ÖSYM'den flaş katsayı açıklaması
Abone olDanıştay ile YÖK arasında gidip gelen katsayı ile ilgili son açıklama ÖSYM'den geldi.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ''Katsayının şu veya bu olması, öğrencinin ne başvurmasını etkileyen bir olay ne de şu aşamada tedirgin olmasını gerektiren bir olay'' dedi.
Prof. Dr. Yarımağan, Işık Üniversitesinde rehber öğretmenler ve öğrencilere yönelik, değişen sınav sistemiyle ilgili bilgi vermek amacıyla düzenlenen konferans öncesinde yapılan basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin yeni katsayıyla ilgili öğrencilerin kafalarında karışıklık oluştu ve ek süre isteyenler var. Yeni katsayılarla ilgili ek süre düşünülüyor mu?'' şeklindeki sorusu üzerine Yarımağan, başvuru süresini birkaç gün uzattıklarını hatırlatarak, ''O zaman ben bir talimat verdim. Katsayı belirsizliği dolayısıyla tereddütü olanlar da başvursunlar. Olan değişiklik sadece 13'ün 12'ye inmesi oldu. Yani başvurmayı etkileyecek bir değişiklik yok. Bu belirlendikten sonra da bize başvurup da bir talepte bulunan da olmadı. Ek süre verilmesi söz konusu değil. Bu sınavın organizasyonları aylarca sürüyor. Birkaç kişi olsaydı onlar için bir kolaylık sağlardık. Ancak hiç kimse talepte bulunmadı. Çok radikal bir değişiklik olmadı katsayıyla ilgili. 13'ün 12 olması, başvurmayı etkileyecek bir olay değil'' diye konuştu.
''Bir tarafta YÖK karar veriyor öbür tarafta da Danıştay hukuki açıdan bir karar alıyor. Diğer taraftan sınavın bu tarihte yapılması lazım'' şeklinde konuşan Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ben öğrencileri uyardım, dedim ki 'biz sınavda katsayı sormayacağız, katsayıdan etkilenmeyin'. Bence katsayı olayını fazla büyüttük. Ortaöğretim başarı puanı, yerleştirmedeki toplam etkisi yüzde 16. Katsayıdaki bir puanlık fark, yerleştirmede yüzde bir etkisi olan bir olay. Buna karşılık bir soru yaptığınızda, bir sorunun etkisi bundan daha fazla olabilir. Öğrencinin yapması gereken sınava hazırlanmak.
Hiç etkilenmemeleri belki mümkün değil ama yapacak bir şey yok. Böyle bir olay oluyor diye sınavı yapmayalım mı? Üniversitelerin açılması lazım, üniversitelerin açılması için belirli bir takvimin yürümesi lazım ve bu sınavın Nisan ayında yapılması lazım. Orada hiçbir tartışma yok. Sınav 11 Nisanda yapılacak. Başvurular bitmiştir. Bizim açımızdan sorun yok. Hiçbir talep de olmamıştır.''
Sınavla ilgili güvenlik önlemlerine ilişkin bir soru üzerine Yarımağan, sınavın riski olan bir olay olduğunu, çünkü çok sayıda kişinin bu sınava girdiğini dile getirdi.
Sınava giren adaylar içinde iyi niyetli ve kötü niyetli olanların bulunabileceğini ifade eden Yarımağan, ''Bize ihbar gelir ve bunları değerlendirir, gerekli önlemleri alırız. Bu sınavda da özel bir durum şu ana kadar söz konusu değil. Son günlerde polisin duyumlarda bulunması halinde, önlemler alınır. Örneğin Iğdır'da organize suç şebekesi yakalandı ama bunların hiçbiri sınavın bütünlüğünü zedeleyecek boyutlarda değil. Soruların hazırlanmasında, basımında, sevkıyatında, saklanmasında gerekli bütün önlemler alınıyor'' dedi.
Bazı uygulamaların güçlüğünün olabileceğini, bu güçlük var diye o uygulamadan vazgeçmemek gerektiğini belirten Yarımağan, ''Bu uygulamada ders düzeyinde öğrencinin bilgisini sağlıklı biçimde ölçmek istiyoruz. Onu gerçekleştirmek için belki ilk yıl sıkıntı yaşayabiliriz ama bu sıkıntıları göğüslemeye hazırız'' diye konuştu.
''Katsayılardaki bu belirsizliği nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Yarımağan, ''Olmasaydı daha iyiydi ama kurulların yetkileri var. YÖK bu konuda karar verdi, yargı organları da alınan kararların yürütmesini durdurdu. Buna uymak ve sınavı yapmak durumundayız. Katsayının şu veya bu olması, öğrencinin ne başvurmasını etkileyen bir olay ne de şu aşamada tedirgin olmasını gerektiren bir olay. Sonunda sadece yerleştirmeyi belli bir oranda etkileyen bir olay'' dedi.
YABANCI DİL SINAVI
Yarımağan, iki hafta sonunda 5 tane LYS sınavı yapacaklarını söyledi.
Matematik sınavına girmesi beklenen adayın 500 bin, yabancı dil sınavına girmesi beklenen aday sayısının ise 40 bin olduğunu anlatan Yarımağan, ''Yabancı dil sınavına girenler, liselerin yabancı dil alanında okuyan kişiler. Bu 40 bin kişiden 3-5 bin kişi, sabah matematik sınavına girebilir. İstisnai olarak giren varsa birinci matematik sınavı saat 10.00'da başlayacak saat 12.00'de bitecek. Dil sınavı saat 14.30'da başlayacak. Bunda bir anormallik yok. Adayın aynı binada hem matematik hem dil sınavına girmesi mümkün değil. Bu konuda bir sorun yok'' diye konuştu.
Yarımağan, ''Biz bir uygulama kuruluşuyuz. YÖK'ün aldığı kararları uygulayacağız. Daha önceki 0,3-0,8 katsayı yüksek bir fark getiriyordu. Dolayısıyla alan dışı yerleşmeleri neredeyse imkansız yapıyordu. Alan dışı yerleşmelerde sadece meslek liselerini düşünmemek lazım. Geçen seneki katsayılarla, fen alanından mezun bir adayın hukuk fakültesine girmesi neredeyse imkansızdı. Bu katsayıların bir miktar yaklaştırılması gerekiyordu. Bu seneki değişiklikler de yaklaştırıyor ama gereğinden çok mu yaklaştırdı, yoksa gereğinden az mı yaklaştırdı konusu biraz subjektif, farklı değerlendirmeler olabilir. Alınan kararları uygulayacağız'' şeklinde konuştu.
Meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarından üniversiteye sınavsız geçiş yapabildiklerini hatırlatan Yarımağan, ''Alan dışı yerleşmelerde zorlandılar. Geçen yıl, kendi alanı dışında yerleşmelerde tüm adaylar için gereğinden fazla bir zorluk vardı'' dedi.
Yarımağan, YÖK'ün aldığı karara bir itiraz beklemediğini, itiraz olsa bile bununla ilgili olumsuz bir karar verilmeyeceğini tahmin ettiğini kaydetti.
ÖSYM'DEN EĞİTİM FİLMİ
Yarımağan, ÖSYM olarak sınava ilişkin adaylara, salon, bina ve koruma görevlileri için bir eğitim filmi hazırladıklarını belirtti.
Bu 15 dakikalık filmi ilgili kurumlara dağıtacaklarını, adaylarla ilgili olan filmi ise televizyon kanallarında yayımlayacaklarını ifade eden Yarımağan, ''Herkesin sınavda birbirini denetlemesini istiyorum. Salon görevlileri öğrencileri, öğrenciler de görevlileri denetlesinler'' dedi.