Otomotivde iyileşme için 5 temel yol!

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ankara'da “Türkiye Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi’’ ile ilgili açıklamalarda bulundu...

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi’’ne son şeklini vermek üzere otomotiv sektörü ile konuyla ilgili bakanlıkların temsilcileri
Ankara’da bir araya geldi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün bir süredir otomotivle ilgili katıldığı her toplantıda ipuçlarını verdiği ve Türkiye’ye dünyanın “otomotiv” ülkeleri arasına sokacağına inandığı strateji  belgesi sektör temsilcilerinin de onayını aldı.

Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunulmaya hazır hale gelen belge için “Strateji, analiz ve eylem planı içeriyor, çok olumlu” dedi.

İYİLEŞME YOLUNDA 5 TEMEL POLİTİKA

Bakan Nihat Ergün Ar-Ge altyapısını iyileştirmek, fiziki altyapıyı geliştirmek, şirketlerin tasarım, üretim ve markalaşma becerilerini artırmak, hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek ve insan kaynaklarını geliştirme başlıklarında beş temel politika alanı belirlediklerini anlatarak, “Amacımız kimsenin müşterisi olmayacağı hayallerin tacirliğini yapmak değil, üzerinde yürünebilir bir yol haritası oluşturmaktır’’ dedi. Bakan Ergün Türkiye’nin uzun yıllara dayanan tecrübesine rağmen bugün olması gerektiği yerdeolmadığını ifade ederek,  “Zira üretim ve montaj alanlarındaki başarılarımıza rağmen, kendi tasarımlarımızı geliştirme ve dünyaya ulaştırma konusunda ne yazık ki henüz bir başarı elde edemedik” dedi. Ergün, dünyanın alacağı yeni ekonomik düzeni belirleyecek sektörlerin başında otomotiv sektörünün geldiğini belirterek, Bursa’nıngeçen yıl yaşanan küresel  krizde dünyada büyük güç kaybeden Detroit’in yerini alması için çalışmak gerektiğini vurguladı.

‘Yerli marka büyük ilgi çekecektir’

“Elektrikli araç yarışına tam zamanında gireceğiz’’ diyen Bakan Ergün Türkiye’nin kendi tasarımlarını üretmesinin, sadece özel sektörü değil, ülkeyi heyecanlandırdığını ifade etti. Ergün “Mümkün olduğu kadar yüksek oranda yerli parçayla yaratılacak yeni bir tasarım ve marka hem iç hem de dış pazarda büyük ilgi görecektir” dedi.

‘İç pazarda hedef genç nüfus olmalı’

Türkiye’nin otomobil sahipliğinde bin kişiye 135 otomobil ile 140 olan dünya ortalamasının altında olduğunu belirterek, bu rakamın Bulgaristan’da 300 olduğunu anlatan Ergün, “Türkiye’de nüfusun orta gelir düzeyine doğru transfer olması ve gençlerin otomobil sahibi olma arzusu bize büyük bir piyasanın varlığını işaret ediyor” dedi.

Çevre dostu araçlara özel vergi geliyor

Kamu filolarında yerli üretim araçlar tercih edilecek.

Ömrünü tamamlamış araçlar trafikten çekilecek.

Sanayiye verilecek Ar-Ge desteklerini artıracak ve çeşitlendirecek.

Özgün teknoloji ve tasarıma dayalı üretim teşvik edilecek.

Tasarım doğrulama ve dayanım, yol testleri, araç çarpma tesisi ile rüzgâr tüneli için test merkezi kurulacak.

Özgün teknoloji, tasarım ve üretim ile alternatif yakıt ve elektrikli araçlarda kullanılan batarya üretimi konusundaki teknolojik yatırımlar desteklenecek.

Elektrikli gibi çevre dostu araçlara yönelik özel vergilendirme metotları
geliştirilecek.

Büyük ve yeni yatırımlar proje bazında ve tedarik zincirindeki firmaları da kapsayacak şekilde desteklenecek.

Yapılacak yatırımlar için bedelsiz arsa ve altyapı temin edilecek.

Gazete Haberturk

Günün Önemli Haberleri