Otomotiv sektörü isyanlarda

Abone ol

Otomotivde isyan bayrağı çekildi. Otomotiv sektörleri, krize yönelik somut önlem veya tedbir konusunda bir arpa boyu yol alınamadığını savundu.

Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, krize yönelik somut önlem veya tedbir konusunda bir arpa boyu yol alınamadığını savunarak, ''Otomotiv sektörünün yaşamakta olduğu bu zor günlerde yanımızda olmasını arzu ettiklerimiz, bu gidişle cenazemize gelecekler'' dedi. 


Sünneli, yaptığı yazılı açıklamada, Türk otomotiv endüstrisinin 250 bin nitelikli insan gücü istihdam ettiğini, 2008 yılı sonu itibariyle yaklaşık 25 milyar dolarlık ihracat hacmiyle en çok ihracat yapılan sektörler arasında ilk sırada yer aldığını ve toplam dış satım içerisindeki payının yüzde 20 düzeyinde olduğunu belirtti.

Sektörün iç ve dış pazarlardaki daralmaya paralel olarak içine düştüğü sıkıntıya dikkati çeken Sünneli, otomotiv endüstrisinde tek vardiyaya düşen, 2 hafta çalışıp 2 hafta duran fabrikalarda üretimi yeniden canlandıracak tedbirler beklediklerini vurguladı.  

Sünneli, UTAYSİB kanalıyla 2009 yılı ocak ayında yapılan 882,6 milyon dolarlık ihracatın, aylık bazda son 36 ayın en düşük düzeyine gerilediğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: 

''2008 yılının özellikle ikinci yarısında ciddi kan kaybı yaşayan sanayi kesimi, 2009 yılına da kötü başladı. İmalat sanayinin kapasite kullanım oranı ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 16,5 puan azalarak yüzde 63,8'e geriledi. Taşıt araçlarında geçen yıl ocak ayında yüzde 88,8 olan kapasite kullanım oranı, bu yıl aynı ayda yüzde 53 oranında bir başka ifadeyle 47,2 puan düşerek yüzde 41,6'ya indi.''

-''BU, TAM BİR YANGIN DURUMUDUR''-

''Global kriz fırtınası''yla ekonominin adeta sırat köprüsünden geçtiği, sanayi üretimi ve kapasite kullanımının hızla düşüş gösterdiği bir süreçte ekonomik istikrardan söz edilebilir mi?'' diye soran Sünneli, şunları kaydetti:

''(Kriz, teğet geçecek) derken, yüreğimizi parçalayıp geçiyor ve bu durum hala daha görülmüyor. Sektörün temsilcileri durumundaki 5 sivil toplum kuruluşu olarak ilgili kamu kuruluşu yetkilileri ve hükümet temsilcileri ile defalarca yaptığımız toplantılar ve pek çok kez ifade ettiğimiz önerilerimize maalesef bir cevap verilmemiş, 'somut önlem veya tedbir' diyebileceğimiz manada bir arpa boyu yol alınamamıştır.'' 

Bu tam bir yangın durumudur. Bu yangının alevi, çalışanından işverenine, ihracatçısından yan sanayicisine kadar bütün kesimleri cayır cayır yakmaktadır. Üretim çarkları durmuş, piyasalarda yaprak kıpırdaması bir tarafa, kıpırdayacak yaprak kalmamıştır.'' 

-''BU GİDİŞLE CENAZEMİZE GELECEKLER''

Sünneli, Türkiye'nin ''koşar adım'' durgunluğa gittiğini öne sürdüğü açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:  

''(Tedbirler paketine ihtiyaç var) şeklindeki uyarılarımızın üzerinden aylar geçtiği için artık nasıl bir uyarıda bulunmamız gerektiğini bilemiyor olmanın çaresizliği içerisindeyiz. Yaşananlar karşısında adeta 'umursamazlık' olarak ifade edilebilecek bu durumda hala daha tedbir ve önlem alınmıyor olması bizleri her geçen gün daha karamsar olmaya sevk ediyor. Otomotiv sektörünün yaşamakta olduğu bu zor günlerde yanımızda olmasını arzu ettiklerimiz bu gidişle cenazemize gelecekler.''

Hükümetin önlem yönündeki çabalarının son dönemde hızlanmış gibi görünmesine rağmen, geç kalan önlem paketinin dertlere deva olmayabileceği korkusunu yaşadıklarını vurgulayarak, ''Talebi canlandırma ve nakit akışı sorununun yanı sıra sosyal tedbirler, beklenen çözüm paketinin önemli unsurları olmalıdır. Bize göre öncelik fabrikaların yeniden üretim yapar hale gelmesi ve istihdamın korunmasına verilmelidir'' dedi.

Günün Önemli Haberleri