Osman Paksüt Yüce Divan'dan çekildi
Abone olYargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılanmasına başlandı.
Anayasa Mahkemesi heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davanın ilkduruşmasına, Erdoğan ve avukatı Bülent Acar ile müdahil Ceyda Zeliha Erem ve avukatları katıldı.
Duruşmanın başında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi Üyesi Osman Paksüt'ün "Avukat Bülent Acar'ın kendisinin de avukatı olması nedeniyle yargılamadan çekilme" talebinde bulunduğunu, Yüce Divan Heyeti tarafından bu talebin kabul edildiğini söyledi.
Duruşmada söz alan Hasan Erdoğan'ın avukatı Bülent Acar, usule ilişkin itirazlarını dile getirdi. Erdoğan ile ilgili yürütülen soruşturmada hukuka aykırı elde edilen deliller bulunduğunu öne süren Acar, bu delillerin dosyadan çıkarılmasını ve davayla ilgili yayın yasağı konulmasını istedi.
Hasan Erdoğan'la ilgili dosyada 18 klasör bulunduğunu, klasörlerin 17 tanesinin Erdoğan'ın yargılandığı fiiller ve olgularla ilgili olmadığını tespit ettiğini söyleyen Acar, Erdoğan'ın yargılanması gereken fiillerin tespit edilmesini, yargılamayı temsil etmeyen fiillerin dosyadan ayıklanmasını da istedi.
Soruşturma dosyasında yer alan iletişimin tespiti ve teknik takibe ilişkin delillerin "hukuka aykırı" olduğunu öne süren Acar, "Yetkisiz bir adalet başmüfettişinin yaptığı işler nedeniyle müvekkilim buraya getirilmiştir. Hukuka aykırı delillerin davada kullanılması mümkün değildir. Zehirli ağacın meyvesi de zehirli olur. Adalet başmüfettişi kendi başına, istediği gibi, istediği kişi hakkında soruşturma yapamaz. Türkiye bir hukuk devletidir. Adalet başmüfettişinin müvekkilimle ilgili yaptığı tüm işlemler hukuken yok hükmündedir" diye konuştu.
Hasan Erdoğan hakkında çıkarılmış iletişimin tespiti ve teknik takibe ilişkin bir karar bulunmadığını söyleyen Acar, "Başkaları hakkında alınan kayıtlar müvekkilime karşı delil olarak kullanılıyor. Yargılamaya ilişkin fiiller arasından hukuka aykırı olan bu deliller çıkarılsın. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Tabii ki kimse rüşvet alma eylemi işlemesin. Kimse kimseyi hukuka aykırı delillerle soruşturamaz" dedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Bülent Acar'ın taleplerine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Acar'ın taleplerinin reddedilmesini istedi. Erbil, "Yargılama sonunda yalnızca sanığın eylemiyle ilgili deliller hükme esas alınacaktır. İletişimin tespiti konusunda yasal deliller diğer sanıklar için de geçerli olacağından ve suçun iştirak halinde işlenmesi nedeniyle tüm delillerin yasal delil olarak kabul edilmesi gerekir" görüşlerini dile getirdi. Başsavcı Erbil, avukat Acar'ın davayla ilgili yayın yasağı konulması talebinin de reddine karar verilmesini istedi.
15 kişilik Yüce Divan heyetinin, verilen aranın ardından Acar'ın taleplerine ilişkin kararı açıklandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Acar'ın, hukuka aykırı deliller bulunduğu, bu delillerin ayıklanarak yeni delilerle davaya devam edilmesi talebinin, "Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 'delilerin ortaya konulması ve reddi' başlıklı 206. maddesinin birinci fıkrası ve 217. maddesinin birinci fıkrasındaki 'Hakim, kararını ancak duruşmaya getirilmiş ve huzurunda tartışılmış delillere dayandırabilir. Bu deliller hakimin vicdani kanaatiyle serbestçe takdir edilir' hükümleri dikkate alınarak, bu aşamada oy birliğiyle reddine karar verildiğini bildirdi. Kılıç, davayla ilgili yayın yasağı konulmasına ilişkin talebin de reddedildiğini açıkladı.
Duruşmada daha sonra Hasan Erdoğan'ın kimlik tespiti yapıldı. Başkan Haşim Kılıç'ın soruları üzerine, sabıka kaydı bulunmadığını, emekli olduğunu ve mesleğiyle ilgili kitap yazdığını söyleyen Erdoğan, 4 bin 420 lira emekli maaşı aldığını, 3 bin 500 lira da kira geliri bulunduğunu bildirdi.
Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun Erdoğan hakkında son soruşturma açılmasına ilişkin kararının okunduğu duruşmaya öğlenden sonra devam edilecek.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Hasan Erdoğan savunmasını yapacak.