ÖSYM Başkanı'ndan beklenen açıklama

Abone ol

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS'de şifre iddialarını kesin bir dille yalanladı ve tüm kitapçıkların internetten yayınlanacağını açıkladı.

İNTERNETHABER.COM -Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda şifre iddialarıyla ilgili bugün kameraların karşısına çıkan ÖSYM Başkanı Prof. Ali Demir bir basın açıklaması yaptı. Şifre iddialarını kesin bir dille reddeden Demir, 1 milyon 700 bin kitapçığın internette yayına verileceğini söyledi.

Prof. Demir, çarşamba günü de medyanın Ankara Temsilcileri'yle bir araya gelecek.

Prof. Ali Demir'in konuşmasından satır başlıkları şöyle:

ŞİFRE İDDİALARI KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL

Şifre iddiaları doğru değil. Hiçbir haksız uygulama olmamıştır. Kitapçıklar yayınlanacak. Kendimize edindiğimiz şeffaflık ilkesi adaylara bazı olanaklar sunulmuştur. Adaylar her türlü bilgiye kendi şifrelerini kullanarak internet üzerinden erişebilmektedirler. Adaylar her türlü bigiyi ve kitapçıklarını internetten görebilmektedirler. Hazırlanan sorular matbaaya götürülmekte ve kapalı dönem adını verdiğimiz hiçbir bilginin ve nesnenin dışarıya çıkarılmadığı bir ortamda sınav kitapçığı hazırlanmaktadır. Tüm sınavlarımız kapalı dönem içerisinde hazırlanmaktadır. Sınavı hazırlayanlar kapalı döneme girdikten sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamamaktadırlar. Matbaanın tüm çevresi kemara ile izlenmektedir. Matbaanın tüm kapılarında hakem şahitler ve emniyet görevlileri 7 gün 24 saat görev yapmaktadır.

BİR KİTAPTAN İKİ TANE OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

ÖSYM matbaasında bir kitaptan iki tane basılmasının mümkün olmadığını söyleyen Prof. Demir, konuşmasıda şu ifadelere yer verdi:

Doğru cevapların hangi şıklar olduğu kesinlikle dışarıdaki hiçbir kişi tarafından bilinmektedir. Buna ÖSYM görevlileri ve soruları hazırlayanlar dahildir. Soru kitapçıklarına ilişkin değişik cevap anahtarları oluşturulmaktadır. Her aday için farklı bir şekilde sınav kitapçığı oluşturulmaktadır. Tüm sorular tüm adaylara yöneltilmiştir, soruların dizilişleri farklı farklıdır. Doğru cevap şıkları farklı farklıdır, yanlış seçeneklerin yeri de farklı farkladır. Lütfen herkes çok iyi anlasın ki sistem aynı kitapçıktan iki tane üretmemektedir, üretememektedir. Her kitap diğerinden farklı şekilde üretilmektedir. Matbaada bir kitaptan iki tane üretilmesi mümkün değildir.

BAŞKASININ YERİNE GİREN ADAY OLMAMIŞTIR

Bu sene yapılan sınavlarda başkasının yerine giren aday olmadığını söyleyen Demir, devamla şunları söyledi:

ÖSYS kılavuzunda adayın kişisel bilgiler yer almaktadır. Aynı şekilde cevap kağıdında da yer almaktadır. 27 Mart'ta gerçekleştirildiğimiz YGS'de sınav güvenliğiyle ilgili uygulamalar çok büyük bir titizlikle gerçekleştirilmiştir. Sınavda kullanılan gereçler ÖSYM tarafından verilmiştir. Sınav bugüne kadar görülmemiş bir başarıyla gerçekleştirilmiştir. Pekçok sınavda başkasının yerine sınava girme girişimi yaşadığımız bir gerçektir. İlk kez bu sınavda yaşanmamıştır. Sınav sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Sınav evrakı da sorunsuz bir şekilde ÖSYM'ye ulaştırılmıştır.

BASINA VERİLEN KİTAPÇIKLAR FARKLIDIR

Adaylara verilen kitapçıkla basına dağıtılan kitapçıkların aynı olmadığını belirten Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ortaya atılan şifre iddiaları tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Soru kitapçıkları incelendiğinde bu net ve kesin olarak ortaya çıkmaktadır. ÖSYM her zaman olduğu gibi bundan sonra da kendi işine konsantre olacak ve güvenli sınavlar yapmaya devam edecektir. Sistemin birden fazla kitapçık oluşturamaması nedeniyle basılı bir kopya verilemeyeceğinden basına yönelik bir kitapçık oluşturulmasına karar verildi. Adaylara verilen kitapçık basına verilen kitapçıktan tamamen farklıdır.

ŞİFRE YAZILIMININ ÜRETİLMESİ SÖZKONUSU DEĞİL

Demir, konuşmasının bu bölümünde şifreleme yazılımı yapıldığı iddialarını şu sözlerle yalanladı:

Bu inceleme neticesinde basına verilen sınav kitapçığının kesinlikle sınav evraklarının sistemin dışında üretildiği bir gerçektir. Basına verilen kitapçık kesinlile başka hiçbir adaya verilmemiştir. Bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesi mümkün olmadığı görülmüştür. Bunu fiziksel olarak teyit etmek için de ÖSYM'nin depolarına girmiş olan kitapçıklar rastgele seçilerek incelenmiş şifrelemenin ve benzeri yapılanmanın hiçbir kitapçıkta olmadığı tespit edilmiştir.

KİTAPÇIKLAR İNTERNETTE YAYINLANACAK

Adaylara sınavda dağıtılan kitapçıkların internetten yayınlanacağını belirten Demir açıklamasına şöyle devam etti:

Adaylara verilen kitapçıkların internete yükleme çalışmaları devam etmektedir. Şimdi gelen not ile arkadaşlarım 12.30 itibarıyla il il ve salon bazında internete koyacaklar adaylar da buna erişebilecektir. Bu işlemdeki verilerin boyutları çok yüksek olması nedeniyle bir miktar zaman alabilir ama en kısa zamanda hepsinin sisteme yüklenmesi gerçekleştirecektir. Her bir soru kitapçığının üzerinde tek bir tane olan soru kitapçığı numarası vardır. Bu soru kitapçığı kişiye ve sınava giren adaya özeldir. Soru kitaplarının üzerinde her adayın kimlik numarası gibi kişiye özel bilgiler vardır. Adaylar kendi soru kitapçığını internetten görecekledir.

ÖSYM'DEN BAŞKA HİÇBİR YERE İTİMAT ETMEYİN

Velileri uyaran Demir, ÖSYM ile ilgili açıklamaları kendilerinin yapacaklarını diğer duyumlara itibar edilmemesi gerektiğini hatırlatarak şu satırların altını çizdi:

Sınavda fiilen kullanılan basılı soruların incelenmesi her zaman mümkündür ve her zaman açıktır. Sonuç olarak bir kez daha belirtmek isterim ki ÖSYM'nin gerçekleştirmiş olduğu YGS 2011 sınavında hiçbir yanlışlık olmamış ve sınav tam bir güven ve adalet içerisinde gerçekleştirilmiştir. Bütün vatandaşlarımızın gönlü bu konuda ferah olmalıdır rahat olmalıdır. ÖSYM hak ve adalet anlayışından taviz vermeden sınavlara devam edecektir.

KİMSE ÖSYM ÜZERİNDEN HESAP YAPMASIN!

Demir konuşmasını şöyle tamamladı:

Hiç kimse ÖSYM üzerinden hesap yapmasın. Biz işimizi yapıyoruz. Tüm vatandaşlarımız ÖSYM'nin çalışmalarıyla ilgili her türlü bilgi istediklerinde kendilerine kapılarımız açık olacaktır. ÖSYM ile ilgili bilgilerin web sitesinden ve bürolarımızdan edinilmelidir. En adil sınavlar yapılacak ve hiçbir kimse haksız kazanım elde edilmeyecektir. Ekran başındaki öğrenci arkadaşlarım artık geleceğe baksınlar.

ÖSYM BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI TATMİN EDİCİ DEĞİL
Okumak için ikinci sayfaya geçiniz

[PAGE]



YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifre skandalını ortaya çıkaran isimlerden Artvinli dershane yöneticisi Fahri Akyüz, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in bugün yaptığı açıklamaların kamuoyu vicdanını tatmin edici olmadığını belirterek, "İnternet ortamında yayınlanacak kitapçıkların çok sağlıklı bir netice vereceğine inanmıyorum" dedi.

Fahri Akyüz, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in bu sabah yaptığı açıklamaları dikkatle takip ettiklerini, master kitapçığın kopya edilmiş şeklinin basına verildiğini öğrendiklerini söyledi. "Biz basına verilen bu kitapçıkta böyle bir şifreleme olduğunu iddia ettik" diyen Akyüz, şunları söyledi: "Bunu da basın irdeleyerek doğruladı. ÖSYM de doğruladı. Şimdi ÖSYM Başkanı bu master kitapçıktan yapılan çoğaltmada bu şifrenin olduğunu, bunun bütün testlerde bulunduğunu ve bu şifre ile soruların yüzde yüzünün çözülebileceğini söyledi. Ben öyle anladım. O zaman bizim üzerinde çalıştığımız ancak henüz çözemediğimiz Türkçe, Sosyal ve Fen Bilimlerindeki bazı şifrelerin de ne olduğunu açıklasınlar. Ben mevcut bu şifre üzerinden doğru yanıtın yerini değiştirdiğim zaman şifre otomatikman bozuluyor. Yapılan açıklamada kişi adına basılan kitapçıkların internet ortamına verileceği ve herkesin internet ortamında kendi kitabına ulaşabileceği söylendi. Şimdi ben diyorum ki; öğrencinin kullandığı kitap olup olmadığını nereden anlayacağız. Bunu anlamamız için bağımsız bir kurul, bilirkişi, akademisyen ve gazeteciler huzurunda 81 ilden değişik salonlardan değişik şahıslar adına bizzat kullandıkları kitapçıklarla inceleme yapılmasını bekliyorum. Tatmin edici bir şekilde değerlendirme yapılmadıkça bu açıklama kamu vicdanını rahatlatmaz."

KAMU VİCDANININ RAHAT OLMASINI İSTİYORLARSA ÖNERİMİ UYGULASINLAR

Önerisinin uygulamasının uzun zaman alabileceğini ifade eden Akyüz, "Ama kamunun vicdanının rahat edebilmesi ancak böyle mümkündür" dedi. Kendisinin de sınava girdiğini belirten Akyüz, şöyle devam etti: "Benim kitapçığımda soruların cevaplarının hangi şıkta olduğunun tamamını hatırlama şansım yok. Benim kitapçığım elektronik ortamda ise bunun cevap şıklarının değiştirilmesi ve öyle yayınlanması da mümkündür. Bir örnek vermek gerekirse; matematikte 1’inci soruda 8, 10, 6, 4 ve 2 olarak yer alan cevap şıkları var. Bu şıkların yerini değiştirsem ve 8, 6, 10, 4 ve 2 gibi yapsam veya bir kaydırma ile yapsam cevap değişiyor, şıkkı değişiyor ve şifre bozuluyor. Öğrenci nasıl hatırlayacak cevabın B veya C şıkkında olduğunu. Rakamı hatırlar ancak yerini hatırlayamaz. Yani ancak kendi kitapçığını görünce hatırlar. Kamu vicdanının rahat olmasını istiyorlar mı? İstiyorlarsa bu şahsıların kitapçıkları çıkarılır kamuoyu önünde. Ben kendi kitapçığımı görünce doğruluğunu anlarım. Üzerinde işlem yaptığım kitapçığı bizzat göreceğim ki şifreye uygun olup olmadığını anlayayım."

AÇIKLAMADA TUTARSIZLIK VAR

İnternet ortamında yayınlanacak kitapçıkların çok sağlıklı bir netice vereceğine inanmadığını da vurgulayan Akyüz, "Şifre olasılığı, master kitaptan çoğaltılan ve basına verilen kitapçıkta ne kadar varsa, internet ortamında yayınlanacak kitapçıklar üzerinde de o kadar vardır. ÖSYM başkanımız ’Şifreleme bütün sorularda olması lazım’ diyor. O zaman Türkçe’de ben bunu çözemedim. Onu da onlar çözüp versin bize. ’Bunun kuralı budur’ desinler. Bir kere burada bir tutarsızlık var. Onu bilmiyoruz. Onunla ilgili bir bilgi verilmiş değil. ’Master kitapçıkta bu şifreleme bu kadar tutabiliyorsa 40 sorunun 40’ı da bu kurala göre uyabilir ve sonuç bulunabilir’ diyor. Bu bulunabiliyorsa basına verilen bu şekilde uyarlanabildiyse, ayarlanabildiyse o zaman şahsa ait kitapçık da yeniden düzenlenebilir elektronik ortamda. Zaten bir günde verileceğini söylemiyor. ’Günler alabilir’ diyorlar" diye konuştu.

Şifreleme sistemini ortaya çıkaran kişilerden avukat Ayla Varan ise "Ankara Cumhuriyet Başsavcılğı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Yargısal bir süreç devam ederken bizim artık bir değerlendirme yapmamız uygun olmaz. Biz bir tespiti ortaya koyduk. Tespitimizle ilgili haklılığımız da görüldü. Bundan sonra değerlendirmeyi eğitimciler ve bu işin uzmanları yapsın" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri