Oscar ödüllerine '12 Yıllık Esaret' ve 'Yerçekimi' damgası

Abone ol

Sinema endüstrisinin en prestijli ödülleri kabul edilen Oscar'ların 86'ıncısı, dün akşam Los Angeles Dolby Theatre'da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende '12 Yıllık Esaret' yılın en iyi filmi seçilirken 'Yerçekimi' ise yedi ödüle layık görüldü.

Sinema endüstrisinin en prestijli ödülleri kabul edilen Oscar'ların 86'ıncı, dün akşam Los Angeles Dolby Theatre'da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Törende '12 Yıllık Esaret', yılın en iyi filmi seçilirken 'Yerçekimi' ise yedi ödüle layık görüldü.

Solomon Northup'ın 1853 yılında yazdığı ve kendi hikayesini anlattığı kölelik romanından uyarlanan film, Hollywood tarihinde ilk kez siyasi bir yönetmene Oscar kazandırdı.

Film, en iyi yardımcı kadın oyuncu (Lupita Nyong'o ) ve en iyi senaryo uyarlaması (John Ridley) dallarında da ödül aldı.

Filmin İngiliz yönetmeni Steve McQueen, ödülü 'geçmişte kölelik ızdırabını çekmiş olan' kişilerle 'bugün hala köleliğe maruz kalan 21 milyon insana' adadığını söyledi.

Herkesin sadece hayatta kalma değil, yaşama hakkına da sahip olduğunu vurgulayan McQueen, 'Solomon Northup'un geride bıraktığı en önemli miras bu' dedi.

Brad Pitt'in ilk Oscar'ı yapımcılıktan

Bu arada şimdiye kadar oyunculuğu ile Oscar'a aday olmasına rağmen altın heykelciği evine götürememiş olan ünlü aktör Brad Pitt, '12 Yıllık Esaret' filminin yapımcılarından biri olarak Oscar'ını almak için ilk kez McQueen ve diğer yapımcılarla birlikte podyuma çıktı.

Uzayda uğradıkları kazanın ardından dünyaya dönebilmek için sınırlı sayıda şansları kalan iki astronotun kurtuluş mücadelesini konu alan 'Yerçekimi' (Gravity) ise, Meksikalı yönetmeni Alfonso Cuaron'a ilk Oscar'ını kazandırdı.

Cuaron böylece Oscar'a layık görülen ilk Latin Amerikalı yönetmen olurken, Mark Sanger'la birlikte en iyi film kurgusu dalında da altın heykelciğe sahip oldu.

'Yerçekimi'nin Oscar kazandığı diğer dallar, en iyi orijinal film müziği ile İngiliz ağırlıklı ekibin oluşturduğu görsel efekt, sinematografi, ses miksajı ve ses kurgusu oldu.

Cuaron'un 'filmin kalbi ve ruhu' olarak nitelendirdiği başrol oyuncusu Sandra Bullock ise, en iyi kadın oyuncu dalında Oscar'ı Avustralya'lı oyuncu Cate Blanchett'e kaptırdı.

Woody Allen'ın yönettiği 'Mavi Yasemin' adlı filmin başrol oyuncusu Blanchett, şimdiye kadar toplam altı kez Oscar'a aday gösterilirken, 2005 yılında Hollywood'un efsanevi oyuncusu Katharine Hepburn'u canlandırdığı 'The Aviator' filmindeki rolüyle ilk Oscar'ını kazanmıştı.

Blanchett'den kadın oyuncu vurgusu

Blanchet, ödülünü alırken yaptığı konuşmada bu daldaki rakipleri Amy Adams, Sandra Bullock, Judi Dench ve Meryl Streep'e ayrı ayrı teşekkür etti ve "Bu ödül, yine kadınların olağanüstü bir performans gösterdiği bir yılda çok anlam ifade ediyor" dedi.

Blanchett, bazı insanların düşündüğünün aksine, kadınların ağırlıklı olduğu filmlerin hem izleyiciler tarafından beğenildiğini, hem de para kazandığını söyleyince, salondaki izleyicilerden alkış topladı.

En iyi yardımcı kadın oyuncu dalındaki Oscar, '12 Yıllık Esaret' adlı filminde büyük beğeni toplayan rolüyle Meksika doğumlu Kenya'lı oyuncu Lupita Nyong'o'ya giderken, Türkiye'de 'Sınırsızlar Klübü' adıyla vizyona giren 'Dallas Buyers Club' filmi, en iyi erkek oyuncu ( Matthew McConaughey), yardımcı erkek oyuncu (Jared Leto) ve en iyi makyaj ve saç stili dallarında üç Oscar kazandı.

1922 yazında New York'ta geçen ve 1920'lerin ekonomik durumu ve 1. Dünya Savaşı sırasındaki bunalımı konu alan 'Muhteşem Gatsby' (The Great Gatsby) adlı film de, en iyi kostüm, prodüksiyon ve sahne tasarımı dallarında üç Oscar kazanan diğer film oldu.

En iyi yabancı dilde film dalındaki Oscar, Altın Küre ve BAFTA ödüllerine de layık görülen İtalyan 'The Great Beauty' (Muhteşem Güzellik) filmine verilirken, en iyi özgün film şarkısı 'Let It Go' (Frozen) seçildi.

'Düzenbaz' (American Hustle) adlı film ise, 10 dalda aday gösterilmesine rağmen hiçbir dalda Oscar kazanamayarak hayalkırıklığı yaşattı.

1 milyondan fazla etweet edilen fotoğraf çekildi

Ünlü komedyen ve talk-show sunucusu Ellen DeGeneres'in ikinci kez sunduğu Oscar töreni, pek çok açıdan 'ilk'lere de sahne oldu.

Canlı yayın sırasında yaptığı esprilerle izleyicileri sık sık güldüren DeGeneres, elinde tuttuğu akıllı telefonla ünlü Hollywood yıldızlarının oturduğu koltuklar arasında gezindi ve "Haydi şimdi kendi kendimizin resmini çekip Twitter'a koyalım ve en çok 'retwee'lenen resim rekorunu kıralım" dedi.

DeGeneres'in aralarında Meryl Streep, Julia Roberts, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence ve Kevin Spacey'nin de bulunduğu ve Bradley Cooper'ın çektiği 'selfie' resmi, ABD Başkanı Barack Obama'nın görevine yeniden seçildikten sonra gönderdiği tweet'in 'retweetlenme' (yeniden tweet atılma) rekorunu kırdı ve 1 milyonun üzerinde retweet'lenerek bir ara Twitter'daki Oscar hesabının kilitlenmesine yol açtı.

DeGeneres'in 'salonda kimler acıktı' sorusundan sonra dışarıdan pizza getirterek davetlilere dağıtması da, gecenin ilgi çeken anlarından biri oldu.

Günün Önemli Haberleri