Osmaniye'de boşanma hızı korkuttu
Abone olOsmaniye İl Vatandaşlık ve Nüfus Müdürü Sakip Pehlivanoğlu, geçen yıla göre evlenmelerde düşüş, boşanmalarda artış yaşandığını belirtti.
"2009 yılının ilk altı ayında 298 çiftimiz boşanırken, 2010 yılında bu rakam yüzde 16,4 artarak 347'ye yükseldi" dedi.
Pehlivanoğlu, Osmaniye ve ilçe Nüfus Müdürlüklerince 2010 yılının ilk altı ayında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İl genelinde geçen yılın ilk altı ayına göre doğumlarda ve evlenmelerde düşüş, boşanmalarda ise artış yaşandığını kaydeden Pehlivanoğlu şunları söyledi:
"2009 yılının ilk altı ayında 5 bin 209 doğum gerçekleşirken, bu yıl doğumlarda yüzde 3,55 düşüş yaşanarak 5 bin 24 adet doğum gerçekleşti.
2009 yılının Haziran ayına kadar olan döneminde 2 bin 78 çiftimiz evlenirken, 2010 yılında da bu rakamda yüzde 2,3 düşüş yaşanarak 2 bin 78'e gerilemiştir. İl genelimizde boşanmalarda ise yüzde 16,4'lük artış yaşandı. Bu yılın ilk altı aylık döneminde 347 çiftimiz boşanırken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 298'di."
Haziran ayına kadar 982 vatandaşın hayatını kaybederek nüfustan kaydının düşüldüğünü belirten Pehlivanoğlu, geçen yıl ise bu rakamın bin 304 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği Adres Kayıt Sistemi çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Peplivanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu uygulama ile vatandaşlarımız ikametgah belgelerini Nüfus Müdürlükleri'nden ve alt yapısını hazırlayan muhtarlıklardan da alabilmektedirler. Alt yapısını tamamlayan tüm kurumlar Kimlik Paylaşım Sistemi ile kişi kayıtları ve adres bilgisine erişebileceklerinden hizmet sunumunda ikametgah belgesi istenmeyecektir.
Apartman ve site yöneticilerinin sorumluluk alanlarındaki kişiler ile vatandaşlarımızdan ikametini değiştirenlere en kısa sürede bağlı bulunduğu mahalle muhtarlığına giderek ikametini değiştirdiğini belgeleyen Form C tanzim ederek vermesi gerekmektedir.
Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanların tespiti halinde ilgililer hakkında 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 67. maddesi gereği 6 ay ile 4 yıl arası hapis cezası talebiyle Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz.
Ayrıca aynı kanunun 68. maddesi uyarınca da 660 TL, adresi değişen vatandaşlarımızın 20 gün içerisinde adres değişikliğini nüfus müdürlüğüne ve muhtarlarına bildirmediği takdirde ise 329 TL para cezası uyguluyoruz."