Orman yangınlarına çullanma operasyonu

Abone ol

Antalya’da, hafta içi birçok noktada etkili olan orman yangınları, havadan yangın helikopterlerinin yaptığı ‘çullanma’ operasyonuyla kontrol...

Antalya’da, hafta içi birçok noktada etkili olan orman yangınları, havadan yangın helikopterlerinin yaptığı ‘çullanma’ operasyonuyla kontrol altına alındı. Yangınlara müdahale eden yangın söndürme helikopteri pilotu Fikret Ülgen, her bir yangını bizim için bir savaş, kendileri için su ve yakıtı mermi olarak düşündüklerini söyledi.
Antalya hafta içi yangınlarla mücadele etti. Şiddetli rüzgarın etkisiyle farklı günlerde Serik’in Gebiz beldesi, Alanya’nın Demirtaş, Konyaaltı’nın Altınkaya bölgesi ile Kumluca’nın Karacaören köyünde orman yangınları çıktı. Yangınlara Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri müdahale etti. Üç gün boyunca kentin değişik noktalarında çıkan orman yangınlarında yaklaşık 400 hektarlık alan, 6 ev ve çok sayıda sera yandı. Orman yangınlarında, en etkili söndürme aracı helikopterler oluyor. Antalya ve ilçelerinde konuşlanan 8 helikopter yangın ihbarı geldiği andan itibaren yaklaşık 10 dakikada havalanarak alevlere 2.5 ton su bırakıyor.
Antalya Döşemealtı ilçesi Düzlerçamı bölgesinde konuşlanan yangın helikopteri pilotu Fikret Ülgen, Orman Genel Müdürlüğü tarafından son dönemde yapılan çalışmalarda yangınların kontrol altına alınmasında daha etkili olması için ‘Çullanma’ operasyonu isimli bir yöntem geliştirildiğini söyledi. En ufak yangında bile bölgede bulunan bütün hava araçlarının o yangına çağırılıp bir an önce bastırıp sindirilmeye çalışıldığını bildiren Ülgen, şöyle konuştu: “Çullanma operasyonu kesinlikle çok faydalı olan bir operasyon şeklidir. Bununla çok kısa zamanda yangınlar söndürülüp bertaraf edilebiliyor. Şu an Türkiye’nin tüm bölgelerinde buna benzer sistemle çalışılıyor. Çalışmalar içerisinde ilk yangın bölgesine giden hava aracı bulunduğu bölgenin görüntüsünü veya fotoğrafını çekip bunu Ankara merkeze veya bulunduğu bölgeye MMS yolu ile gönderip fotoğraflar üzerinde yangının değerlendirilmesi yapılıyor. Daha sonra hava araçları o fotoğraf neticesinde yönlendiriliyor. Çok kısa zaman içerisinde yangın bertaraf edilmiş oluyor.”

BİR SAAT İÇERİSİNDE 60 TON SU BIRAKILIYOR
Yangın söndürme helikopterlerinde yabancı pilotların bulunduğunu belirten Ülgen, helikopterde ayrıca bir Türk pilot ve bir orman muhafaza memurunun olduğunu söyledi. Bütün hava helikopterlerinin 2,5 ton su alım kapasitesi olduğunu ifade eden Ülgen, “Bu yangının ve su kaynağının olduğu yere göre bazen 35 sorti, bazen 25, bazen 10 sorti olabiliyor. Bunu da çarptığımızda ortalama bir saat içerisinde yaklaşık 50-60 ton civarında su bırakabiliyoruz” dedi.

BİR GÜNDE BİR HELİKOPTER 400 TON SU ATTI
Her helikopterin havada kalma süresinin 2 saat 15 dakika olduğunu kaydeden Ülgen, Antalya’da üç gün boyunca devam eden orman yangınlarında bir helikopterin 7-8 saatlik çalışma süresi içerisinde yaklaşık 400 ton su attığını bildirdi. Hava araçlarının yer ekibine sadece yardım amaçlı çalıştığını ifade eden Ülgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hava ekibi suyu yangın üzerine bırakıyor ama yer ekibi olmazsa yangınlar tekrar alevlenebilir. Aynı zamanda onların bize faydası olmuş oluyor. Yer ekibi çok önemli. Üç gün boyunca yaklaşık 32 saat havada kalındı. Gün doğumu gün batımı olarak çalıştık. Sabah 5 gibi kalkıp akşam 7 gibi bölgeyi terk ettik. Oldukça özverili bir çalışma.”

YANGINA MÜDAHALEYİ SAVAŞ OLARAK GÖRÜYORUZ
Yangın söndürme helikopterlerinin merkezden verilen alarmdan sonra 12 dakika içerisinde havada olmak zorunda olduğunu söyleyen Ülgen, yangına müdahaleyi bir savaş olarak adlandırdıklarını belirtti. Ülgen, bu konuda çok hassas olduklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Her yangın bizim için savaş, ama suyu ve yakıtımızı da mermi olarak düşünüyoruz. Onlar olmasa zaten bu savaşta başarılı olamıyoruz. Yangın bittikten sonra üzüldüğümüz yerler çok oluyor. Ama biran önce bastırıp kapattıktan sonra onun mutluluğu ve hazzı bir başka oluyor.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri