Orangutanların mühendislik becerisi
Abone olAraştırmacılar orangutanların yuva yaparken oldukça gelişmiş mühendislik beceriler kullandıklarını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar orangutanların yuva yaparken oldukça gelişmiş mühendislik beceriler kullandıklarını ortaya çıkardı.
Manchester Üniversitesi'nden araştırmacılar orangutanları Sumatra ormanlarında takip etti ve görüntüledi.
Araştırmacılar aynı zamanda orangutanların yuvalarını parçalayarak bu yuvaların nasıl yaratılmış olduğunu da inceledi.
PNAS adlı dergide yayınlanan araştırmaları orangutanların yuvanın iskeletini oluşturmak için kalın dallar, üzerine yattıkları taban için ise ince ve elastik dallar kullandıklarını ortaya çıkardı.
Manchester Üniversitesi'nden Roland Ennos bu verilerin orangutanların oldukça gelişmiş alet kullanma ve inşaat becerileri olduğunu gösterdiğini söyledi.
Araştırmayı yöneten doktora öğrencisi Adam van Casteren, kuzey Sumatra'da orangutanlarla birlikte bir yıl kaldı.
Londra'daki Royal Veterinary College'den Julia Myatt ile birlikte çalışan van Casteren orangutanları yuvalarını inşa ederken filme almayı başardı.
Orangutanların bir yuvayı 5 ya da 6 dakikada tamamlayabildikleri görüldü.
Araştırmacılar bazen 30 metre kadar yüksekte olabilen orangutan yuvalarını hayvanlar yemek için uzaklaştıklarında dikkatlice ölçtüler.
Bilim adamları bazen de yapılarını anlayabilmek için boş yuvaları parçalayıp tekrar bir araya getirdi.
Adam van Casteren yuvalardan alınan örnekler üzerinde yapılan incelemelerin orangutanların dalları nerede kullanacaklarını seçerken elastikiyet ve sertlik gibi bir çok özelliği dikkata aldıklarını gösterdiğini söyledi.
Yuvaların çok sağlam olduğunu da söyleyen van Casteren ''Erkek orangutanlar 80 kilo ağırlığında olabiliyor. Ve orangutanlar yuvalarını çok yüksek yerlere yapıyorlar. Güvenli bir biçimde, düşmekten korkmadan uyuyabilmeleri için yuvaların çok sağlam olması gerekiyor'' dedi.
Araştırmacı orangutanları incelemenin insanlığın eski dönemleri hakkında da önemli bilgiler sunduğunu, insanın sahip olduğu ''temsilsel dünya görüşü''nü orangutanlarda da gözlemlemenin mümkün olduğunu söyledi.
Doktora öğrencisi ''Orangutanlar sadece bir ağaç dalı görmüyorlar, yuva yapabilecekleri bir materyal görüyorlar'' dedi.
St Andrews Üniversitesi'nden hayvan davranışları uzmanı Dr Amanda Seed ''Orangutanların yuva yapma sürecini böyle detaylı bir şekilde izleyebilek çok güzel'' dedi.
Seed ''Şimdiye dek maymunların ve kuşların yuva yapma yetenekleri alet kullanma yeteneklerine oranla çok daha sınırlı oranda araştırıldı'' dedi.
Araştırmacı ''Ancak bu araştırma yuva yapımının evrimsel bir öneminin olabileceğini ortaya koyuyor'' diye sözlerine devam etti.
Yine St Andrews Üniversitesi araştırmacılarından Prof Richard Byrne yuva yapımının şimdiye dek bilim adamları tarafından araştırılması ihmal edilmiş bir konu olduğu konusunda Dr Seed'e katılıyor.
Byrne ''Bilim adamları 'alet'i birşeyler inşa etmekte kullanılar bağımsız obje olarak tanımlıyor. Orangutan yuvaları ise ağaçlardan bağımsız değiller. Orangutanlar dalları kırıp bükerek ama ağaçlardan koparmadan yuca yapıyor'' dedi.
Bilim adamı ''Ancak bu yuva yapma yeteneği insanlarda ve sınırlı da olsa şempanzelerde gördüğümüz alet kullanma yeteneğinin kökenini oluşturuyor olabilir'' diye konuştu.