OPEC üyeleri anlaşmaya vardı
Abone olOPEC üyeleri, OPEC 2008'den bu yana ilk defa petrol üretiminin sınırlandırılması konusunda anlaşmaya vardı.
2016 yılının ikinci resmi Petrol İhraç Eden Ülkeler
Örgütü (OPEC) toplantısı bugün Viyana'da
gerçekleştirildi.
Bir OPEC kaynağının Reuters'a verdiği bilgiye göre; anlaşma Eylül ayında Cezayir'de varılan anlaşma ile aynı çizgide. OPEC üyesi Cezayir, şu anki seviye olan 33.6 milyon varilden 32.5 milyon varillik bir üretim tavanına geçilmesini öneriyordu.
PETROL FİYATLARI NASIL ETKİLENDİ?
Karar öncesinde yüzde 8'i aşan bir kazanımla 51 dolar/varil seviyelerini aşan Brent türü ham petrol fiyatları, karar sonrasında hafif kâr satışları gördü.
Gün içerisinde 51,36 doları gören Brent türü ham petrolün varil
fiyatı saat 16:56 itibariyla yüzde 8,15 artışla 51,08 dolardan
işlem görüyor.
KARAR TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?
Söz konusu ülkelerin Suudi Arabistan, Irak ve İran gibi birbirilerinden tamamen farklı çıkarlara sahip ülkeler olduğu için anlaşma zeminini bulmanın kolay olmadığını belirten KapitalFx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, bu ülkelerin fiyat ve piyasa payı arasında ikilemde kaldıklarını söyledi.
Erkan, "Arz günlük 32,5 milyon varile indirildi. OPEC en son Ekim ayında günlük 34,02 milyon varil üretim yapmış. OPEC içi detaylar iyice şekillenince petrol piyasasının uzun süreli görünümü hakkında daha rahat bir fikir edinebiliriz. OPEC dışı üretim de önemli tabii. OPEC’in bu arz kesintisine Rusya da katkıda bulunabilir, bu rakamın ekstra 400 bin varillik bir katkı olacağı söyleniyor. Tabii nihai durum nasıl belli olur; üretici ülkelerin bu kota ile ilgili açıklamaları ve kesintiye uyup uymayacakları" dedi. KapitalFx Araştırma Uzmanı Erkan şöyle devam etti:
"ABD de OPEC dışı üretim konusunda hiç hafife alınmamalı. Son dönemde ABD’de artan üretim petrol üretimindeki açığın ne kadarını kapatır, bunu izleyeceğiz.
Petrol fiyatı anlaşma beklentileriyle yukarı doğru hareket etti. Brent 50 USD’nin, WTI ise 48 USD’nin üzerinde. Üretim kotası başarılı bir şekilde uygulanabilir ve global arz öngörülen seviyelerde tutulabilirse petrol fiyatında biraz daha dengelenme olabilir, bunun daha çok konsolidasyon şeklinde olmasını bekliyoruz.
Türkiye açısından bu olay çok fazla anlam ifade etmiyor aslında, çünkü düşük petrol fiyatlarının avantajını aslında sürebileceğimiz kadar sürdük. Tüketici fiyatı ve vergilendirme politikasından dolayı düşük petrol fiyatının enflasyonda çok bir etkisini göremedik, ancak cari açığımızın gerilemesinde büyük payı vardı. Biz zaten cari açıkta da petrol fiyatlarındaki değişimin avantajının sonuna gelindiğini düşünüyorduk. Haliyle yukarı doğru gidecek petrol fiyatları bu açıdan olumsuz etkide bulunabilir. Hesaplamalarımıza göre, petrol fiyatlarında 10 USD hareket enflasyona yarım puan etki ediyor. Yine petrol fiyatlarında 10 USD hareket cari açığın milli gelire oranını yarım puan etkilerken, cari açıkta da yıllık bazda 4,4 milyar USD değişime neden oluyor"