Oruçluyken ağız kokusunu önleme yolu dikkat!
Abone olOrucu bozan şeyler konusunda en çok sorulan soru diş fırçalamalarla ilgili. Diş fırçalamak orucu bozmaz peki açlık yüzünden artan ağız kokusu nasıl önlenir?
Dişleri fırçalamalar orucu bozar mı? Diyanet'e 'orucu bozan şeylerle' ilgili Ramazan aylarında en çok yöneltilen soru bu. Bu konuda Diyanet'in sitesinde 'diş fırçalamak orucu bozmaz' fetvaları bulunuyor.
Peki Ramazan'da açlık sebebiyle oluşan ağız kokusu nasıl önlenir? Diş Hekimi Pertev Kökdemir, merak edilen soruları yanıtladı…
Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenebilir?
Ramazan ayı, çürük oluşumunu tetikler mi?
Evet, özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla bakteri çoğalması için uygun ortam oluyor. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri artar.
Oruç tutarken dişler fırçalanabilir mi?
Yemekten sonraki 30 dakika içinde bakteriler dişte çürüme yapmaya başladığından sahurda mutlaka dişler fırçalanmalı. Ancak unutulması halinde gün içerisinde de fırçalanabilir. Oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından da defalarca onaylandı. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken de diş macununu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın bir mahsuru yok. Diş macunu da, ağız suyu da oruçluyken rahatlıkla kullanılabilir. Banyo yapmanın nasıl oruç için bir mahsuru yoksa diş fırçalamak da aynı mantığı taşıyor.
Ramazan’da ağız bakımı nasıl yapılmalı?
İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dilaltı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, bir de ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir.