Organlarıyla 5 kişiye hayat verecek
Abone olAdana'da, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarının bağışlanması, sağlığına kavuşmak için organ nakline ihtiyaç duyan beş hastaya umut oldu
Ramazan Bayramı'nın 3. günü Gaziantep'teki evinde beyin
kanaması geçiren şahsın kalbi, karaciğeri, pankreası ve böbrekleri,
Adana, İstanbul, Ankara, Kahramanmaraş ve memleketi Gaziantep'te
beş hastaya hayat verdi.
Bir belediyede yıllarca temizlik işçisi olarak çalışıp yakın bir zamanda emekli olan Cemal Küllük, 11 Eylül tarihinde evinde beyin kanaması geçirdi. Adana BSK Metropark Hastanesi'nde tedavi altına alınan 59 yaşındaki Küllük, burada uygulanan tedaviye rağmen hastaneye getirildiğinin 3. gününde beyin ölümünün gerçekleşmesi neticesinde hayatını kaybetti. Sağlık ekibi, Küllük'ün beyin ölümünün gerçekleştiğini fark etmesi üzerine durumu aileye bildirdi.
Hastanenin organ bağış birimi, aile ile görüşerek organ bağışı konusunda bilgi verdikten sonra, Küllük'ün organlarının bağışlanması teklifinde bulundu. Acılı aile, bir süre düşündükten sonra ölen Küllük'ün organlarının bağışlanmasına karar verdi. Bunun üzerine Küllük'ten alınan doku örnekleri Adana İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderildi. Dokuların, organ bekleyen 5 hastaya uyduğunun tespit edilmesi üzerine, gece yarısı hummalı bir çalışma başladı.
İlk olarak İstanbul'dan Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli doktorlar Sağlık Bakanlığı'nın özel uçağı ile Adana'ya gelerek kalbi aldı. Daha sonra karaciğer Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören bir hastaya nakledilmek üzere özel araçla Gaziantep'ten Adana'ya gelen Yrd.Doç. Dr. Sacit Çoban ve Dr. Selçuk Arıkan'a teslim edildi. Küllük'ün pankreası Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, böbreklerden biri Kahramanmaraş Sütçü İmam Tıp Fakültesi'ne, diğeri ise Adana Yüreğir Başkent Hastanesi'ne gönderildi.
Küllük'ün akrabası Ecevit Bozkurt, organ bağışı konusunda
kendilerinin de daha önceleri ağabeyleri için arayış içerisinde
olduklarını belirterek, "Bu yüzden ağabeyimizi kaybettik. Organ
bağışının ne derece önemli olduğunu biliyoruz. İstedik ki onun
bedeni toprak olacağına, organ bekleyen hastalara umut olsun"
şeklinde konuştu.
Gaziantep'ten gece yarısı karaciğer nakli operasyonunun ilk
adımı için Adana'ya gelen Yrd.Doç. Dr. Sacit Çoban, organ bağışının
önemine değinerek, nakil süreci hakkında bilgi verdi. Bir organın
bir bedenden alınıp bir başka bedene takılması için zamanla
yarışıldığını kaydeden Çoban, şunları söyledi: "Organ bağışının
önemini uzun yıllar organ bekleyen hastalara sormak gerek. Onlar
için organ nakli yeni bir hayat demek. Bu konuda duyarlılığın
artması için herkesin üzerine önemli bir sorumluluk
düşüyor."