Otobüsten indim BMW'ye bindim

Abone ol

Dragon's Den'in başarılı isimlerinden Baybars Altuntaş'tan girişimci ruha sahip olanlara yol gösterici bir kitap.

Sıfırdan başlayan girişimcilik serüvenini Beyaz Saray'a kadar ulaştırmayı başaran girişimcilik gurusu Baybars Altuntaş, bu serüvenini ve girişimciliğin 81 sırrını "Otobüsten İndim, BMW'ye Bindim" adlı anı kitabında anlattı.

Dragons' Den'in farklı tarzdaki yatırımcısı Baybars Altuntaş, satışa çıkan "Otobüsten indim, BMW'ye bindim" adlı kitabında, herkese hayata SSK'lı değil Bağ-Kur'lu olarak başlamalarını öneriyor.

Altuntaş, rakipleri iyi analiz etme, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da nasıl para bulunacağının yöntemlerine de yer verdiği kitabında, "bardağın boş kısmına bakan memur, dolu kısmına bakan patron olur", "Önce sat sonra harca" formülüyle hiç para yokken nasıl zengin olunacağını, "Kiliste pekmezi olanın, sineği Bağdat'tan gelir" formülüyle de iş fikirlerinin yatırımcılara nasıl kabul ettirileceğini anlatıyor.

OBAMA İLE GÖRÜŞME

Geleceğin girişimcileri için önemli bir kılavuz olan kitapta Altuntaş, örnek alınacak hayat hikayesinin yanında, ABD Başkanı Barak Obama ile görüşmesinin perde arkasını, Franchising Derneği'ni 25 kuruşa nasıl kurduğu, henüz üniversite öğrencisiyken 400 dolar sermayeyle kurduğu şirketinin sırlarını, zengin olmada şans, kader ve kısmetin rolü, iş fikriniz var, ancak paranız yok ise bu durumda ne yapılacağını ve girişimciler için Beyoğlu anılarını dile getiriyor.

Baybars Altuntaş'ın kitabında yer alan 81 girişimcilik sırrından bazıları şunlar:

"Gerçekten girişimci olup olamayacağınızı anlamanız gerekiyor. Bunu anlamak hiç zor değil. Basit birkaç yöntemle ne kadar iyi bir girişimci olabileceğinizi anlayabilirsiniz. Aldığınız risk hesaplanabilir bir risk olmalı.

Yeteri kadar kazanamazsanız, girdiğiniz risk hayatınızı alt üst etmemeli. Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olmayın. Patron olurken ayağınızı yorganınıza göre uzatmak yetmez. Battaniyeniz de hazır olmalı. Beklenmedik harcamalar karşısında şaşırmamalısınız. İş planınızı hazırlamadan evvel, çok iyi pazar araştırması yapmalısınız. Burnunuzun paranın kokusunu alıp almadığından emin olmalısınız. Para kazanmak için para şart değil, ancak çok iyi bir iş fikri ise şart. Çok iyi iş fikrine kısa zamanda sahip olabilirsiniz.

İNSAN KOLEKSİYONU

İnsan koleksiyonu yapın. Her yaştan her kesimden insanlarla çok iyi ilişkiler geliştirin. Bu ilişkilerin paradan çok daha önemli sermaye olduğunu unutmayın. Gazetelerin cuma günleri çıkan ilavelerine reklam verin. Evlerde, hafta sonları sabah kahvaltılarına böylelikle sizin şirketiniz de konuk olmuş olur. Siyasetten uzak durun. Siyasetçiye yakın durun. Girişimci olarak sizin asli göreviniz hep yeni iş fikirleri üretmek, siyaset yapmak değil. Herkes kendi işine baksın. Reklam ajansınıza şunu söyleyin; 'Sattıran reklam istiyorum, sanat eseri değil.' Kurduğunuz işe melek yatırımcı arayın. TBAA size bu konuda yardım edecek."

Günün Önemli Haberleri