Operasyon kararı ortak

Abone ol

İran yönetimi de terör örgütü PKK ile, uzantısı Pejak’ı topraklarından atmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Suriye’nin ardından İran yönetimi de terör örgütü PKK ile, uzantısı Pejak’ı topraklarından atmak için çalışmalarını hızlandırdı.

İran ordusunun, yer yer Kuzey Irak’taki terör yuvalarını da hedef alan operasyonları, iki tarafın valilerince yürütüldü. Van ve Hakkari valileri, iki yıl önce kurulan özel hat üzerinden Makü ve Urumiye’deki meslektaşlarıyla direkt görüşmeler yaparak koordinasyon kurdu.

Operasyon kararı, geçen ay Tahran’da gerçekleşen ikili güvenlik işbirliği toplantısında alındı. İran’ın, Irak sınırına yakın dağlık bölgedeki 6 terör kampına yönelik yoğun bombardımanı sonucu yaklaşık 500 militan Irak’a kaçtı. Örgüt bombardımanda çok sayıda kayıp da verdi. İran güvenlik birimlerinin, ikili işbirliği toplantısının ardından Türk istihbaratından gelen bilgilere dayanarak Makü ve Urumiye’de gerçekleştirdiği operasyonlarda ise 248 PKK militanı tutuklandı. Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Gürcan Türkoğlu, operasyonlar sürerken İran İçişleri Bakanlığı’na teşekkür ziyaretinde bulunmuştu.

Terör örgütünün merkez üssü Kandil’i de hedef alan İran operasyonlarına ateş püsküren PKK elebaşısı Murat Karayılan ise dün Kuzey Irak’ta İran ve Türkiye’ye tehdit savurdu. “Türkiye ve İran, PKK ve diğer kardeş Kürt örgütleri bombalamaya devam ederse PKK da bunun karşılığında bu iki ülkedeki unsurlarını harekete geçirecektir.” diyen Karayılan, sessiz kalmayacaklarını söyledi.

İran, son üç yılda 52 terör örgütü militanını Türkiye’ye iade etti. Terör örgütünün topraklarında faaliyetlerini artırması sadece 2005 yılında 187 asker ve polisini PKK saldırılarında kaybetmesi üzerine İran, örgütü topraklarından atmak amacıyla harekete geçti. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre İran’ın terör örgütüne yönelik operasyonları iki ülke arasında geçtiğimiz ay Tarhan’da gerçekleşen güvenlik ve işbirliği toplantısında ele alındı. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput’un başkanlık ettiği toplantıya Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı’ndan üst düzey yetkililer de katıldı. Toplantıya Türk tarafı terör örgütünün İran üzerindeki faaliyetlerine dönük kapsamlı bir rapor sundu. Toplantıdan, terör örgütüne yönelik ortak operasyon ve istihbarat paylaşımı kararı çıktı. Operasyonlar sırasında, vali ve askeri yetkililerin sızmalara karşı her an direkt temas kurması üzerinde duruldu. Toplantının hemen ardından Türk istihbaratı, İran’ın Irak sınırına yakın dağlık bölgede bulunan 6 kampta militanların eğitim gördüğü ve buralardan İran ve Türkiye’ye sızmalar gerçekleştirdiği bilgisini İran’a bildirdi; istihbarat akışı bu çerçevede devam etti.

Tahran’ı koruyan Moskova’ya ABD’den ‘demokratik’ eleştiri

Litvanya’daki Baltık-Karadeniz zirvesinde konuşan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Rusya’da demokratik kazanımların geri alındığını savundu. “Birçok alanda insan hakları ihlal ediliyor.” diyen Cheney, Moskova’yı enerji kaynaklarını şantaj aracı olarak kullanmakla suçladı. Rusya’nın ‘antidemokratik’ adımlarına daha önce çoğu kez sessiz kalan ABD’nin eleştirisi, Moskova’nın İran’a yaptırıma izin vermemesine bağlanıyor.

Mirza Çetinkaya, Moskova


İran krizinin çözümünde diplomasi yolu açık

İran krizi konusunda son zamanlarda Rusya-Çin eksenine yaklaştığı gözlenen Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı George W. Bush ile nükleer sorunu masaya yatırdı. İki lider, İran’ın hiçbir şart altında nükleer silah sahibi olmaması gerektiğinde mutabık kaldıklarını vurgulayarak ‘diplomatik çözüm’ çağrısı yaptı. Merkel, ortak basın açıklamasında, İran’ın karşısındaki diplomatik cephenin mümkün olduğunca geniş tutulması gerektiğini belirterek, “İkimiz de diplomatik çözüm şansının yüksek olduğunu düşünüyoruz.” dedi. Tahran’a çağrıda bulunan Bush da “İran, geri adım atmayacağımızı bilmeli ve dünya barışı adına nükleer ihtirasından vazgeçmeli.” ifadelerini kullandı. ABD, Rusya ve Çin engeli yüzünden BM Güvenlik Konseyi’nin Tahran’a karşı caydırıcı önlem alamaması durumunda bu adımın, “benzer görüşlü ülkelerin oluşturacağı bir koalisyon” tarafından atılacağını vurguluyor. Alman Başbakan Merkel, geçtiğimiz hafta Rus lider Vladimir Putin’le yaptığı zirvede, daha önceki sert tutumunu yumuşatarak “İran’a sadece diplomatik baskı uygulanması” konusunda Moskova ile mutabık kalmıştı.

Günün Önemli Haberleri