Otomatik BES’e kademeli geçiş getirildi

İSTANBUL’dan okurumuz Ayşenur Özcan soruyor: “Bünyamin bey, bir şirketin muhasebe müdürüyüm. Fabrikamızda yaklaşık yüz elli çalışanımız var son ay itibariyle.

Bünyamin Esen bunyamine@internethaber.com

İSTANBUL’dan okurumuz Ayşenur Özcan soruyor: “Bünyamin bey, bir şirketin muhasebe müdürüyüm. Fabrikamızda yaklaşık yüz elli çalışanımız var son ay itibariyle. Biz ne zaman BES bireysel emeklilik yaptırmayız. Yaptırmazsak çalışan başına 100 Lira cezası varmış diye duyduk, ceza yemek istemiyoruz. Ocak’ta başlayacak mı sistem? Ayrıntılı anlatır mısınız?”

Sayın okurum, yalnız siz değil, tüm işverenler otomatik katılım esasına dayalı BES’in nasıl olacağını çok merak ediyor; bu konuda çok soru alıyoruz.

Bilindiği üzere artık hem memur hem de SSK’lı çalışanlar için otomatik BES sistemine geçti ülkemiz. Çalışanlar katılımdan itibaren iki ay içinde cayma hakkını kullanmaz ise maaşından otomatik yüzde 3 BES emeklilik primi kesilecek.

Son olarak BES sistemine kademeli geçiş uygulanacağı konusunda hükümet kanadından açıklamalar geldi…

Yeni otomatik BES sistemine kademeli geçiş nasıl olacak, kimler kapsama giriyor, ceza çıkmaması için nelere dikkat etmelisiniz? Ayrıntılı olarak açıklayalım…

18 MİLYON KİŞİ KAPSAMDA...

Ülkemizde halen 15 milyona yakın SSK’lı, 3 milyon da memur var…

Normal koşullarda on sekiz milyona yakın bu çalışandan 45 yaşını doldurup 46’sından gün almamış tüm bu çalışanlar 1 Ocak’tan itibaren BES emeklilik sistemine geçecek, maaşlarından otomatik yüzde 3 kesilmeye başlayacaktı…

Ancak, hem bireysel emeklilik şirketleri hem de kurumlar ve işyerleri yeni sisteme geçiş için hazırlıklarını tamamlayamadılar… BES şirketleri yeterince emeklilik planlarını tanıtamadı, işyerlerinin çoğu da henüz bir BES şirketi ile anlaşıp çalışanlarını otomatik plana dahil etmedi…

Bu nedenledir ki, 18 milyon kişiyi ilgilendiren bu kapsamlı dönüşümün kademeli yapılması kararı alındı…

KADEMELİ GEÇİŞ NASIL OLACAK?

Kademeli geçiş konusundaki kararı önceki gün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı…

Peki, kademeli geçiş nasıl olacak?

Kademeli geçişte üç ayrı aşama var: İlk aşamada en büyük ve kurumsal işyerleri kapsama alınıyor.

Düzenlemeye göre ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör işyerleri yeni yıl itibariyle BES kapsamına girecek…

Memurlar (hem genel hem de özel bütçeli idareler) ile 250 ile 1000 arasında çalışanı bulunan işyerleri için ise sistem 1 Nisan’a ertelendi…

ESAS DÖNÜŞÜM 2018'DE OLACAK!

Kademeli geçiş kapsamında 100 ile 249 arasında çalışanı olan özel sektör işyerleri ise 1 Temmuz 2017'de otomatik BES zorunluluğu kapsamına giriyor…

Mahalli idareler ve KİT’ler ise 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sisteme dahil olacak…

Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018'den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019'dan itibaren sisteme girebilecek.

Ülkemizdeki işyerlerinin yüzde 90’ı küçük işyerleri. Yani kademeli sistemle çalışanların ve işverenlerin kahir ekseriyeti için otomatik BES 2018 yılına ertelendi…

İŞVERENLER AMAN DİKKAT, CEZA ÇIKABİLİR!

Son olarak yeni sistemde ceza yememek için neye dikkat etmek gerektiğinizi belirtelim…

Yeni otomatik BES sisteminde tüm sorumluluk işverenlerin omuzunda. Kapsama giren işyeri işverenlerinin çalışanlarını bir BES şirketi ile anlaşıp plana dahil etmesi, her ay maaşlarından yüzde 3 kesip bunu şirkete aktarması gerekiyor…

Eğer işveren bu yükümlülükleri yerine getirmez ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 100 TL çalışan başına ceza kesilecek…

Yani ceza ile karşı karşıya kalmamak için iş yerinizin ne zaman BES kapsamına gireceğine dikkat edin, bizden söylemesi…

---

Kıssadan Hisse

“Baba başa tac imiş

Her derde ilaç imiş

Bir evlat pir olsa da

Babaya muhtaç imiş.”

Anonim

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm