Orhan Pamuk tepkilere kulak verdi
Abone olSınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından eleştirilen Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk Sri Lanka'daki festivale katılamayacak.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından eleştirilen Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, Tamil katliamının sorumlusu Sri Lanka hükümeti tarafından düzenlenen edebiyat festivaline katılamayacağını bildirdi. Pamuk’un Hindistan’ın “çok girişli vize kısıtlamaları nedeniyle” Sri Lanka festivaline gidemeyeceği kaydedildi.
Pamuk’un festivale katılmayacağı açıklaması Galle Edebiyat Festivali organizatörleri tarafından yapıldı. Organizatörler, arkadaşı Kiran Desai ile birlikte halen Hindistan’daki Jaipur Edebiyat Festivali’nde bulunan yazar Orhan Pamuk’un Hindistan’ın “çok girişli vize kısıtlamaları” nedeniyle Sri Lanka’daki festivale katılmayacağı bildirildi.
Pamuk’un iki ay içinde Hindistan’a yeniden girişini yasaklayan turist vizesi kısıtlamaları ile ilgili yaşana sorunu çözemediklerini belirten organizatörler çiftin yolladığı mesajları da yayımladı. Pamuk, mesajında "bu karardan duyduğu üzüntü ve hayal kırıklığını" ifade ederken Sri Lanka’nın güzelliklerini görmeyi çok istediğini söylediği belirtildi.
Desai de mesajında "Hiç kimse benden daha üzgün olamaz. Sri Lanka’yı seviyorum. Geçen sefer Galle’de çok iyi zaman geçirdim" diye belirtti.
Merkezi Paris’te buluna RSF, yaptığı açıklamada, ''Sri Lanka'da çok sayıda yazar, gazeteci ve muhalifin baskıya uğradığını'' belirterek, ''Pamuk ve diğer yabancı yazarların bu ülkedeki bir edebiyat festivaline katılacak olmalarının rahatsızlık verici olduğunu” söylemişti. Noam Chomsky, Arundhati Roy ve Ken Loach boykotu destekleyen yazarlar arasında bulunuyor.
220’ye yakın yazarın ve 50 bin ziyaretçinin beklendiği Galle Edebiyat Festivali’ne aralarında 2006 Nobel Edebiyat Ödüllü Orhan Pamuk, Güney Afrikalı 2003 Nobel Edebiyat Ödüllü J.M. Coetzee ve Afgan yazar Atiq Rahimi gibi yazarların da katacağı bildirilmişti. Sri Lanka hükümeti tarafından organize edilen festival 26 Ocak’tan itibaren başlayacak.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, yazarlara, Sri Lanka’daki ifade özgürlüğü kısıtlamalarını protesto etmek amacıyla festivale katılmamaları çağrısında bulunmuştu. RSF, 30 Aralık 2010’da yayınladığı bir açıklamasında baskılarda dolayı en az 55 Sri Lankalı gazetecinin son üç yılda sürgüne çıktığını bildirdi.
İnsan hakları organizasyonlarına göre son 10 yıl içinde bu ülkede en az 174 gazeteci ve basın çalışanı öldürüldü. 2005 yılından beri ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse, Tamillere karşı savaş suçu işlemekle suçlanıyor. Mayıs 2009’da Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları’nın yenilmesiyle sonuçlanan savaşta Sri Lanka ordusu onbinlerce Tamil’i katletmişti. BM’ye göre adanın kuzeyinde Tamiller ile Sri Lanka devleti arasında yaşanan savaşta bugüne kadar 100 bin dolayında kişi hayatını kaybetti. Uluslar arası Af Örgütü, Rajapakse hakkında savaş suçundan dolayı uluslar arası bir soruşturma başlatılmasını istemişti.