Orta Afrika Cumhuriyeti 'kaosa sürükleniyor'
Abone olBM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin “tam bir kaosa” sürüklendiğini belirtip ‘derhal harekete geçilmesi’ uyarısında bulundu.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin “tam bir kaosa” sürüklendiğini belirtip ‘derhal harekete geçilmesi’ uyarısında bulundu.
Eliasson, BM Güvenlik Konseyi’nin Afrika Birliği önderliğindeki kuvvetlerin güçlendirilmesi ve BM barış günü operasyonuna dönüştürülmesi konusunda uyardı.
Orta Afrika Cumhuriyeti, isyancıların Mart ayında iktidarı ele geçirmesinden bu yana kargaşa yaşıyor ve soykırım yapılabileceği uyarıları geliyor.
Fransa, ülkedeki birliklere yaklaşık 1.000 askerle katkı yapabileceğini duyurdu.
Üst düzey BM ve Fransız yetkililer iktidardaki Müslüman azınlık ve çoğunluktaki Hristiyanlar arasındaki şiddet sarmalının soykırıma dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.
Çatışmalar nedeniyle 200 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Başkent Bangui’nin 300 km uzaklığında, çatışmaların en yoğun yaşandığı kentlerden biri olan Bossangoa’da on binlerce kişi Katolik misyoner heyetine sığındı.
BBC’ye konuşan rahip Frederic Tonfio, “Burada açıkça bir gerilim var. Halk çok korkuyor” dedi.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, cinsel şiddet, işkence, yargısız infaz ve mezhepsel şiddet olaylarında artış olduğunu söyledi ve ekledi:
“Orta Afrika Cumhuriyeti, çatışma ve istikrarsızlığın hâkim olduğu bu bölgede köktenciler ve silahlı gruplar için beslendikleri, geliştikleri bir alana dönüştü.”
“Durum çürümeye bırakıldı… Uzun dönemde, komşu ülkelere sıçrayabilecek bir iç savaş dâhil kalıcı sonuçları olabilecek dini ve etnik çatışmaya neden olabilir.”
Fransa takviye gönderiyor
Bölgede eski sömürge güç olan Fransa, vatandaşlarını korumak için Bangui’de 400 askeri bulunduruyor.
Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Salı günü yaptığı açıklamada Orta Afrika Cumhuriyeti’ne 1.000 asker daha gönderebileceklerini duyurdu.
Europe 1 radyo kanalında, ‘Ülkenin dağılmasına izin veremeyeceklerini’ belirten bakan “Şiddet, katliamlar ve insani kaosu çöküş takip eder” dedi.
Bakan ayrıca Fransa’nın yıl başında Mali’ye düzenlediği operasyonla benzerlik kurup askerlerin ‘kısa bir süreliğine ve altı aylık zaman dilimleri içinde’ konuşlandırılacağını söyledi.
Seleka olarak bilinen isyancı gruplar, Cumhurbaşkanı Bozize’nin yerine kendi komutanları Michel Djotodia’yı getirdi.
Ülkenin büyük bir bölümü artık eski Seleka isyancılarından çoğunluğu Müslüman olan silahlı çeteler tarafından kontrol ediliyor.
Ülkenin ilk Müslüman lideri Djotodia, resmi olarak isyancı grupları dağıtıp üyelerini ulusal orduya dâhil etti.
Seleka’ya bağlı eski isyancılar köylere saldırmaya devam etti.