Operasyon ne kadar sürecek?

Abone ol

TSK'yı en iyi bilen terör uzmanı Ercan Çitlioğlu, kara harekatıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı;

TSK'yı en iyi bilen terör uzmanı Ercan Çitlioğlu, Kuzey Irak'ta başlatılan kara harekatıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Kara harekatının Nisan sonuna kadar sürecebileceğini açıklayan Çitlioğlu, bakın harekat hakkında başka neler söyledi;

PKK KIŞIN PASİF KALIYOR

Operasyonun baharda olmasını beklemediğini söyleyen Çitlioğlu, kara harekatının neden baharda olmaması konusuna da şöyle açıklık getirdi. 

"İki temel nedeni var. Birincisi PKK, kış aylarında özellikle de kar yağdığı zaman eylem koyabilme kapasitesine ve kırsal alanda hareket edebilme yeteneğine sahip değil. Bu konuda hem eğitimleri hem de yeterli donanımları yok. Türk Silahlı Kuvvetleri ise her tür mevsim koşulunda hareket icra edecek kabiliyete sahip. Hem eğitimleri hem de donanımları var.

Olaya buradan baktığımızda bir tarafın zafiyeti diğer tarafın üstünlüğüne dönüşüyor. Buna artı olarak hava bombardımanlarında PKK'nın eğitim ve lojistik desteğinin büyük bir kısmı tahrip edildi. Hem moral ve hem de psikolojik çöküntüye uğradılar. PKK'yı vurmak için en uygun zamandı.

OPERASYON İKİ AY SÜRECEK

TSK'nın iki hafta sonra operasyondan döneceklerine dair açıklamalarının bilgiye dayanmadığını söyleyen Çitlioğlu, "Bu çatışmalı bir operasyon. Benim kişisel tahminim dönüş tarihi nisan sonu. Bu da demek oluyor ki operasyon iki ay sürecek.

Bu iki ay boyunca çatışma olmayacağını tahmin eden terör uzmanı, operasyonun daha sonra ne boyut kazanacağını ise şöyle açıkladı;

PKK'NIN TÜRKİYE'YE SIZMASI ENGELLENECEK

"Daha sonra operasyondan kurtulan PKK'lıların Türkiye'ye sızma noktalarında bazı birlikler bırakılacaktır. Bu birlikler bir süre daha kalır. Çünkü harekâtın temel amacı sadece Kuzey Irak'taki PKK varlığını sonlandırmak değil. Aynı zamanda Kuzey Irak ile Türkiye'deki PKK'lıların arasındaki iletişim ve irtibatı keserek, iki tarafı izole etmektir"

TAMPON BÖLGE OLUŞTURULMAZ

Tampon bölge konusuna da değinen Çitlioğlu, tampon bölge oluşturulacağını sanmadığını söyleyerek, "PKK'lıların geçiş noktalarında alan hâkimiyeti ve kontrolü sağlamak için bazı birliklerin bırakılacağını düşünüyorum. Bizim 1993'ten beri Irak'ta bir tank birliğimiz var. Özel Kuvvetlere mensup birliklerimiz de var. Bunlar çoğaltılarak bırakılabilir"

Ecevit Kılıç/Sabah

Günün Önemli Haberleri