OSB Yönetmeliğinde değişiklik

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Uygulama Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, yer seçimi kesinleşmemiş OSB'lerin kuruluş işlemleri yapılamayacak.

Yer seçiminin Hazine ya da kamu kurum ve kuruluşlarına ait arazilerden yapılması durumunda, bu araziler, istenmesi ve bir sakıncası bulunmaması şartıyla 5084 sayılı Kanun kapsamındaki illerde bedelsiz devredilebilecek. Söz konusu araziler, diğer illerde ise harca esas değerleri üzerinden peşin ya da taksitle ödenmek üzere pazarlık usulü ile OSB'lere satılabilecek.

İmar planlarıyla ilgili esasları da yeniden düzenleyen Yönetmelik uyarınca, yapılaşma koşullarının değiştirilmesine karşılık arıtma tesisi, enerji tesisleri ve benzeri teknik altyapı alanlarının yeterliliğinin teknik raporla belirlenmesi halinde bu alanlarda oran
artışına gidilemeyecek.

Kesinleşmiş imar planına uygun olarak plan içine giren arazinin düzenlenmesi, özel OSB'lerde ve kamulaştırma işlemlerini tamamlayarak tapuya tescilini yaptırmış OSB'lerde İmar Kanunu uyarınca parselasyon niteliğinde ayırma haritaları işlemiyle yapılacak.

OSB ilanından önce İmar Kanunu doğrultusunda, imar uygulamasına tabi tutularak ''Sanayi alanı'' vasfı kazanmış alanlarda kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmamış olması, buralarda imar uygulamasının yapımına engel teşkil etmeyecek.

Yeni düzenlemeyle, OSB içinde kurulacak işletmelere işyeri açma ve çalışma ruhsatları, OSB'ler tarafından verilecek.

Günün Önemli Haberleri