Otomotivde ÖTV zammı kargaşası
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, otomotiv dünyasında tartışmalara neden olan vergi zammı dedikodularına açıklık getirdi.
Dedikodulara göre 1.3-1.6 litre araçların vergi oranları artırılacaktı. Ancak Maliye Bakanı bir açıklama yaparak bu dedikoduları yalanladı ve şöyle dedi:
"Kesinlikle böyle bir çalışmamız söz konusu değildir. Gündemimizde de böyle bir hazırlık yoktur."
DEDİKODULAR NEYDİ
Emre Özpeynirci piyasada dönen dedikoduları şöyle anlatmıştı:
Ekim ayında 1.6 litre üstü motor hacmine sahip otomobillere ÖTV zammı yapan ancak istediği etkiyi elde edemeyen hükümetin, son bir haftadır bu kez 1.3-1.6 litre için zam hazırlığında olduğu dedikodusu ortalarda dolaşıyor.
Dozu giderek artan 'ÖTV zammı' söylentisine göre Ankara'da otomotivin üzerindeki vergi sistemini değiştirmek adına hummalı bir faaliyet yürütülüyormuş.
Otomotiv sektörü her ne kadar vergiye dokunulmayacak dese de 1.6 litrenin altındaki araçlara yönelik yeni bir düzenlemenin yolda olduğu ve yeni düzenlemede 1.6 litrenin altında yeni bir vergi basamağı yaratılarak bu sınıfın ikiye bölüneceği söylentileri giderek artıyor. 1.3 litre altı ve 1.3-1.6 litre arası olmak üzere ikiye ayrılacak vergi sisteminde 1.3 litrenin altındaki araçların yüzde 37 olan ÖTV'sine dokunulmayacak, 1.3-1.6 litre arasındaki araçların yüzde 37 olan ÖTV'si ise yüzde 60 civarına çekilecekmiş.
DEDİKODULARI DOĞRULAYAN YOK
'Miş' diyorum çünkü bu dedikoduları doğrulayan hiç kimse yok. Sadece Ankara'ya yakın kaynaklar ısrarla olacağını söylüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in basın danışmanı bile konudan haberdar olmadığını söyledi. Gerçi olsa da ne kadar söyleyebilir ki...
Asıl soru 'hükümet böyle bir değişikliğe neden ihtiyaç duyuyor' olmalı. Cevabı basit. Çünkü lüks otodaki vergi artışı etkili olmadı, çok satan bir çok lüks araç 1.6 litrelik motor takviyesiyle satışlarını daha da artırdı. İşte bu noktada hükümetin böyle bir çözüm yoluyla ithalatı frenlemek istediği belirtiliyor.
BÜYÜK DARBE OLUR
Ama böyle bir ÖTV artışının sektörü ne duruma sokacağı ise pek düşünülmemiş gibi. Avrupa'da artan krizi 2011 yılında büyüyün iç pazarla aşan Türk otomotiv sanayi, olası ÖTV artışıyla birlikte 2012 yılında çok büyük bir darbe yer.
Hem Avrupa'ya ihracatın düştüğü hem iç pazarın artan vergilerden dolayı düştüğü bir ortamda 2011 yılında 5 binin üzerinde yeni işçi alan sektör, 2012'de 2-3 katını çıkartmak zorunda kalabilir. 1.6 litreye sahip araçların ÖTV'sinin yüzde 60 ve üstüne çıkması, Türkiye'deki üretimi büyük ölçüde etkiler. Çünkü Türkiye'de sadece Tofaş-Fiat ağırlıkta olarak 1.3 litre motorlu araç üretiyor. Renault'un üretiminde 1.2 litrelik motor var ama toplamda oranı düşük. Toyota, Honda ve Hyundai'de düşük vergi dilimine giren motor hacminde bir üretimi yok. Belki bu ÖTV artışıyla ileride gelir ama 2012 yılı otomobil üretimi için büyük yıkım olur.
BİLEREK Mİ FISILDANIYOR?
Diğer taraftan bu yeni düzenleme yerli üretici olan Tofaş'ın dışında en çok 1.3 litre ve altı motor hacmine sahip bir çok modeli bulunan Volkswagen, Opel ve Chevrolet gibi ithal araç markalarına yarar sağlayacaktır. Bu da cari açığı düşürmek için böyle bir ÖTV artışı yapan hükümete en büyük cevap olacaktır.
Bu konuda yine de dedikoduları duymamazlık yapmayıp, temkinli hareket etmekte fayda var. Hükümet geçmişte olduğu gibi yalanlasa da bir gece ansızın vergi artırdığını da unutmayalım. Benim tek kafama takılan ise bu tip dedikoduların hep stokların yığıldığı, firmaların araç satmak zorunda olduğu dönemlerde ortaya çıkması. Sanki birileri satışların artması için bunu bilerek fısıldıyor gibi..