ÖSYM öğrenciden kazanıyor

Abone ol

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM 2001 - 2005 yıllarında düzenlediği sınavlardan 172 trilyon lira kar etti.

Üniversiteli olmak, akademik kariyer yapmak, işe alınmak isteyenlerin girmek zorunda olduğu ÖSYM’nin sınavlarından alınan paralar halkın gözüne batmaya başladı. Maliyetinin kat kat üstünde sınav ücreti toplayan ÖSYM büyük bir ‘sınav sektörü’ yarattı. Fahiş oranlarda seyreden sınav ücretleri, adayların şevkini kırıyor. Sınavların maliyetleri hesaplandığında alınan paraların maliyetinin oludkça üstünde ve kâr amaçlı olduğu ortaya çıkıyor. ÖSYM, sınav dayatmasıyla adeta milyonları haraca kesmeye devam ediyor. ÖSYM yalnızca 2001 - 2005 yıllarında düzenlediği sınavlardan 172 trilyon lira kar etti.

ÖSYM’nin sınav ücretlerini, “soygun ve sömürü” olarak adlandıran Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel AR-GE Sekreteri Bekir CANDAN, yapılanları gasp olarak tanımladı.

ADAYLAR KAYBEDİYOR AMA ÖSYM HERZAMAN KAZANIYOR

Yalnızca bir yılda KPSS’ye başvuran 1 milyon 731 bin adaydan sadece ve sadece 20 bin 826’sı işe yerleştirildi. Böylece KPSS sınavına giren her 87 kişiden sadece biri ‘iş sahibi’ oldu. Kira, yakıt, elektirik, su gibi zorunlu giderleri yanında personelinin maaşları da devlet tarafından ödenen ÖSYM’ye devlet her yıl milyonlarca YTL’lik bütçe de ayırıyor, şeklinde açıklamada bulunan CANDAN, şöyle kaydetti,

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2007-Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) ilk aşamasında tek bir adaydan 42 YTL ücret alacak. Sınavı girmesi beklenen 1.5 milyon adayın ÖSYM'ye aktaracağı toplam para ise 63 milyon YTL’yi bulacak. Sınavsız geçiş ile yabancı dil sınavında şansını deneyecek adaylar ise ÖSYM’ye 1 milyon YTL’ye aşkın para kazandıracak. ÖSYM, ÖSYS'nin ikinci aşaması olan yerleştirmelerde de adaylrdan para alacak. Her bir aday ÖSYM’ye, yerleştirme işlemi için 3 YTL’si ÖSYS Başvuru Hizmeti Ücreti, 3 YTL’si ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Ücreti, 3 YTL'si de ÖSYS Tercih Hizmeti Ücreti olmak üzere toplam 9 YTL para ödeyecek.

Öte yandan sınavlar adayların kendilerini değerlendirmelerinden ve seçmekten çok önünü kesmeyi, yıldırmayı amaç ediniyor. Yani adaylar kaybediyor ama ÖSYM her zaman kazanıyor. ÖSYM 2007 yılında ücretleri 100 YTL ile 40 YTL arasında değişen 21 sınavdan milyonlarca YTL kazanacak. ÖSYM 2007 yılında yine adayları haraca bağlayacak. ÖSYM’nin takvim sırasına göre yapacağı sınavlar şöyle.

Türk Hava Kurumu Yabancı Dil Sınavı, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS), Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS), Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Jandarma Okullar Komutanlığı Uzman Jandarma Okulu Giriş Sınavı, Jandarma Astsubay Temel Kursuna Alınacak Öğrencileri Seçme Sınavı, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), ÖSYS Yabancı Dil Sınavı (YDS), Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS), Yurtdışında Çalışanların Çocukları için Yükseköğretime Giriş Sınavı (YÇS), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS), YÖK Seviye Tespit Sınavı (1. Aşama), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), YÖK Seviye Tespit Sınavı(2. Aşama), Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), TODAİ Yüksek Lisans Sınavı, TODAİ Doktora Sınavı.

Günün Önemli Haberleri