Otomotivde vergi isyanı
Abone olTAYSİB başkanı Erkut Özerman otomobil üzerindeki vergi yüküne dikkat çekti.
Otomotivde koordinatör birlik konumundaki Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayii İhracatçılar Birliği (TAYSİB) başkanı Erkut Özerman, 1.6 motor gücüne sahip bir otomobilin fabrika çıkış fiyatı üzerindeki vergi yükünün yüzde 63,5'e ulaştığını belirtirken, ''bu, kabul edilebilir bir oran değil'' dedi.
Bazı sektörlere KDV indirimi gibi imkanlar sağlandığına işaret eden Özerman, indirim yapılacak tüm sektörlere yapılması gerektiğini söyledi. Özerman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv ihracatının yıla düşüşle başladığını, mayıs ayına kadar da düşük oranlı artışlar kaydettiğini anımsatırken, özellikle haziran ayındaki yüzde 42'lik artışın sevindirici olduğunu söyledi.
''14 MİLYAR DOLARLIK YILSONU HEDEFİ TUTACAK''
İhracatın, yılın ilk yarısında ise yüzde 11,6 oranında artarak 7 milyar 404 milyon doları bulduğuna işaret eden Özerman, ''Bu rakamlar gösteriyor ki, 14 milyar dolarlık yıl sonu ihracat hedefi tutacak'' dedi. Özerman, ihracat artışının tek başına döviz kurlarındaki dalgalanmaya bağlanamayacağını ifade ederek, otomotiv ihracatındaki trendin genel olarak konjonktürel olduğunu, genellikle mart-temmuz arasında yükseliş, fabrikaların tatile girmesi nedeniyle ağustosta düşüş ve eylül ayından itibaren de tekrar yükseliş yaşandığını anlattı.
Kurdaki yükselişin kar marjlarında bir miktar rahatlama sağlayacağını, ancak kurlardaki artışa paralel bir kar oranından bahsetmenin son derece yanlış olduğunu dile getiren Özerman, otomotiv sektöründe girdilerin önemli bir bölümünün dövizle temin edildiğine dikkati çekti. Özerman, kurların ithal araçların satışlarına ise olumsuz yansıyacağını belirterek, araç fiyatlarındaki artışın yanı sıra tüketici kredisi faiz oranlarındaki artışın pazarda daralmaya yol açacağını vurguladı.
''OTOMOBİLİN YÜZDE 63,5'İ VERGİ''
Otomotiv ihracatında, ciddi bir atılım için sıfırdan yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Özerman, bazı fabrikalardaki yeni model yatırımlarının, kullanılmayan kapasitelerin kullanılır hale getirilmesinden ibaret olduğunu söyledi. Özerman, Hyundai projesi gibi dev projelerin, ihracat rakamlarına yeni bir ivme kazandıracağını, ancak ufukta böyle bir projenin görünmediğini dile getirirerek, bu yatırımların sektöre yönelik teşviklerle yakından ilgili olduğuna işaret etti.
Bu kapsamda, otomotiv sektöründeki toplam vergilerin yüksekliğinden yakınan Özerman, şunları kaydetti: ''1.6 motor gücüne sahip bir otomobilin fabrikadan çıkış fiyatı üzerindeki vergi yükü, yüzde 63,5'e ulaştı. Bu kabul edilebilir bir oran değil. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alamayan hükümetler, dolaylı vergilere yükleniyor. En büyük faturayı da, otomotiv gibi kayıtlı sektörler ödüyor. Burada yapılması gereken, vergi oranlarını makul seviyelere çekmektir. Bir takım sektörlere KDV indirimi gibi imkanlar sağlanıyor. İndirim yapılacaksa tüm sektörlere yapılmalı.''