Onsekiz Mart Üniversitesi'nden şehitler için kütüphane

Abone ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Şehitleri için Gelibolu Yarımadası'nın karşısına bir kütüphane inşaa edecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Şehitleri için sıradışı bir kampanya düzenliyor. Üniversite, Savaşların 100. Yılında Gelibolu Yarımadası’nın hemen karşısına 1 milyon kitaplık bir kütüphane inşa etmeye çalışıyor.

Kampanya sayesinde 80 bin kitaptan 610 bin basılı kitaba ulaşan Kütüphane’nin Daire Başkanı İsmail İşleyen Türkiye’nin her yerinden yüzbinlerce kitabın yağdığını, 2014 yılı sonunda Türkiye’nin en büyük kütüphanesini Şehitliğe kuracaklarını ifade etti.

Şehitler İçin Kütüphane Kampanyası’nın bazıları tarafından garipsendiğini belirten İşleyen “Şehitlerimiz eğitimlerini yarım bırakmak zorunda kaldılar, okumaları gereken kitapları okuyamadılar. Şimdi torunları onların yerine bu kitapları okumalılar.

Bu ise mevcut kütüphaneler ile mümkün değil. Harward’da 17 milyon kitap var iken bizim üniversitelerimizin hepsini topladığınızda 10 milyon tekil rakamına ulaşamıyorsunuz. ÇOMÜ bu açığı kapatmaya çalışıyor” dedi.

Şimdiden Türkiye’nin en büyük üçüncü kütüphanesi haline gelen ÇOMÜ’de raf uzunluğu 15 kilometreyi geçti. İsmail İşleyen, 2 yıl içinde raf uzunluğunun 30 km’yi geçeceğini belirtiyor.

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner ise kampanyanın Şehitler için bir tür kitaptan abide yapmak olduğunu söyledi:

“Şehitlerimiz için bugüne kadar heykeller, anıtlar, abideler diktik. Ancak onları belki de en çok mutlu edecek olan yanıbaşlarında eğitim ve bilim yuvalarının kurulmasıdır. Kampanya ile Türkiye’nin her yerinden, Ağrı’nın köylerinden, Samsun’dan, Hakkâri’den küçücük çocuklar bile ki Şehitlerimiz için bizlere kitaplarını yolladılar. Çok ünlü yazarlarımız da kişisel kütüphanelerini bizlerle paylaştılar. Hedefimiz 2015’te 1 milyon kitaba, 5 yıl içinde ise dünyanın en büyük Türkçe koleksiyonuna sahip olabilmek.”


Kütüphanelerinin 7 gün 24 saat açık olduğunu belirten Rektör Laçiner sözlerini şöyle sürdürdü:

“7 gün 24 saat, bayramlarda, yılbaşı gecesi, pazarları, kısacası her gün ve gece açığız. Hiç kapanmıyoruz. Tıpkı askerler gibi sabaha kadar nöbet halindeyiz. Gece geldiğinizde dahi kütüphanede yer sorunu yaşıyorsunuz. Gece kütüphaneden şehir merkezine 3 ayrı okuyucu servisi var. Her daim dolu bir kütüphaneye döndük. Kütüphanemize giriş yaptığımız kitapların % 55’i ilk kez buradan kayıtlara giriliyor, yani Türkiye’de hiçbir kütüphanede mevcut değil. Bu da kütüphanenin ne kadar zengin hale geldiğinin bir göstergesi. Eskiden Çanakkale’den büyük kentlere araştırma için gidilirdi, şimdi ise diğer şehirlerden Çanakkale’ye tersine bir göç yaşıyoruz. Her gün başka şehirlerden birkaç araştırmacı mutlaka oluyor.”
Kütüphanenin bir diğer özelliği ise Türkiye’nin en zengin çocuk kitapları koleksiyonuna sahip olması. Kütüphanede kayıtlara girilen çocuk kitaplarının % 95’i sadece bu kütüphanede var ve koleksiyon her geçen gün büyüyor.

Kütüphane üzerinden 5,5 milyon elektronik kaynağa da ulaşmak mümkün.


Günün Önemli Haberleri