ÖSS için son öneriler

Abone ol

ÖSS sınavı haftaya pazar yapılacak. Son bir hafta ne yapmalı, nasıl yaşamalısınız? Stresinizi nasıl azaltabilir, kaygıyla başa çıkmak için neler yapabilirsiniz?

Yüzlerce adayın hayatını etkileyecek Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) 19 Haziran Pazar günü yapılacak. İki milyon adaydan sadece 400 bininin üniversiteye adım atmasını sağlayacak sınav için adaylar neredeyse birkaç yıl süren hazırlaklarını tamamlandı. Şimdi tüm dikkatler bu çabaların boşa gitmemesi umuduyla sınav anına yöneldi. Gençler bir yandan doruğa çıkan heyecanlarını bastırmaya çalışırken bir yandan da son haftayı en verimli şekilde geçirmenin yollarını arıyor. Sınavdan önceki bir haftanın başarıda önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, yeni konu öğrenilmemesini, bu haftayı deneme sınavlarıyla değerlendirmeyi öneriyor. Başarı için yemek ve uyku düzeni bozulmaması, temiz hava almak da altın kurallardan biri.

Son bir hafta ne yapmalı, nasıl yaşamalısınız? Stresinizi nasıl azaltabilir, kaygıyla başa çıkmak için neler yapabilirsiniz? Hangi besinler unutkanlığı azaltır? Tüm bu soruların yanıtlarını, sınavda en yüksek verimi almanın püf noktalarını uzmanlar anlattı.

Yeni konu öğrenmeyin

Yavuzlar Dershanesi Müdürü Neslihan Serbest adayların son hafta bilgi ağırlıklı hazırlık yerine psikolojik hazırlığın daha önemli olduğunu vurguladı. Serbest, ders çalışmanın son güne kadar sürdürülebileceğini ancak, yeni konu öğrenmekten kaçınılmasının gerekli olduğunu da söyledi. Serbest adaylara şu önerilerde bulundu:

Günlerinizi daha keyifli, daha çok oksijen alabileceğiniz ortamlarda geçirmeye özen gösterin.

Uyku düzeninizi mutlaka ayarlayın. Unutmayın, biyolojik saatiniz değişikliğe bir haftada uyum sağlar.

Sınav yerinizi mutlaka görün ve orada biraz zaman geçirin.

Sağlığınızı riske sokacak aktivitelerden kaçının.

Beslenmenize daha fazla özen gösterin, protein ve karbonhidratça zengin yiyecekler tüketin. Son gün fast food ve ağır yağlı yiyeceklerden kaçınıp, ev yemeği tüketin.

Sınavla ilgili tüm çalışmalarınızı bitirdiğinizi, artık hazır olduğunuzu düşünün. Hazırlığınızın yeterli olup olmadığının sorgusunu sınavdan sonraya bırakın.

Çinkolu besin

Sınav stresinin herkesin beynine 'Kaygı duymalısın' mesajını gönderdiğini söyleyen Psikolog Işın Akı, 'Kaygı, tam olarak kendimizi güvende hissetmediğimiz, emin olmadığımız zamanlarda ortaya çıkar. Yeterince ders çalışıp, zamanı iyi kullandığınızda, konu eksiğinizi tamamladığınızda kaygı duymanıza gerek yok' dedi. Psikolog Akı, adayların kaygısını azaltabilecek önerileri şöyle sıraladı:

Arkadaşlarınızla 'Evet ama' içeren cümleler kurmayın. Yapabildiğiniz her şeyi yaptınız. 'Evet , ama' gibi cümleler şu saatten sonra sizi sadece strese sokar.

Sınav süresini iyi kullanmak için, süre tutarak test çözün.

Kendi kendinizle yarışın, başarınızdaki değişikliği görün.


Rahatlama tekniklerinden size uygun olanları kullanın.


Dengeli, doğru beslenin.


Çinko içeren besin unutkanlığı azalttığını unutmayın,


Dengeli, düzenli uyuyun.


Sizi yoracak, vücudunuzda ağrıya sızıya neden olabilecek hareketler ve aktivitelerden kaçının.


Sınavın sonucuna odaklanın. 'Sınav bitti, elinizden gelen her şeyi yaptınız' diye düşünün.


Sınavdan önceki gece 'Ben de şans mı var vb..' gibi olumsuz cümlelerden uzak durup, moralinizi daha da bozacak düşüncelerden kaçının.


Arkadaşlarınızla da bu cümlelerle konuşmayın. Sınav hakkında çevrenizle konuşmayın.


Çözmeniz gereken, sınav sonrası ilgilenirim dediğiniz sağlık sorununuzu çözün. Göz, diş, kulak vb.


Aklınıza göre ilaç kullanmayın (uyku ilacı gibi)


Stres, idrara çıkma ihtiyacını artırır. Sınavda tuvalete gitmek yasak olduğu için sınav öncesinde mutlaka tuvalete uğrayın.

Haber: Seda Kılıç

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri