ÖSScilere son öneriler

Abone ol

Artık kalemi kağıdı bırakın, rahatlamaya bakın. İşte sınavı en az hasarla atlatmanın yollları.

ÖSS öncesinde rehber öğretmenlerden, psikolog-psikiyatr ve beslenme uzmanlarından adaylara çeşitli öneriler geliyor. Hepsinin amacı, öğrencinin edindiği bilgileri sınav anında en iyi şekilde kullanmasını ve hedeflediği bölüme bir adım daha yaklaşmasını sağlamak.

Bu önerilerin başında artık kitabı defteri kapatmak geliyor. Sonuçların 15-20 Temmuz tarihlerinde açıklanacağı sınav öncesinde uzmanların önerileri şöyle:

KAYGIYA TESLİM OLMAYIN
Sınavları gerçekçi bir yaklaşımla ele alın. Elbette her sınava kazanmak için girilir. Ancak unutmayın ki bu sınav, edindiği bilgileri, test tekniği içinde ve tanınan sınırlı sürede en iyi şekilde kullanabilen öğrencileri, diğerlerinden ayırt etmek amacıyla uygulanıyor. Tercih edilen okullara yerleşmek ise ancak kontenjanlar dahilinde mümkün. Sınavın sonunda bazıları yeterli puanı elde edip tercihlerinden birine yerleşirken belli sayıda öğrenci yerleşemeyecek. O halde sınava, bu gerçeğin dışında bir anlam yüklemek ve olumsuz düşünmek, kaygıyı tetiklemekten başka bir işe yaramayacak.

Kaygı ise normal düzeyde sizi motive eden, ama sınırları aştığı zaman kendinize duyduğunuz güveni azaltıp, başarınızı olumsuz etkileyen bir duygu. Oysa, kontrolün kendinizde olduğunu hissettiğinizde kaygınızın da azaldığını göreceksiniz. Kaygıya yenilmemek için “Elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum” ya da “Şansım var, bunu kullanabilirim” inancıyla hareket edin. “Başkaları ne der?” “Ya ailemin beklentilerine yanıt veremezsem?” “Bildiklerimi unutursam...” gibi düşünceleri kafanızdan atın.

Bütün çabanıza rağmen sınav öncesinde uykusuzluk, karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, titreme, çarpıntı gibi şikayetleriniz varsa, bu sınav kaygınızın çok yüksek olduğunu gösterir. Önce nefes ve gevşeme egzersizleriyle kaygınızı azaltmayı deneyin. Kısa bir yürüyüş ya da ılık bir duş da rahatlamanızı sağlayabilir. Bütün bunlara rağmen şikayetleriniz sürüyorsa çekinmeden rehber öğretmeniniz, sınıf öğretmeniniz ya da bir uzmanla konuşarak yardım isteyin.

BESLENMEYE DİKKAT
Cumartesi günü, sevdiğiniz arkadaşlarınızla, açık havada, hoş vakit geçirebileceğiniz bir program yapın. Mümkünse ders ve sınav dışındaki konularda sohbet edin. Kendinizi yormayın. Kapalı, havasız ve gürültülü mekanlardan uzak durun.

Beslenmenize de dikkat edin. Sindirim sisteminizi bozacak, şişkinlik yapacak gıdalar tüketmeyin. Dışarda, bilmediğiniz restoran ve kafelerde yemek yemeyin. Açıkta satılan yiyeceklerden almayın. Akşam vakitlice evinize gidip, yine vakitlice yatağa girin ve kendinizi deliksiz bir uykuya bırakın.

Sınav sabahı yine kendinize güvenerek kalkın. Protein yönünden zengin ama aşırıya kaçmayan bir kahvaltı yapın. Saat 08.45"te okulda olacak şekilde evden çıkarken, sınavda kullanacağınız kurşun kalem, silgi, kalemtraş ve fotoğraflı kimlik belgesini alıp almadığınızı kontrol edin.

ELEKTRONİK CİHAZ YASAK
Kız öğrencilerin sınava başörtülü girmesi, tüm adayların da sınav salonuna fotoğraf makinesi, cep telefonu, hesap makinesi, telsiz, cetvel ve benzeri araç gereci sokması yasak. Evden çıkarken yanınıza kalem, silgi, kalemtraş, fotoğraflı kimlik, bir şişe su ve kağıt mendilden başka birşey almayın.

Büyükler zihin açıklığı için tatlı önerebilirler. Oysa tatlı, kan şekerinizi yükseltebilir. Bu da uykunuzu getirip dikkatinizi dağıtabilir. Aşırı tuz tüketimi ise su ve tuvalet ihtiyacınızı artırabilir. İkisinden de kaçının. Tatlı ihtiyacınızı kayısı, erik gibi kuru meyvelerle karşılayın.

SINAV ANINDA
Soru kitapçığı dağıtıldıktan sonra sınav salonuna alınmayacağınızı unutmayın.
Sınav sırasında görevlilerin uyarılarını dikkatle dinleyin. Cevap kağıdınızda doldurmanız gereken yerleri eksiksiz ve hatasız doldurun. Sınavın ilk 1,5 saati ve son 15 dakikasında salonu terk edemeyeceğinizi de unutmayın. Sınav başladıktan sonra gözetmenler yürürken topuk sesi çıkarıyor ya da fısıltı halinde konuşarak dikkatinizi dağıtıyorsa, uygun bir dille söyleyin.

Sınava cevaplayabileceğiniz sorulardan başlamak en iyisi. Bu sizi motive eder. Soru kökünü dikkatle okuyun ve ne istendiğini doğru anlamaya çalışın. Varsa, sorunun içindeki anahtar sözcüklerin altını çizin. Cevabı işaretlemeden önce seçeneklerin de tamamını okuyun. Bazı sorularda doğru cevaba, seçenekleri eleyerek gidebilirsiniz. Bir soruyu cevaplarken aklınıza başka bir soruyla ilgili bir bilgi ya da düşünce gelirse, başka bir kağıda not edin. Zor sorulara takılıp kalmayın. Daha sonra tekrar dönmek için zorlandığınız soruların yanına bir işaret koyun ve sonraki soruya geçin. Bilmediğiniz sorulara kesinlikle rastgele yanıt vermeyin. Yanıtları cevap kağıdında doğru kutucuğa işaretlediğinizden emin olun. Zamanı iyi kullanabilmek için ara ara saatinize bakın. Konsantrasyonunuz bozulur ve kaygınız artarsa salondan çıkmayı aklınıza getirmeyin. Nefes ve gevşeme egzersizleriyle rahatlamayı deneyin. Sınavın, o ana kadar iyi gittiğini düşünerek toparlanın.

SINAVDAN SONRA
Sınavınız nasıl geçerse geçsin, kendinizi ödüllendirin. Hoşlandığınız birşeyler yapıp,sevdiğiniz şeyler alın. İlk yorgunluğu attıktan sonra soruları yeniden gözden geçirip eksiklerinizi görün. Sonuçların açıklanacağı tarihe kadar dinlenin. Bu sürede alanınıza uygun mesleklerle ilgili araştırmalarınıza devam edip, tercih dönemine daha iyi hazırlanabilirsiniz.

Günün Önemli Haberleri