Otopark mafyası bitti mi?
Abone olOtopark mafyası bitmediyse bile bitmek üzere. Peki bunu kim sağladı?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret A.Ş (İSPARK) Genel Müdürü Kadir Gurbetci, kentte ''otopark mafyası'' ve ''değnekçiliği'' yüzde 90'ı aşan oranda bitirdiklerini söyledi.
VAR OLAN ALANLARIN KULLANIMI
"'Kentteki parklanmanın yaklaşık yüzde 85'i cadde ve sokaklardaki park yerleri tarafından karşılanıyor'' diyen Kadir Gurbetci, İSPARK'ın bu veriler çerçevesinde kentteki otopark sorununu çözümlemeyi ve vatandaşlara daha kaliteli bir hizmet sunmayı öncelikleri arasına aldığını kaydetti. Amaçlarının, parklanmanın trafik yönetimindeki önemine dikkat çekmek olduğunu vurgulayan Gurbetci, ''Her isteyen her istediği noktada aracını park etmemeli, edemez de... Öteden beri söylenen 'otoparkımız yok' sözü doğrudur, eksik var. Ancak var olan otoparkların da yeteri kadar kullanılmadığı da bir gerçek'' diye konuştu.
200 ''DEĞNEKÇİ''YE İŞ
Kentte uzun yıllar niteliksiz işletmeci, ''mafya'' ve ''değnekçiler''in otopark sorununu rant kapısı haline getirdiklerini ifade eden Gurbetci, 2005 yılı sonuda faaliyete başlayan İSPARK'ın ilk işinin vatandaşı rahatsız eden bu duruma son vermek olduğunu söyledi. Gurbetci, şöyle konuştu: ''Şu ana kadar İstanbul'da otopark mafyası ve değnekçileri yüzde 90'ı aşan oranda bitirdik. 20 yıldan beri 11 kardeşle bu işi yaptığını söyleyen 'ben bundan sonra evimi nasıl geçindireceğim' sözleriyle önümüze çıkan kişi ve gruplar oldu. Emniyet ve zabıta ile de birlikte yumuşak bir metodla bu kişilere yaklaştık. Bu işin bir kanun gereği olduğunu, artık denizin bittiğini onlara anlattık. Büyük oranda başarılı olduk. Şu anda ağırlıklı olarak Beyoğlu ve Şişli'de olmak üzere sayıları 40'ı bulan 7-8 grup kaldı. Belli bir mühlet sonunda bu gruplar da bitecek. Otopark mafyası ve değnekçilik yıl sonuna kadar tamamen tarihe karışacak.''
'İstanbul'da parklanmaya yüzde 90 oranında hakim olurken zorluklar tabii ki çektik'' diyen Gurbetci, değnekçi ve otopark mafyası ile mücadele ederken bu kişilerin gerçek durumunu tespit etmek için evlerine bile giderek çevreden sorguladıklarını ifade etti. Gurbetçi, ''Bu işi gerçekten evinin ihtiyacı için yapanları da kurumda istihdam ettik. 1300 personelimiz içinde yaklaşık 200'e yakını değnekçi dediğimiz kişiden oluşuyor. Bunlara görgü kuralları, iletişim, motivasyon, aidiyet hissi, kurumsallık, büyük şehir, dünyada otoparkçılık gibi konularda eğitim verdik. Elbise giydirmek suretiyle bu arkadaşları kuruma kazandırdık'' diye konuştu. İstanbul cadde ve sokaklarında daha önce otopark mafyası ve değnekçilik yapan yaklaşık 700 kişi bulunduğunu da dile getiren Gurbetci, cadde ve sokakları sahipsizlikten kurtardıklarını anlattı.