ÖSYM’de türban kaosu!

Abone ol

Öğrencilerin üniversite sınavına nasıl girecekleri henüz netleşmedi, ÖSYM bekliyor.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, 3 Mart Pazartesi günü başlayacak ÖSS başvuruları öncesi türban konusunda mevcut kılavuz, YÖK ve Anayasa Mahkemesi kararı arasında kaldıklarını belirterek, "Kılavuza göre öğrencileri başı açık alacağız, ama karar çıkarsa türbanlı da alabiliriz" dedi ve ekledi: "ÖSYM, YÖK’e bağlı. Bizim için onun kararı önemli."

YÖK BAŞKANI'NA ÇELİK KORUMA

ÖSS ile ilgili rehber öğretmen ve yöneticilere açıklamalarda bulunduğu Okan Üniversitesi’ndeki toplantıda, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Yarımağan’ın açıklamaları şöyle: "Şu anda kılavuzda yazılı, mevcut bir durum var. Ayrıca YÖK kararı ile bunda yapılacak değişiklik var. Bir de Anayasa Mahkemesi’nin kararı bekleniyor. Üçünü birlikte düşününce değişik seçenekler olabilir.

İŞTE SEÇENEKLER

Örneğin; YÖK sınava türbanlı başvuru olabileceği yönünde görüş oluşturursa, kamuoyuna duyururuz. Okullarda türbanlı fotoğrafların çekilmesinin mümkün olacağını söyleriz. Bu karar sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı çıkarsa, geriye döneriz. Bugüne kadar, kurallarımıza uygun olmayan fotoğrafları ayıklayıp yazıyla adaylardan değiştirmelerini istiyorduk. Anayasa Mahkemesi türbanla ilgili red kararı verirse, türbanlı fotoğrafları tarayıp, o adaylara yazarız. Ben şu anda bu şıkların hangisinin gerçekleşeceğini bilmiyorum, o nedenle bir şey söylemiyorum.

YÖK NE DERSE O OLUR

Bugün bir ikilem var. ÖSYM, YÖK’e bağlı bir merkez. Bizim için üniversitelerin görüşlerinden çok, YÖK Genel Kurulu’nun kararı önemli. Bizler, YÖK Genel Kurul kararı doğrultusunda hareket etmek zorundayız.

TÜRBANLA KOPYA İMKANI ARTAR

Türbanlı öğrencilerin sınava girmesi konusunda kopya endişemiz var. Bu konuda fikir oluşturmaya, yöntem bulmaya çalışıyoruz. Özellikle kulakların türbanla, başka bir giysiyle, şapkayla, külahla vs. kapanması bizim için güvenlik riski. Bluetooth kulaklıklar kablosuz olarak 100 metreye kadar iletişim kurabiliyor. Kulakları kapalı olan adayın bu tür bir araç kullanması ihtimali var.

KATSAYIDA FARK AZALTILABİLİR

Katsayı konusunda kişisel görüşümü söylemek isterim. Bu konuda eski ve yeni YÖK yönetimine bazı öneriler getirdim. Katsayının hepten kaldırılması öğrencinin lehine olduğu gibi aleyhine de olabilir. En iyi sistem adayların yetenek ve isteklerine göre okul türüne ve alana girmeleridir. Benim üzerinde çalıştığım katsayı formülü aradaki farkı biraz daha kapatacak şekilde. Katsayı makasının daraltılması gerektiğini düşünüyorum.

ÖSS ORTADAN KALKAMAZ

Bazıları, SBS (İlköğretimde yapılan Seviye Belirleme Sınavı) sonuçlarına göre öğrencilerin üniversiteye yerleştirilebileceğini, ÖSS’ye gerek kalmayacağını söylemişti ama bu olamaz. SBS öğrencinin yeteneklerinin belirlenmesi, doğru kulvarlara yönlendirilmesi yönünde faydalı olabilir. Buradan alınan puanlar diploma notuyla birlikte üniversiteye girişte ağırlıklı olarak kullanılabilir. Ama üniversiteye girişte ayrı bir sınav mutlaka gerekli. Kontenjanlar artsa bile talebin çok olduğu programlar için bir sınava ihtiyaç var.

BU YIL ŞANS ARTTI

Geçen yıl ÖSS’ye 1 milyon 775 bin aday başvurdu, bunların 400 bini örgün eğitim kontenjanına yerleşti. Bu yıl adaylar yaklaşık 500 bin kişi azaldı çünkü liseler dört yıla çıktı. Bu da kontenjanların aynı kalması durumunda ortalama adayların şansını yükseltir. Fen ve Anadolu lisesi öğrencilerin bir yere girme şansı yüzde 30-35, diğer liselerden mezun olanların girme şansı ise yüzde 10-15 oranında artacak."

Hürriyet

Günün Önemli Haberleri