Oruçlu iken bunları yapmayın

Abone ol

Samsun Müftüsü Osman Şahin, Ramazan'da dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

Samsun Müftüsü Osman Şahin, Ramazan ayında kişinin eşiyle cinsel ilişkisi olmasa da kucaklamasının, öpmesinin orucun sevabını azaltan unsurlar olduğunu söyledi.

Ramazan ayında dikkat edilmesi ve yapılması gerekenler konusunda bilgi veren Osman Şahin, Ramazan'ın duaların kabul edildiği, ibadetlerin yoğunlaştığı, hayır yapmanın arttığı bir ay olduğunu belirtti.

Ramazan vesile kılınarak insanların günahlardan arınmaları gerektiğini dile getiren Şahin, "Ramazan arınma arındırma ayıdır. Bu insanın gönlünden, kalbinden, beyninden başlar.

İçindeki ve gönlündeki kötü duygu, düşüncelerden arınarak olumsuzlukları bir kenara bırakarak Allah ve insanlarla ilgili iyi düşüncelere sahip olmaya gayret etmelidir.

İbadetlerde gösterişten uzak durmalı, komşu gözetilerek fitre ve zekat verilmelidir. Kul hakkından arınmalıdır. Kur-an'ı Kerim okunmalı, zikir yapılmalıdır" diye konuştu.

Ramazan'da imsak ile iftar saati arasında kesinlikle yeme-içme olmayacağını hatırlatan Şahin, "İki vakit arasında gerekli özen gösterilmelidir. İlaç kullanmak mecburiyetinde olanlar, doktor tarafından sağlık koşulları nedeniyle oruç tutmasına izin verilmeyenler oruç tutmayabilir. Sağlıkları düzeldiği zaman kaza ederler.

Sağlık durumu hiç elvermeyenler fitresini verirler. Oruçluyken cinsel ilişkiden de kaçınılmalıdır. Cinsel ilişki orucu bozar. İftar ile imsak arasında kişi eşiyle cinsel münasebete girebilir. Helalidir. Ama bunun dışında olmaz. Bir de oruçluyken cinsel ilişki yok ama eşini kucaklıyor, öpüyor bunlar orucun sevabını azaltan şeylerdir. Bu hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu hareketler zaten yakışmaz. Ramazan ayında bütün bedene sahip olmalıyız. Yememize içmemize, davranışlarımıza, konuşmamıza hareketlerimize çok dikkat etmeliyiz. Yemek yemiyor veya içmiyor ama kokluyor. Bundan da kaçınılmalıdır. Göze de sahip çıkılmalıdır. Öyle rast gele her şeye bakılmamalıdır" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri