Otoyollar bu yıl satılacak
Abone olÖzelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, özelleştirme kapsamındaki kurumlarla ilgili gelinen son noktayı anlattı.
Kilci, Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait toplam 25 fabrikayı altı ayrı grupta özelleştireceklerini belirterek, bütün şeker fabrikalarının ihale sürecini bu yıl içinde başlatmayı planladıklarını ve ilk ihalelerin yaklaşık bir ay içinde açılacağını söyledi. Kilci, “Amacımız bu yılın içinde bütün gruplar için ihale sürecini başlatabilmek. İhalelerin üst üste gelmesi söz konusu değil. Her grubun ihalesi belli aralıklarla olacak. Yaklaşık bir ay içinde de bu süreç başlayacak” dedi.
Kilci, önceliği hangi gruba vereceklerinin henüz net olmadığını, bu konudaki değerlendirme ve değer tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Şeker sektöründe ciddi bir rasyonelleşme ihtiyacı olduğuna işaret eden Kilci, “Maliyetler dünya ortalamasının çok üzerinde. Üretimde etkinlik ve verimliliğin ve piyasada rekabetin sağlanmasının tek yolu özelleştirme ve serbestleştirme; bunu sağlamamız lazım” diye konuştu.
MİLLİ PİYANGO ÖZELLEŞTİRMESİ BU YIL TAMAM
Metin Kilci, Milli Piyango’nun özelleştirmesi konusunda ilgili tasarı yasalaşınca gecikmeden ihale sürecine başlatmayı ve 2008 yılı içinde özelleştirilmesini tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Kilci, Milli Piyango’nun lisans verilmesi yoluyla özelleştirileceğini ve lisans süresinin kaç yıl olacağının henüz kesinleşmediğini kaydetti.
Kilci şunları söyledi: “Kesinleşmedi, ama 10 yıl süreyle bir lisans satışı söz konusu olacak. Meclis tatile girmeden önce bir kaç hafta içinde ilgili tasarı (Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de değişiklik yapan tasarı) kanunlaşır diye ümit ediyoruz. Bu yıl içinde Milli Piyango’nun lisans satışını gerçekleştiririz. Yerli ve yabancı şirketlerden bir ilgi var. Bunun ne ölçüde olduğunu ancak ihaleye çıktıktan sonra tespit edeceğiz, ama ilgi olacağını tahmin ediyorum. Satış yönteminde öncelikli olarak toplu ödeme söz konusu, hasılat paylaşımı konusunu henüz değerlendiriyoruz.
Hasılat paylaşımı yerine toplu ödeme kullanılması mümkün olabilecek mi? İlk başta 10 yıllık lisans için belli bir bedel ödenecek. Bu süre içinde herhangi bir paylaşım olmayacak, ya da bunun yanında hasılatın sabit oranında ödenmesi söz konusu olacak. Hasılatta bir pay aldığınızda toplu ödeme o oranda azalacak veya toplu ödemeyi yüksek tutmak isterseniz hasılatta pay almayacaksanız.”
OTOYOLLAR BU YIL İHALEYE ÇIKACAK
Kilci, otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesi için de bu yıl mutlaka ihaleye çıkacaklarını, ancak diğer işlemelerin gelecek yıla sarkabileceğini bildirdi. Rekabet Kurulu’nun, çok net söylememekle birlikte Boğaziçi Köprüsü’nün ayrı tutulması yönünde bir kararı olduğunu anımsatan Kilci, “Boğaziçi Köprüsü’nü muhtemelen ayrı değerlendireceğiz ve otoyol ağının ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün oluşturduğu paketten ayrı tutacağız. Bunun için de alternatif planlarımız var” dedi.
Otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesine ilişkin Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Komisyon’dan geçtiğini Meclis’te Genel Kurul’da olduğunu anımsatan Kilci, şunları ekledi: “Bu tasarının dönemde yasalaşmasını biraz zor görüyorum. Çünkü Meclis gündemi oldukça yoğun, tatil sonrasına kalabilir. Bizim teknik hazırlıkları büyük ölçüde tamam. Bu yıl içinde mutlaka ihaleye çıkarız ama diğer işlemler gelecek yıla sarkabilir. Önceliğimiz otoyolların ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün işletme hakkı satışı. Burada teknik olarak, yatırımın geri dönüşün sağlanması ve makul bir bedel elde edilebilmesi için 25 yıllık bir süre öngörüyoruz. Ancak, bu konuda henüz ÖYK’dan karar alınmış değil. Nihai stratejileri ÖYK kararı ile belirliyoruz, o da uzun süreç değil.”
HALKBANK’TA ALINMIŞ KARAR YOK
Halkbank’ın kalan hisselerinin özeleştirme stratejisine ilişkin henüz alınmış bir karar olmadığını, ikincil halka arz konusunda da bir hazırlıkların olmadığını bildiren Kilci, özelleştirmenin piyasa koşullarına bağlı olduğunu anımsattı.
Son dönemdeki iç ve dış gelişmelerin özelleştirme programının olumsuz etkileyip etkilemediği yönündeki bir soruya da Kilci, “Şu ana kadar etkin bir şekilde hissetmedik. Şu ana kadar programımızda otoyollar ve Milli Piyango ile ilgili mevzuattan kaynaklanan bir gecikmenin dışında bir gecikme söz konusu değil. Tabii bütün varlık (asset) fiyatlarında belli bir baskının olduğunu da kabul etmek gerekir. O da bütün ekonominin birlikte yaşadığı bir durum. Biz piyasa şartlarının özelleştirmeye uygunluğuna bakarız. Zaman zaten başlı başına bir maliyet unsuru” yanıtını verdi.
ELEKTRİK ÜRETİM YASAYI BEKLİYOR
Kilci, Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ait santrallerin özelleştirilmesine ilişkin sürecin TBMM’de kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu’nun Cumhurbaşkanı’nın onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından başlanacağını bildirdi.
Üretim tesisleri ile ilgili özelleştirmenin nispeten daha kısa zaman alacağını vurgulayan Kilci, şunları söyledi: “Çünkü dağıtım şirketleri gibi kompleks bir yapısı yok. Orada varlık satışı söz konusu. Kanunda yer aldığı şekliyle Enerji Bakanlığı’nın öngörüsüyle olacak şeyler. Onlar öncelikle portföy şirketleri kapsamında bir değerlendirme yapacaklar.
Hangilerinin öncelikli olarak özelleştirilmesi gerektiğini tespit ettikten sonra satış işlemlerini gerçekleştirmek için bizi bilgilendirecekler. Önce termik santraller gündemde olacak. Hızla rehabilitasyon yapılmak suretiyle elektrik arzına katkı sağlayabilecek nitelikte olan santraller öncelikli olacak.
10 MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME
Özelleştirme işlemleri kapsamında bu yıl içinde 5.7 milyar dolarlık bir devir işleminin tamamlandığını, bunun 5.2 milyar dolarının nakden tahsil edildiğini belirten Kilci, “İhalesi tamamlanmış, henüz devir işlemi yapılmamış 4.1 milyar dolarlık özelleştirmeler var.
Bunların da yıl sonuna kadar tamamlanması halinde yaklaşık 10 milyar dolarlık özelleştirmeden söz etmek mümkün olacak. Yılın kalan kısmında açılacak ihaleler kapsamında rakam vermek doğru olmaz” diye ekledi.