ÖSYM Başkanından değişim sinyalleri
Abone olÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, çoktan seçmeli sınavın robotlaşmaya yönelmiş teknik olduğunu belirterek, “Bu kapsamda biz de geleceğe hazı...
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, çoktan seçmeli sınavın robotlaşmaya yönelmiş teknik olduğunu belirterek, “Bu kapsamda biz de geleceğe hazırlık olarak açık uçlu sorularla sınav yapabilmenin çalışmalarını yapıyoruz. Bir proje planı hazırladık, çalışmalarımıza başladık” dedi.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Üsküdar Belediyesi Sosyal Tesislerinde bu yıl ikincisi düzenlenen kahvaltıya; ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Ekmen, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran ve çok sayıda öğretim görevlisi ile iletişim sektöründen pek çok isim katıldı.
Burada bir konuşma yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, bugüne kadar çoktan seçmeli sınav uyguladıklarını ifade ederek, “Bu çoğu zaman objektif olduğu düşünülen ve uygulaması kısmen kolay olan bir yöntem. Ancak bunun eğitim sistemi insan gelişimi açısından ciddi sorunları olduğu da bir gerçek. Tüm bakış muhakemeden uzak, verilen 4-5 seçenekten birisini kabul eden biraz robotlaşmaya yönelmiş bir soru tekniği. Özellikle gelişmekte olan ülkeler ve diğer batılı ülkeler bunu zamanla uyguladıktan sonra açık uçlu sorularla sınav olarak yazı yazmayı ifade etmeyi belki şekil çizmeyi özendiren sorulara yönelmiş durumdalar. Bugün İngiltere tüm üniversite giriş sistemini açık uçlu sorularla gerçekleştiriyor. Amerika’da çok yoğun bir geçiş söz konusu pek çok eyalet açık uçlu sorularla sınava geçmiş durumda. Bu kapsamda bizde geleceğe hazırlık olarak açık uçlu sorularla sınav yapabilmenin çalışmalarını yapıyoruz. Bir proje planı hazırladık, çalışmalarımıza başladık” dedi.
Gerekli olan eğitimlerin dünya çapındaki kurum ve kuruluşlardan destek alarak proje planı hazırladıklarını belirten Demir, “Hedefimiz önce 2-3 bin adayın katıldığı bir deneme sınavı şeklinde bunu gerçekleştirmek. Burada bir deneyim yaşamak ve bu seçeneği kamuoyuna zaman içerisinde sunmak. Kamuoyu, eğitim kurumları, bakanlıklar, yüksek öğretim kurulu bu tekniği benimsediğinde aşama aşama uygulamaya geçirebiliriz diye düşünüyoruz. Eğitime olumlu katkı vereceğini düşündüğümüz, olumlu katkı verdiği tüm dünya tarafından kabul edilmiş olan açık uçlu sorularla sınav çalışmalarını yapıyoruz. Bunu bir seçenek olarak Türkiye sınav sistemine kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.