Örtülü yazarlardan tavsiyeler

Abone ol

Erkek yazarların ardından tesettürlü yazarlar da, ailede eşlerin birbirlerine davranışları hakkında yazıyor

Erkek yazarların ardından tesettürlü yazarlar da, ailede eşlerin birbirlerine nasıl davranması gerektiği konusuna parmak basıyor
Kadın tanımlamasını hep erkeklerin yaptığını ve kadına görevlerini hep erkeklerin söylediğine dikkat çeken Ayten Durmuş, Eşiniz Sizden Ne İster? ve Geçimsizliğin Çözümü Var adlı kitapların yazarı.


Kadının kendini tanımlayamadığını ve erkeklerden ne istediğini dile getiremediğinin altını çizen Durmuş, şunları söylüyor: "Erkeklerin yazdığı kitaplarda kadının cinsel kimliğinin bir sonucu olarak; kocasına karşı görevleri ve çocuk doğurduğu zaman çocuğuna karşı görevlerinin dışında başka bir şey geçmiyor
Bunun üzerine Eşiniz Sizden Ne İster? adlı kitabı yazdım. Erkek camiasında, herhangi bir kadın evini temizleyip yemek yapıp kenara oturduğu zaman başka bir talebi yoktur ve mutludur görüşü hakim. Ama durum böyle değil tabii. Kadınların hayat ve sosyal ilişkiler adına pek çok sıkıntıları var. Kadınların en çok şikayet ettikleri konuları yazmaya çalıştım.


Bu konuların başında erkeklerin, kadınların kişiliğini geliştirmesine imkan ve izin vermemeleri geliyor. Kadının önüne ev işleri ile çocuk konuyor ve kadın kişiliğini geliştiremiyor. Erkek kendi dünyasında birtakım gelişmeler kaydederken, kadın hep evlendiği noktada kalıyor. Diğer bir önemli sorun da, aile içerisinde kararların ortak alınmaması. Günümüz kadınları bu durumdan hoşnut değil. Sonucuna birlikte katlanılacaksa kadınlar da karara dahil olmalı. Zaten aile de bu demek. Cinsel sorunlardan ev dekorasyonuna ve eş seçimine kadar birçok konuya değindim. Mesajımız, kadınların değerini bilmeyen erkeklere..."

PEYGAMBERİMİZİ ÖRNEK ALSINLAR
Peygamberimiz Kadınlara Nasıl Davranırdı? ve Kadın Nasıl Mutlu Olur? adlı kitapların yazarı Nuriye Çeleğen, genelde kadınlar üzerine yazdığını söylüyor. Bunun kadın olmanın doğal bir sonucu olduğunu belirten Çeleğen, "Yazdıklarımın hepsi yaşadığımız sorunlar ve bunu dile getiriyorum.
Peygamberimiz Kadınlara Nasıl Davranırdı? da ihtiyaçtan ortaya çıktı.


Peygamberimizle ilgili konuları hep erkeklerin yazdığını ve kadınların eşlerine nasıl davranması gerektiği konusuna değindikleri dikkatimi çekti. Ayrıca erkeklerin konuya hep kendi taraflarından baktığını gördüm. Araştırmalarım sonunda Peygamberimizi, kadınlara davranışı konusunda hiç tanımadığımı fark ettim. Peygamberimiz kadınlara karşı çok nazik, eşlerini hiçbir zaman azarlamıyor, onları beğenmezlik yapmıyor. Fakat hiç bu yönüyle yazılmamıştı. Bunun sonucunda da kitap ortaya çıktı. Erkeklerin de bu yönüyle Peygamberimizi tanımaları ve örnek almaları gerekir" diye konuşuyor.

ERKEĞİN AİLEVİ SORUMLULUKLARI
Aileyle ilgili olarak yapılan çalışmaların başlığının hep 'kadın ve aile' olduğunu vurgulayan Başkent Kadın Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hidayet Tuksal, "Ailede erkeğin sorumluluklarıyla ilgili hiç konuşulmuyor. Hatta bunun konuşulmasından hoşlanılmıyor. Buradan, erkeklerin görevinin sosyal ve ekonomik işler olduğu, aile içi sorumluluğunun olmadığı gibi varsayımlar ortaya çıkıyor; ya da onlar da bir eksiklik olduğunun farkındalar ama konuşmak istemiyorlar.


Aile, erkekle de bağlantılandırılmalı, erkeğin de ailevi sorumlulukları masaya yatırılmalı. Dolayısıyla bu konuda yazılan kitapları ve yapılan çağrıları anlamlı buluyorum. İslam'ın erkek egemen olduğu yorumları benimseniyor. Ancak ben bu yorumlara katılmıyorum, doğru bulmuyorum" diye konuşuyor.

'Ayet, hem duygusal hem cinsel anlamda'
Evliliği Pekmez Sandım adlı kitabın yazarı Sema Maraşlı, Kur'an-ı Kerim'deki; "Kadınlar sizin ekim dikim yerinizdir. Onlara dilediğiniz gibi yaklaşın" ayetine dikkat çekiyor. Maraşlı, "Bu hem duygusal hem de cinsel anlamda kullanılmış. Ne ekerseniz onu alırsınız. Yani vermeden alamazsınız. Erkeğin duygusal ve cinsel anlamda etkin konumda olduğunu anlatıyor. Hiçbir erkek zakkum ekip gül toplayamaz. Zakkum eken zakkum toplar," diyor.

Pınar ŞENGÜL /Sabah

Günün Önemli Haberleri