ÖSYM Başkanı hesap verip gidecek

Abone ol

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, "Bu işin hesabını verip görevi bırakacağım" dedi.

KPSS'de kopya iddiaları ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ı koltuğundan ediyor.  Kopya bulgusuna rastlanmadığını bir kez daha yineleyen Yarımağan, şu açıklamayı yaptı: "Şevkim kırıldı. Bu işin hesabını vereceğim. Sonra da görevi bırakacağım." Yarımağan, sınavın iptal edilmeyeceğini de sözlerine ekledi. 

ÖSYM'nin bazı kamu kurum ve kuruluşlarına verdiği şifrelerin internette dolaştığı iddialarını kabul eden Yarımağan, şifreleri değiştirdiklerini açıkladı.

Ellerindeki adaylarla ilgili tüm verileri incelediklerini ancak "bir sonuca varamadıklarını", kopya bulgusuna rastlanmadığını belirten Yarımağan, "Bizdeki bilgilerde bir anormallik yok. Benim yapacaklarım burada bitiyor" diye konuştu.

 Yarımağan'a suç duyurusu
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan hakkında, KPSS ile ilgili iddialar nedeniyle suç duyurusunda bulundu.  Ankara Adalet Sarayı önünde toplanan platform üyeleri adına hazırlanan ortak açıklamayı, Gazi Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünü 1. olarak bitirmesine karşın ataması yapılmadığını belirten Türkçe öğretmeni adayı Alev Törün okudu.

''ÖSYM, Eğitim Bilimlerinde 87. sorunun doğru cevabını C seçeneği olarak vermiştir. Oysa doğru cevap B seçeneği olmalıdır. 120 soruyu da doğru cevaplayan tüm adayların, bu başarı düzeyine rağmen aynı yanlış seçeneği işaretlemeleri şüphe uyandırmıştır'' diye konuşan Törün, ''eğitim bilimleri cevap anahtarının bir şekilde sızdırılmış olabileceği ve değerlendirmeyi yapan bilgisayar programına bir şekilde müdahale edilmiş olabileceği'' iddialarının araştırılması gerektiğini kaydetti.

Yüksek puan alan adayların soru ve cevap kağıtlarını bizzat kendisi de inceleyen Yarımağan, 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na ilişkin iddialarla ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte olay açıklamadan satır başlıkları

- Elimizdeki verileri incelediğimizde bir sonuca varamıyoruz. Bizdeki bilgilerde bir anormallik yok. Benim yapabileceğim başka birşey yok.

- Soru kitapları, cevap kağıtları incelendi. Adaylar soru kitapları üzerinde çalışmış. Bir kısmı hesap yapmış, bir kısmı altını çizmiş. Ben buradan şu sonuca varıyorum, bu kişilere hazır cevap gelmiş olma ihtimali yok. Benim yapabileceklerim burada bitiyor.

- Bizim verilerimiz burada bir usulsüzlük, bir kopya, soruların sızması biçiminde bir olayın olduğuna ilişkin bir veri içermiyor, bir bulgu yok.

- Adayların üçte ikisi geçen sene KPSS'ye girmişler. Bunların içinde çoğunun geçen seneki başarıları yüksek ama çok düşük olan birkaç kişi de var. Mesela geçen seneki başarılarını üçe katlayan kişiler de var.

- Eğer bir şekilde 300-500 kişiye sorular bir türlü servis edilmiş olsaydı, ben yüzde yüz eminim şimdiye kadar bunun kokusu çıkardı, birkaç kişi bize ihbarda bulunurdu.

- Birşey olmuşsa, bir sızma olmuşsa nereden olduğunu ancak savcılık bulabilir.

- Bu çocukların içinde sınav sırasında kendi kendini motive edenler var. Mesela 'ha gayret' diye yazmış, 'ah bir öğretmen olsam' yazmış. Belli ki yanıp tutuşuyor. Böyle bir aday bu heyecanla yıl boyu çalıştıysa başarılı da olur.

YARIMAĞAN ÇALINAN ŞİFRELER İÇİN NE DEDİ?

[PAGE]

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSYM tarafından bazı bilgilerin alınması amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarına verilen şifrelerin bazı kişilerce gizlice elde edildiğini belirterek, ''O bilgileri çekmek için kurumlara verdiğimiz şifrelerin internet sitelerinde dolaştığını gördük ve bunun da kurumlardan elde edildiği sonucuna vardık. Bunun da bir suç teşkil ettiğini belirtmek isterim. Şimdilik şifreleri değiştirdik'' dedi.

Yarımağan, KPSS'nin genel olarak iptal edilmesini gerektirecek bir durum olmadığını bildirdi.

ÖSYM Başkanı, KPSS ile ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayarak açıklamalarda bulundu.

Bu iddialarda ilgili yaptıkları araştırmadan sonra kurumsal olarak bir eksiklikleri bulunmadığı sonucuna vardıklarını vurgulayan Yarımağan, 3 bin 200 aday arasında geçen seneki sınavda çok başarısız olan 20-30 aday olduğunu belirterek, ''Bunlar geçen seneki performanslarını yaklaşık üçe katlamışlar ama bir testte değil'' dedi.

Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şunu da söylemek istiyorum. Öğretmenlik atamalarında kullanılacak KPSS10 puanı vardır. KPSS10 puanı tam puan olan Türkiye'de bir kişi var. Kamuoyu biraz yanlış bilgilendiriliyor, ful çeken şu kadar kişi var diye. Öğretmenlik atamalarında ölçü olan KPSS10 puanı tam puan olan ne 10 kişi ne 100 kişi var, sadece bir kişi. Çünkü KPSS10 puanı sadece Eğitim Bilimleri Sınavından oluşmuyor, Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden yüzde 40, yüzde 30 ve yüzde 30 oranlarında oluşturulmuş bir ağırlıklı puan. Bu ağırlıklı puan yüzde 40 Eğitim Bilimleri'nden etkileniyor, yani tamamı Eğitim Bilimleri'nden değil.''

Konuyla ilgili araştırmalarının devam edeceğini söyleyen Yarımağan, ''Ama bizim elimizdeki bilgilerden bir sonuç elde etme olasılığı yok gibi görünüyor'' dedi.

''KURUMLAR SORUMLU''

İnternette dolaşan bazı bilgilere de değinen Yarımağan, ''Bizim kamu kurumlarına ve bazı üniversitelere açtığımız bilgileri anladığım kadarıyla bazı kişiler de elde etmişler; sağda solda dolaşan, ikamet adresi aynı olan şu kişiler var diye. Bu bilgiler bizim bilgilerimize gizli biçimde girilerek elde edilmiş. Yani suç unsuru aranıyorsa suç işleyen başka kişiler de var bu şekilde'' diye konuştu.

Nasıl elde edilmiş olabileceği sorusu üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''Bilmiyorum. Bizim kurumlara verdiğimiz şifreleri kurumlardan almış bazı kişiler ki bu bilgileri elde etmişler. Şifre web sitelerinde dolaşıyormuş. Biz bunları sadece kurumlara veriyoruz çünkü kurumlar buradan bilgileri çekiyorlar. O bilgileri çekmek için kurumlara verdiğimiz şifrelerin internet sitesinde dolaştığını gördük, bunun da kurumlardan elde edildiği sonucuna da vardık. Bunun da bir suç teşkil belirtmek isterim.''

''Bunun sorumlusu kurumlar mı?'' sorusunu Yarımağan, ''Tabii. Çünkü bu şifreleri biz kurumlara veriyoruz. ÖSYS'de de üniversitelere veriyoruz, üniversiteler sonuçları o ortak alandan alıyorlar, kendileri kullanmak üzere. Bu şifreleri başkalarına da verirlerse herkes alabiliyor tabii'' diye yanıtladı.

''Bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulundunuz mu?'' sorusu üzerine Yarımağan, ''Yok. Şimdilik şifreleri değiştirdik'' dedi.

''HOCALARIMIZIN DERSHANEYLE İLGİSİ YOK''

''Son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle kurumun güvenilirliğinin sarsıldığını düşünüyor musunuz?'' sorusunu Yarımağan, şöyle yanıtladı:

''Tabii ki etkilenmediğini düşünmüyorum, etkilendi ama bunun haksız yere olduğunu düşünüyorum. Kurumsal olarak bizim bir kusurumuz yok. Bu işin sonunda kurum dışında, bizim bilgimiz dışında, bizim sınırlarımızın ötesinde bir olay olmuşsa veya bir kişi kusurluysa bundan bütün kurumu suçlamamak lazım.

Bütün bu yaşananlar şunu akla getiriyor, 'acaba bu olayların esas amacı kurumu yıpratmak mıdır?' Yani amaç birkaç kişiyi öğretmen yapmak değil. Bana şunu söyleyenler bile oldu, 'eğer birkaç kişiyi belli yerlere getirmek istiyorsa birileri, niye öğretmenliği seçtiler? Bunu iktisatta da yapabilirlerdi, daha kritik pozisyonlar da var.''

Soruları hazırlayanlara yönelik soru üzerine Yarımağan, ''Bizim hocalarımızın dershaneyle ilişkisi olmadığını biliyorum. Ama benim bilgim dışında birşey varsa onu da çıkarsınlar ortaya. Eğitim bilimleri sorularını 5-6 kişi hazırlıyor. Bunlar da dershanelerle ilişiği olmayan, soruları üniversitelerde de değil gelip bizim ortamımızda hazırlayan arkadaşlarımız'' diye konuştu.

''KOKUSU ÇIKMADI''

''Savcılığın araştırması sonucunda birşey ortaya çıkarsa, sınav iptal edilir mi, yoksa olaya karışan adayların sınavı mı iptal edilir?'' sorusuna Yarımağan, şu yanıtı verdi:

''Sınavın genel olarak iptal edilmesini gerektirecek bir durumun çıktığına inanmıyorum. En fazla (olaya karışanların sınavının iptali) o, olabilir.   Onu da pek sanmıyorum. Ben açıkçası birşey çıkacağını sanmıyorum. Eğer bu sorular 100 kişiye sızmış olsaydı şimdiye kadar kokusu kesin çıkardı. Ama bu sorular 3 kişiye sızmışsa, nasıl sızdığını da bilmiyorum, ben böyle söyleyince basında da yorum yapıyorlar, 'Ünal Bey soruların sızdığını kabul etti' diyorlar ama ben çok net konuşuyorum eğer sızmışsa çok sınırlı sayıda kişiye sızmıştır ki kokusu çıkmadı.''

''SUDOKU BİLMECESİ ÇÖZEREK UNUTMAYA ÇALIŞIYORUM''

''Yaşanan olaylardan sonra bu sıkıntıları nasıl aşmaya çalışıyorsunuz?'' sorusuna Yarımağan, boş zamanlarımda sudoku bilmecesi çözerek bunları unutmaya çalışıyorum'' yanıtını verdi.

Son yaşananlardan sonra kendisine e-mail yoluyla ''hakaretler ve beddualar'' edildiğini belirten Yarımağan, sitemini dile getirerek, ''Bu zihniyetteki kişilerden devlet memuru olsa, öğretmen olsa ne olur onu da bilemiyorum'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri