Ortadoğu'nun en büyük gölü Urmiye kuruyor 14 milyon tehlikede
Abone olİran’ın kuzeybatısında yer alan Ortadoğu’nun en büyük gölü Urmiye, her geçen gün kuruyor. Urmiye gölünü kurtarma projesinin 2030’a kadar ekolojik dengeyi sağlamaması durumunda ise 14 milyon İranlının hayatı risk altında olacak.
İran’ın kuzeybatısında yer alan Ortadoğu’nun en büyük
gölü Urmiye, her geçen gün kuruyor. Urmiye gölünü kurtarma
projesinin 2030’a kadar ekolojik dengeyi sağlamaması durumunda ise
14 milyon İranlının hayatı risk altında olacak.
İran’ın Batı Azerbaycan Eyaleti’nde Doğal Afet Sonuçlarıyla Mücadele Merkezi’nin Müdürü Amir Abbas Caferi, Urmiye gölünü kurtarma projesinin 2030’a kadar ekolojik dengeyi sağlamaması durumunda 14 milyon kişinin hayatı için tehlike oluşturacağını açıkladı. İranlı yetkili, daha önce göldeki suların 2023’e kadar eskiden oldukları seviyeye getirilmesi planlandığını, fakat oyuncu Leonardo DiCaprio’nun ve Japon çevre bilimcilerinin söz verdikleri kaynakların hala ödenmemesi nedeniyle hedefe ulaşılamadığını aktardı.
'HALKIN SU İHTİYACI ARTTIKÇA GÖL KURUYOR'
İran Çevre Teşkilatı Kamu Departmanı Müdürü Muhammed Derviş,
Sputnik’e verdiği demeçte gölün kurumasının başlıca nedeninin yerli
halkın göl sularına ve bitişik arazilere giderek daha fazla ihtiyaç
duymaya başlamasından kaynaklandığını belirtti. Derviş şöyle
konuştu:
“Son yıllarda gölün kıyısındaki arazilerin tarım amaçlı kullanım alanı 320 binden 680 bin hektara çıkarıldı. 1 hektarın sulanması için 10 bin metreküp suya ihtiyaç var, gölün yükü 3,6 milyar metreküp oldu. Göle dökülen 14 nehirde 72 baraj kurduk. Tüm bunlar Urmiye gölünde su krizine yol açtı, elma bahçelerinde ve üzüm bağlarında çok fazla su tüketimi olduğu için gölün bir kısmı çöle dönüştü. Gölün bir kısmı hala kurumasa da, derinliği fazla olmadığı için kuruma hızlanmaya başladı. Bu yılki kuraklığın da büyük rolü oldu."
'AZERBAYCAN, ERMENİSTAN VE TÜRKİYE İLE BİRLİKTE YENİ ENERJİ KAYNAKLARI OLUŞTURMALIYIZ'
Derviş, sözlerine şöyle devam etti: "Urmiye’nin eski haline dönmesinin sağlanması için 10 yıl içinde bahçeler kaldırılmalı ve gölün etrafındaki alan, eskiden olduğu gibi 300 bin hektara düşürülmeli. Komşularımız Azerbaycan, Nahçıvan, Ermenistan, Türkiye ve Irak ile birlikte yeni enerji kaynakları oluşturmaya başlamalıyız ve burada serbest ekonomi bölgesi oluşturmalıyız. Bölge kurulduktan ve insanlar oradan bir gelir sağladıktan sonra hükümet, gerçekleştirdikleri faaliyetlerin türünü değiştirmelerini, pancar yetiştirmeyi bırakıp hayvancılığa geçmelerini isteyebilir. Tüm bunlar gölün eski hale gelmesine katkı sağlar.”
İran Çevre Koruma Örgütü Başkan Yardımcısı Masoud Bagherzadeh Karimi, gölün kurtarılması için komşulardan yardım alınması gerektiğine dikkat çekti. Karimi, “Devlet ülkenin su havzalarındaki durumu kontrol altında tutmalı ve su sarfiyatının düşürülmesi için tedbir almalı. Bu özellikle Urmiye için geçerli. Genel olarak tarım, sanayi sektöründe, özel sektörde çok fazla su tüketiyoruz. Su rezervleri yüzde 40-60 oranında ekosistemin içinde kalmalı. Biz gereğinden fazlasını harcıyoruz, buna bir son vermeli. Göl kurursa çöl fırtınaları başlar ve giderek ilerler, bu nedenle komşulardan yardıma seviniriz. Japonya yardım ediyor, Avustralya da yakında katılacak. Almanya, Hollanda ve Türkiye ile işbirliği yapıyoruz. Uluslararası yasalar çerçevesinde her türlü yardımı selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.