ÖSSde bu taktik çok işe yarar!
Abone olSınav geldi, çattı. Yarın büyük gün. Sınavın ilk 1 dakikası çok önemli. İşte o 1 dakikada bunları yaparsanız, başarı garanti;
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr.
Ünal Yarımağan yarın ÖSS'ye girecek olan adaylara sınav taktikleri
verdi.
1 DAKİKA ŞOKUNA TÜRKÇE TESTİ |
Adaylar sınavın ilk bir dakikası tüm
bildiklerini unutma hissi uyandıran ‘1 Dakika Kabus’u yaşıyor. Bunu
aşmanın da bir yolu var... Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat önce Türkçe’den 3-4 testi çözmelerini önerdi. Sıkıntının temelinde kaygının olduğunu söyleyen Polat ‘Derin nefes alıp, arkanıza yaslanın. Panik yapmayın. İlk 1 dakika sonunda hala okuduğunuzu anlamıyorsanız, Türkçe’den 3-4 soru çözün çok iyi gelecek. Daha sonra istediğiniz testi çözün’ dedi. |
'TESTLERİ DIŞLAMAYIN'
Yarımağan'ın gençlere bir başka önerisi zamanlamalarını iyi yapmaları yönünde. Ancak bu konuda da öğrencilerin kendilerine uygun program geliştirdiklerini hatırlatan Yarımağan, "Öğrenci bazen Türkçeye 20 dakika verip, matematiğe daha uzun zaman ayırabiliyor. Ama zamanı kaçırmayın. Bir teste takılıp kaldığınızda öbürlerine zaman kalmıyor. O yüzden zaman ayarlamanızı iyi yapın" diye uyarıyor. Öğrencilere telaşa kapılmamaları, acele etmemeleri ve panik yapmamaları çağrısında bulunan Yarımağan, soruların zaten alıştıkları ve müfredatı kapsayanlar arasından çıktığına dikkat çekiyor. Her testte kolay soruların olduğuna değinen Yarımağan önerilerini şöyle sıralıyor:
* 'FEN 1 TESTİNİ YAPIN'
"Ben diyorum ki testlerin hiçbirini dışlamayın. Bazı adaylar 'Beş testi çözeyim diğer teste hiç dokunmayacağım' diyor. Ben bunu hiç önermiyorum. Her testin kolay soruları var. Mutlaka az da olsa her teste mutlaka zaman ayırın. Birkaç soru çözmeye çalışın. Her testten herkesin çözebileceği sorular bulunuyor. Özellikle bir numaralı testler yani bunlarda yer alan 120 soruluk testler tüm adayların çözebileceği özellikte. Çünkü tüm adayların okuduğu derslerden, gördüğü konulardan hazırlanan sorular. Ama orada kalkıp çoğunluk Fen 1'i cevaplamıyor. Bazıları Matematik 1'i de cevaplamıyor. Bu yanlış. Az da olsa hiç olmazsa her teste 15-20 dakika ayırın. Ortalama test başına yarım saatlik süreleri var. Bazı testlere daha fazla zaman ayırıp bazı testlere daha kısa süre ayırabilirler. Ama bütün testlere bakın. Özellikle fen testinde bunu söylüyorum. Çünkü geçmiş yıllardan adayların 3'te ikisi Fen 1 testine dokunmadı. Oysa kısa bir süre baktıklarında çözebilecekleri sorular olduklarını görecekler. Hiç dokunmuyorlar. Baksalar içlerindeki çok kolay soruları hemen çözebilecekler."
* 'MATEMATİK ZOR DEĞİL'
"En çok Türkçe ve sosyal bilimler testleri çözülüyor, matematik ve fen testlerinden korkuyorlar. Aslında sadece korku da değil. Taktik olarak da bunları çözmeyenler var. Mesela sosyal bilimciler için, yani sözel ağırlıklı puanda fen testinin ağırlığı az olduğu için 'Bununla uğraşacağıma ben diğer testte bir iki soru daha fazla çözerim' diyor. Bu doğru değil. Çünkü 25 soru çözdüğü testte diğer 5 soruyu çözmeye çalışmak yerine öbür testten çözebileceği 5 kolay soruyu cevaplaması daha kolay. Çünkü diğeri için zaten çok fazla zaman ayırıyor."
* 'ŞANSINIZI AZALTMAYIN'
"4 testten ve 120 sorudan oluşan ilk bölümdeki testleri tüm
adaylar çözmek zorunda. Daha sonra ikinci bölümdeki testleri de
alanlarına göre yanıtlamaları gerekiyor. İkinci bölümdeki testleri
çözerten de şunu bilsinler ki örneğin Sayısal 2 puanı ile
bir yere girmek istiyorsa orada mutlaka hem matematik hem Fen 2'den
sorular çözmesi lazım. Bir testi yapsa da iki hatta üç
puanı hesaplanacak. Ama tek ayaklı olacak. Bir ayakları eksik
olduğu için de puanları düşükte kalacak, şansları diğer testi
çözenlere göre daha az olacak. O nedenle hangi puanı amaçlıyorsanız
o puanın hesaplanmasında etkili olan bütün testlerden
çözebildiğiniz kadar çözmeniz lehinizedir"
* 'TAHMİNDE BULUNUN'
"Emin olduğunuzu işaretleyin. Şimdi bir soruya zaman harcıyorsanız
yani soruyu okudunuz, birkaç şıkkın da hemen doğru cevap olmadığını
gördünüz. Diğer şıkları elediniz ve ikiye indirdiniz ama hangisinin
doğru olduğundan kesin emin değilsiniz. O zaman şıklarını
ikiye indirdiğiniz bu soruları cevapsız bırakmayın. Bu
soru için bu kadar zaman harcadınız. O zaman o iki şıktan kendinize
en yakın olanı işaretlemenizde yarar var. Çünkü o iki şıktan birisi
doğru ve yüzde 50 şansla bunu bileceksiniz. Yanlış olursa 0.2 puan
kaybedeceksiniz, doğru ise 1 puan kazanacaksınız. Yani kazanç
hanesi daha fazla. Ama bu demek değil ki okumadığınız sorulara
rasgele cevap verin. Ben cevapları atın demiyorum. Bu soruları boş
bırakın. Ama okuyup iki şıkta kaldıklarınızı
işaretleyebilirsiniz."