Ordu Üniversitesi'nin projesiyle fındıkta yeni dönem

Abone ol

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesince yürütülen projede, Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünü fındıkta verim ve kalitenin bor katkılı gübre kullanılarak artırılabileceği ortaya çıktı.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesince yürütülen projede, bor katkılı gübrenin fındık tarımında kullanılması durumunda verimin yüzde 20 arttığı tespit edildi.

ODÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Özkutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bu amaçla üç yıldır yürüttükleri projenin sonuçlarını almaya başladıklarını belirten Özkutlu, bu çalışmada Ordu ve Samsun'da fındık bahçelerinin yüzde 70'inde bor noksanlığı tespit edildiğini dile getirdi.

Türkiye'de bor eksikliğinin en fazla yağmur alan Karadeniz Bölgesi'nde görüldüğüne dikkati çeken Özkutlu, "Bu da şu anlama geliyor, fındık bahçelerimizde mutlaka bor katkılı gübrenin kullanılmasına ihtiyaç var." dedi.

Özkutlu, proje kapsamında 412 fındık bahçesinde denemeler yapıldığına işaret ederek, "Bor karışımlı gübre kullanarak fındıkta dekar başına ortalama verimi yüzde 20, kalitesini ise yüzde 10 civarında artırdık. Örneğin dekar başına verim ortalama 100 kilogram iken 120'ye yükseldi." diye konuştu.

DEKAR BAŞINA ALINAN VERİMDE DÜNYA SONUNCUSUYUZ: Türkiye'nin fındık üretiminde dünya lideri konumunda olduğunu anımsatan Prof. Dr. Faruk Özkutlu, şöyle konuştu:

"Yıldan yıla değişmekle birlikte üretimimiz 450 bin tondan 650-700 bin tona kadar kadar çıkabilmekte fakat dekar başına alınan verim miktarına baktığımız zaman fındık üreten ülkeler içinde dünya sonuncusuyuz. Ülkemizde ortalama verim 104 kilogram iken bölgemize baktığımızda bu rakam yer yer 70-80 kilograma kadar düşüyor. Avrupa ülkelerindeki fındık bahçelerinde yaptığımız incelemelerde ise bugün ABD'de dekara 300 kilograma yakın fındık verimi elde ediliyor. İtalya ve İspanya'da dekarda 250 kilogram fındık üretiliyor."

Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde 20 dönüm araziden ortalama 2 ton fındık elde edilirken, Avrupa'daki fındık bahçelerinde 5 tona yakın ürün alındığını dile getiren Özkutlu, "Bu rakam üreticilerimiz adına son derece önemlidir. Dekar başı üretim ne kadar artarsa üreticilerimizin elde ettiği kazanç da o kadar artmış oluyor. O halde biz mutlak suretle fındık tarımında verim ve kaliteyi artırmak için çalışma yapmak zorundayız. Yapılan çalışmalardan da faydalanmak durumundayız." değerlendirmesinde bulundu.

Özkutlu, fındık üreticilerinin bor karışımlı gübre kullanmaları ve bunu yaparken mutlaka uzman kurum ve kişilere danışmaları gerektiğini vurgulayarak, bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ziraat Odalarının önemli kuruluşlar olduğunu kaydetti.

1 MİLYON TONA ÇIKABİLİR: Fındık tarımında hangi gübrenin ne zaman ve ne miktarda kullanmasının son derece önemli olduğuna dikkati çeken Özkutlu, "Eğer doğru gübreleme yaparsak dekara 200 kilogram üzeri fındık almamız mümkündür. Bu da ülkemizde ortalama fındık üretimimizi 650 bin tondan bir anda 1 milyon tonun üzerine çıkarabileceğimizi gösteriyor." ifadesini kullandı.

Özkutlu, borlu gübrenin bölgede fındık üreticileri tarafından hiç bilinmediğini dile getirerek, "Üreticilerimizin zaten yapmış olduğu yanlışlardan birisi fındıkta sadece azotlu gübreye yer verilmesi. Ancak fındık verimini artırmak için değişik gübrelerin de kullanılması gerekiyor." dedi.

Üreticilerin borlu gübreyi ETİ Maden İşletmesinin yanı sıra gübrecilerden temin edebileceğini belirten Özkutlu, bunun fiyatının da ucuz olduğunu söyledi.

Günün Önemli Haberleri