüm binada bomba araması yapıldıktan sonra binaya yeniden girişe izin verileceğini söyledi. Arama köpekleri binaya girdi. Ancak bazı katlarda hala insanların olduğu görülüyor.

Kılıçdaroğlu'ndan tek kelimelik paylaşım geldi

 Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda sadece "Öndeyiz" notunu düşmesi dikkat çekti. 

İmamoğlu ve Yavaş'tan açıklama: AA'ya inanmayın

 Millet İttifakı Cumhurbaşkanı yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ortak basın toplantısı yaptı. İmamoğlu ve Yavaş, Anadolu Ajansı'nın verileri manipüle ettiğini belirterek, "AA verilerine inanmayın, yüzde 23'lük sandık verilerine göre biz öndeyiz" dediler. İmamoğlu, "Bir süre AA verilerini izleyemeyin çünkü sizi kandırıyorlar" dedi.  

Oylar değişiyor! AA verilerine göre neler oldu?..

Anadolu Ajansı verilerine göre saat 19:25 itibariyle sandıkların yüzde 25'i açılırken, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54.27, Kemal kılıçdaroğlu yüzde 39.75, Sinan Oğan yüzde 5.42, Muharrem İnce ise yüzde 0.56 oy almış görünüyor. 

Canan Kaftancıoğlu İstanbul sonuçlarını açıkladı

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'daki ilk sonuçlar deyip son verileri paylaştı.  İstanbul’da saat: 19.17 itibariyle sandıkların yüzde 15 sisteme girdi ve yüzde 15 veriye göre:
Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 51.33
R. Tayyip Erdoğan : Yüzde 43.94
Sinan Oğan : Yüzde 4.45
Muharrem İnce : Yüzde 0.28

CHP'li Öztrak'tan açıklama: Bize ulaşan sonuçlar olumlu

 CHP Sözcüsü Faik Öztrak açıklama yaptı. "Sonuçları yakından takip ediyoruz. AA geleneksel manipülasyonlarını son defa yapıyor" diyen Öztrak, "Bize ulaşan verilere göre biz tabloyu son derece olumlu görüyoruz" dedi. 

AA'ya göre sandıklarda son durum ne?

Anadolu ajansının saat 19:10'daki verilerine göre sandıkların yüzde 21.33'ü açıklandı. Bu sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan yüzde 55.03, Kemal kılıçdaroğlu yüzde 39, Sinan Oğan yüzde 5.40, Muharrem İnce ise yüzde 0.57 oy almış durumda...

Seçime katılımda rekor kırıldı: Yüzde 88.45

Anadolu Ajansı'nın açıklamış olduğu verilere göre; Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilli Genel Seçimleri'nde tüm Türkiye'den katılım oranı belli oldu. Ajansın verilerine göre; Cumhurbaşkanı Seçim'inde katılım oranı yüzde 88.19 iken Milletvekili Seçimi'nde katılım oranı yüzde 85.72 oldu.

İşte AA ve Anka'ya göre ilk sandık sonuçları

Anadolu Ajansı, cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıkların yüzde dokuzunun açıldığı verileri paylaştı. AA verilerine göre, sandıkların yüzde 9'unun açıldığı durumda yüzdeler şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan 59, 4
Kemal Kılıçdaroğlu 34.7
Sinan Oğan 5.1
Muharrem İnce 0.6

Aynı dakikalarda Anka Haber Ajansı, açılan sandık oranını 1.87 olarak belirterek şu sonuçları paylaştı: 

Erdoğan: 49.8
Kılıçdaroğlu: 45.3
Oğan: 4.2
İnce: 0.5 

İhlas Haber Ajansı sonuçlarına göre

Erdoğan: 55.64
Kılıçdaroğlu: 37.62
Oğan: 5.47
İnce: 1.27

Yayın yasağı kaldırıldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, "14 Mayıs tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri tüm yurtta sakin bir şekilde sonuçlanmıştır. 17:30'da oy verme işlemi sonuçlanmıştır. Merakla beklediğiniz yayın yasağını 18:30 itibarıyla kaldırmış durumdayız. Değişik kanallardan basın mensuplarımıza veri gelişi olmaktadır ancak tüm kamuoyunun YSK'nın geçici sonuçlarını açıklamasını beklemelidir." dedi.

Kılıçdaroğlu: İmzalı son tutanağı alana kadar ayrılmayın

Cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek" çağrısında bulundu.

RTÜK'ten yayın yasağı uyarısı geldi! Saat 21:00'e kadar...

 RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından "YSK kararlarına göre seçim sonuçlarının 21:00'den önce verilmesi seçim yasakları kapsamındadır" diyen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, "YSK'nın bu saati daha erkene çekme yetkisi bulunmaktadır. Aksi bir düzenleme duyurulmadığı müddetçe seçim sonuçlarının ekrana getirilmemesi kanuni bir zarurettir. Önemle duyurulur" paylaşımı yaptı

YSK açıkladı: Oy verme işlemi sorunsuz sona erdi

YSK'dan yapılan son dakika açıklamada "Oy verme işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Kurulumuza şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum söz konusu değil" denildi.

Polis YSK'ya giden yolların tamamını kapattı

Ankara’daki Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde geniş güvenlik önlemleri alan polis, YSK’ya çıkan tüm yolları da trafiğe kapattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'sandık' uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından "Değerli dava ve yol arkadaşlarım... Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!.." mesajı paylaştı. 

Sandıklar kapandı oy sayımı başladı

 Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi. Sandıklar kapandı ve sandık kurulları oy sayma işlemlerine başladı. Seçim sonuçları saat 21:00'e kadar yayınlanamayacak. Ancak YSK'nın sonuçların açıklanması saatini erkene çekmesi bekleniyor. 

Sakarya'da İYİ Partililer AK Parti'li vekile saldırdı

AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, oyunu kullandığı Serdivan Fatma Özkan İlkokulu'nda İYİ Partililerin saldırısına uğradı. Milletvekili Atabek'in oyunu vermesinin ardından İYİ Partili görevli olay çıkardı. Olay sonrasında AK Parti görevlilerinin talebi üzerine tutanak tutuldu. Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ise olayı yargıya taşıyacağını ifade etti.

YSK Başkanı: 1 sandık kurulu üyesi ile 1 vatandaş öldü

YSK Başkanı Ahmet Yener, "Seçim sorunsuz olarak devam ediyor. Bir sandık kurulu üyesi ve bir vatandaş kalp krizi sebebiyle vefat etti. Bunun dışında bir olumsuzluk yok" açıklamasını yaptı. 

Kemal kılıçdaroğlu CHP Genel Merkezi'ne geçti

 Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkez binasına geçti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'ya döndü

 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul'da kullandıktan sonra seçimleri takip etmek için Ankara'ya geçti.  Erdoğan, saat 15.15'te Ankara'ya geldi. Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.

200 kişi bilgileri olmadan görevlendirilmiş

 Gaziantep’in ardından Diyarbakır’da da seçmenler bilgileri olmadan görevli yapılmış. Diyarbakır’da 200’e yakın kişi, sandık kurulu üyesi gösterilmelerinden kaynaklı oy kullanamadı. Diyarbakır Barosu ve ÖHD’den yapılan açıklamada, durumu tutanak altına aldıklarını belirtildi.

CHP duyurdu: Görevliyi dövüp toplu oy kullandılar

Sosyal medyada paylaşılan ve gündem olan görüntülerde, bir kişi seri bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy basarken görüldü. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, “Sosyal medyaya yansıyan bu görüntüler Şanlıurfa Harran ilçesi, Minare köyünde çekilmiştir. Önce sandık kurulu üyelerimiz darp edilmiş sonra bu görüntüler ortaya çıkmıştır. Yetkili avukat arkadaşlarımız ilgili köye yönlendirilmiş ve İlçe Seçim Kuruluna itiraz edilmiştir. Bu arada Şanlıurfa Valisi ve Emniyet Müdürüne ulaşılamamaktadır. Zatıalileri toplantıdadır” bilgisini paylaştı.

Sandık görevlileri uzaklaştırılıp oy kullanıldı

 Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Körgüden Köyü’nde, 1036 nolu sandık başkanı ve görevliler zorla sandıktan uzaklaştırıldığı iddia edildi. Birden fazla kişi kabine girerek toplu oy kullandığı öne sürüldü. CHP, olayla ilgili tutanak tuttu.

Binali Yıldırım'dan Türkiye Yüzyılı mesajı

 AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oyunu Tuzla'da Emlak Konut Cemil Meriç İlkokul ve Ortaokulu'nda kullandı. Yıldırım, "Gördüğüm kadarıyla oldukça yoğun bir ilgi var. Yarım saat bekledik, oy kullanmak için. Herkes gibi biz de bekledik. Vatandaşlık görevimizi Semiha Hanım'la beraber yerine getirdik. Çıkacak sonuçların elbette ki ülkemize, milletimize hayırlı olacağından eminiz" dedi.

MHP lideri Bahçeli oy kullandı! Olay işaret

13.10: MHP Lideri Devlet Bahçeli, Ankara'da Anıttepe Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Oy kullanmadan önce seçmen listesini imzalayan Bahçeli'nin arkasında bir genç Kemal Kılıçdaroğlu işareti yaptı. Bahçeli, "Bugün oyumuzu verme görevimizi yerine getirmiş olduk. Türk siyasi hayatında önemli bir seçim. Yüksek bir katılım olduğu görülmekte. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bütün siyasi partilerimize başarılar diliyorum." dedi.

Erdoğan posteriyle gelince oy kullanamadı

Adıyaman'da bir kadın Erdoğan posteriyle oy kullanmaya gelmesi nedeniyle kabine alınmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Emine Erdoğan oy kullandı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile İstanbul'da Saffet Çebi Ortaokulu'nda oyunu verdi. Oyunu kullandıktan sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Oyumuzu kullandıktan sonra söylenilecek en önemli şey Türk demokrasisi için inşallah bugün sabah itibariyle takipteyim, İçişleri Bakanı’ndan da aldığım bilgilere göre olaysız, herhangi bir sıkıntı yaşanmadan şu ana kadar süreç devam etti. Devam ediyor. En önemlisi deprem bölgesindeki oyların kullanımıydı. Deprem bölgesinde de vatandaşlarımız büyük bir şevkle oylarını kullanıyorlar. Temennim odur ki akşam sayımlardan sonra ülkemiz, milletimiz için Türk demokrasisi için hayırlısıyla bir geleceği Rabbim’den niyaz ediyoruz. Bütün seçmenlerimizin endişeye kapılmadan akşam saat 17.00’ye kadar oylarını kullanmaları, Türk demokrasisinin gücünü göstermesi açısından çok önemli."

Kemal Kılıçdaroğlu oyunu kullandı

 Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara'da Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı.

Sandık Kurulu Başkanı gözaltına alındı

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “İstanbul’da bir sandık kurulu başkanı seçmene verdiği pusulaya kendisi oy kullanmaya kalktığı için sandık kurulu başkanlığı iptal edildi. Canavarsın CHP örgütü:) İlçe seçim kurulu ve emniyet güçlerimize teşekkür ederiz. Gözaltında… Şimdi o düşünsün.." paylaşımı yaptı.

Günün Önemli Haberleri