Oto ithalatında inanılmaz vurgun

Abone ol

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu, lüks otomobilin ithalatında milyonlarca dolarlık bir vergi kaçakçılığını ortaya çıkardı.

Gümrük müfettişlerinin bir firmanın 2002 yılının Ocak ayından itibaren Almanya ve Kanada'dan gerçekleştirdiği "lüks otomobil" ithalatını inceleme altına aldı. Yapılan nicelemede, sahte fatura kullanıldığı ve sahte faturalarla araçların kıymetlerin düşük gösterilerek Gümrük Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi kaybına neden olunduğu, gerçek kıymetle gümrüğe beyan edilen kıymet arasındaki fark kıymetinin ise bir kişinin kişisel banka hesapları vasıtasıyla yurtdışına gönderildiği iddia edildi.

Gümrük Müfettişleri Gümrük idaresinin yanıltılarak devletin vergi yönünden büyük zarara uğratıldığı yönündeki iddiaların soruşturulması kapsamında inceleme altına alınan firmanın Almanya'dan ithal olunan araçların ithalat işlemleri de incelemeye alındı. Gümrük müfettişleri soruşturma kapsamında yaklaşık 40 otomobil ithalatçısı firmanın faturalarını incelemeye aldı.

Yapılan incelemelerde "Hummer" marka araçların ithalatında gerçek fiyatların faturaya yansıtılmadığını belirlendi. Gümrük müfettişleri incelemelerini Almanya, Kanada ve Amerika'da da sürdürdü. Bu ülkelerin gümrük müfettişleriyle yapılan ortak çalışmalarda ismi geçen firmaların bir çoğunun Türk asıllı kişilere ait olduğu belirlendi.

Soruşturma kapsamında büyük çoğunluğu lüks olan 2 bin aracın ithalatıyla ilgili inceleme yapıldı. Lüks araçların gerçek fiyatları ile fatura edilen fiyatları arasında büyük fark belirlenirken yolsuzluğunun boyutunun 100 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Gümrük müfettişlerinin düzenledikleri raporların ardından ithalatçı firmalar kaçakçılık kanuna muhalefetten mahkemeye verildi. Araçları satın alan kişilerin de sorumlulukları da tespit edilerek savcılıklar soruşturma başlattı.

Gümrük Müfettişleri 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun gereği yasa dışı yollarla ülkeye sokulan araçlara el konulmasını talep etti. Adli makamlar bu talebi uygulamaya koyarsa soruşturma kapsamında ki araçlara el konulacağı bildirildi.

Günün Önemli Haberleri