Online Kalp Taraması ile kalp hastası çocuklar kayıt altında

Abone ol

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İhsan Bakır, geçtiğimiz ocak ayında başlatılan Online Kalp Taramas...

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İhsan Bakır, geçtiğimiz ocak ayında başlatılan Online Kalp Taraması Projesi kapsamında 154 çocukta önlem alınmaması ve takip edilmemesi halinde ciddi sorunlara yol açabilecek hastalıklar saptandığını söyledi.
İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İhsan Bakır, geçtiğimiz ocak ayında başlatılan ve Bakırköy, Küçükçekmece, Bahçelievler, Esenler, Esenyurt, Başakşehir, Avcılar, Büyükçekmece, Bağcılar, Başakşehir, Beylikdüzü, Silivri ve Çatalca’daki okullarda yürütülen “Online Kalp Taraması Projesi” ilk altı aylık verilerini değerlendirdi.
Ocak ayında başlayan proje kapsamında 40 binin üzerinde öğrencinin EKG’sinin çekildiğini açıklayan Doç. Dr. Bakır, “Bunların yaklaşık 17 bininin EKG okuması tamamlandı, 1302’sine detaylı tetkik ve muayeneler yapıldı, 154 çocukta önlem alınmaması ve takip edilmemesi halinde ciddi sorunlara yol açabilecek hastalıklar saptandı ve tedavileri planlandı” dedi.
Projenin planlandığı şekilde devam ettiğini açıklayan Doç. Dr. İhsan Bakır, proje çerçevesinde okullarda çekilen EKG’lerin, internet üzerinden Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Hastanesi’ndeki EKG yönetim sistemine (MUSE) aktarıldığını söyledi.
Doç. Dr. Bakır, “Hem EKG yönetim sistemindeki yazılım hem de uzman doktorlar tarafından kontrol edilecek EKG’ler sayesinde birçok çocuğun kalp sağlığı çocukluk çağında kayıt altına alınarak, varsa mevcut hastalıkları da erken teşhisle tedavi edilecek” dedi. EKG’nin herkeste farklı, “kalbin parmak izi” olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Bakır, “EKG hastaya rahatsızlık vermeyen, ekonomik bir tarama yöntemi. Bununla kimi ölümcül olabilecek önemli ve sık rastlanan sorunları saptayabiliyoruz. Araştırmamız sadece Avrupa değil, dünyanın sayılı tarama programlarından biri olacak, tarama ile ülkemize ait doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları hakkında da genel bir veri bankası da oluşturulacaktır” diye konuştu.
Bakır, EKG’si çekilen 154 çocuk acil olarak hastaneye yönlendirildiğini ve gerekli tıbbı müdahalelerinin yapıldığını söyledi.
Son günlerde çok sık olarak, kalp rahatsızlıkları nedeniyle yaşanan genç ölümlerine de dikkat çeken Doç. Dr. İhsan Bakır, “Online kalp taraması projemiz sayesinde belki de ileride bu şekilde hayatlarını kaybedecek, bir çok genç insanın da hayatını kurtarmış olacağız”. Proje kapsamında Mayıs ayı sonuna kadar EKG’sinde sorun yakalanan çocukları daha ileri tetkikler için hastaneye çağırdıklarını anlatan Doç. Dr. Bakır, “Bu 154 çocuğu yakalamasaydık ileri yaşlarda kalp fonksiyonları bozulmuş, belki de kalp nakline aday olarak karşımıza çıkacaklardı. Halbuki hiçbir belirti vermeden, sinsi şekilde gelişen kalp rahatsızlıklarında, böylece erken tanı koyarak, biz koruyucu önlemleri alabiliyoruz. Çocukların sorununa göre efor yapmaları yasaklanıyor, aileleri almamaları gereken ilaçlar ve gıdalarla ilgili uyarılıyor. Gerekirse ilaç veya cerrahi tedaviler planlanıyor. Bazı çocukları daha uzun vadeli takip edeceğiz” dedi.
Ocak 2013 tarihinde başlanan proje kapsamında İstanbul Avrupa yakasında 13 ilçede 6-18 yaşları arasındaki 800 bin öğrencinin kalbinin EKG’si çekilecek. Projenin 2016 yılında tamamlanması planlanıyor.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri