Otomobil alacaklar dikkat! Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten çip krizine dair önemli açıklama

Abone ol

Sıfır araba alma hayali kuranlar için kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel çip arz yetersizliklerinin 2022'nin ikinci yarısında hafiflemeye başlayacağını açıkladı.

Otomotiv pazarı tüm dünyada ve Türkiye'de inişli çıkışlı bir yıl geçirdi. Koronavirüsün de etkisiyle yaşanan çip krizi, bulunurluk, hammadde, lojistik, kurlar nedenlerle satışlar beklenen düzeyde olmadı.

Bu kapsamda 2021 yılında dünyada 10,3 milyon aracın üretilememesine sebep olan çip krizinin bu yılın ikinci yarısına kadar sürmesi ve ortalama 4,8 milyon aracı etkilemesi bekleniyor.

Yılın ortasından itibaren hafifleyecek
Otomobil almak birçok kişi için hayal olurken Fitch Ratings’ten sevindiren bir haber geldi. Fitch, küresel çip arz yetersizliklerinin 2022'nin ikinci yarısında hafiflemeye başlayacağını savundu.

Bu iyileşmenin rekor düşük seviyelerdeki stoklara rağmen yaşanacağını savunan Fitch, bu beklentisine neden olarak artan kapasiteyi ve talebin hali hazırdaki yüksek seviyelerinden yavaşlaması potansiyeli yansıttığını vurguladı.

Çip üretimi Asya dışına kayıyor
Çip üreticilerinin 2021 yılından bu yana agresif şekilde kapasite artırımına gitmekte olduklarını belirten Fitch, çip üretiminin Asya dışına da kaymakta olduğunu, üreticilerin yurt içi kapasitenin tedarik zinciri riskini azaltmasını destekleyen ABD hükümeti ile ortaklık yapmakta olduklarını ifade etti.

AB'den çip üretimini artırma planı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa'nın 2030'da küresel çip üretimindeki payını yüzde 20'ye çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi. Von der Leyen, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları "Avrupa Çip Yasası" teklifi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çiplerin modern ekonomilerin temel taşı konumunda olduğunu belirten von der Leyen, akıllı telefondan çamaşır makinesine ve otomobillere kadar çiplerin her gün kullanılan ürünlerde yer aldığını anımsattı. Von der Leyen, "Salgın, çip tedarik zincirlerinin kırılganlığını acı bir şekilde ortaya çıkardı. Küresel çip sıkıntısı ekonomik toparlanmayı yavaşlattı." diye konuştu.

 "Yasa, 2030'a kadar çip alanına 15 milyar avroluk ilave kamu ve özel sektör yatırımı sağlayacak"
Çip yasasının AB hedefini önemli miktarda yatırımla destekleyeceğini ifade eden von der Leyen, "Yasa, 2030 yılına kadar çip alanına 15 milyar avroluk ilave kamu ve özel sektör yatırımı sağlayacak." dedi.

Von der Leyen, AB ve üye ülkelerin buna ilave olarak çip yatırımlarına 30 milyar avroluk kamu yatırımı planladığını kaydetti.

Yasanın çip alanındaki araştırmaları ve laboratuvarları da destekleyeceğini ifade eden von der Leyen, "Avrupa'nın, büyük bir ön maliyeti olan gelişmiş üretim tesislerine ihtiyacı var." dedi.

Von der Leyen, AB kamu destek kurallarını da çip tesislerine yatırımla uyumlu hale getireceklerini söyledi.

AB'nin planı
AB'nin söz konusu planı, çip alanına toplam 43 milyar avroluk kamu ve özel sektör yatırımının harekete geçirilmesini öngörüyor.

Günümüzde çipler, akıllı telefonlardan otomobillere kadar pek çok teknolojik ürünün içinde bulunuyor. Çip üretiminin büyük kısmı Asya ülkelerinde gerçekleştiriliyor. Küresel çip üretiminin yarıya yakını ve gelişmiş çiplerin neredeyse tamamı Tayvan'da üretiliyor.

Günün Önemli Haberleri