Onlar tam olarak sigarasızlığa alışamadı

Abone ol

İspanyollar sigara ile savaşmaya çalışıyor . Tiryakiler için gelen şikayetler dur durak bilmezken göz altılar da kaçınılmaz oluyor.

İspanyollar 2 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren sigara yasağına alışmaya çalışıyor. İki günde yaklaşık 860 şikayet gelirken, sigara yasağına uymayan bir kişi de gözaltına alındı.

Yeni yasa ile kamunun kullandığı kapalı tüm yerler, hastane, okul ve çocuk parkı yakınlarında sigara içilmesine yasak getirildi. Uygulanmadaki en büyük zorluğun hastane yakınlarında yaşandığı bildiriliyor. Açık hava olmasına rağmen hastane bahçesinde ya da otoparkında sigara içimine yasak getirilirken, birçok hastanenin sigara yasağına ilişkin yasal duyuruyu henüz duvarlarına asmadığı belirtiliyor.

Sigara yasağıyla ilgili ilk olay ülkenin kuzeyindeki Bilbao kentinde yaşandı. 31 yaşındaki bir adam, sağlık görevlilerinin uyarılarına rağmen, hakaret ederek hastane içinde sigara içmeye devam edince polis tarafından gözaltına alındı.

Ülke genelinde yaklaşık 860 kişi veya mekan sahibi sigara yasağına uymadıkları gerekçesiyle şikayet edildi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Sigara içene suçlu muamelesi yapmak gibi bir niyetimiz yok, bu bir sağlık yasası. Şikayetler gayet normal" dedi.

Sağlık Bakanı Leira Pajin de sigara yasağına uymayanların şikayet edilmesi için halka çağrıda bulundu.

İspanya, diğer Avrupa Birliği ülkelerine göre sigara yasağında geç ancak etkili kararlar aldı.

Yeni yasaya göre, kamuya açık tüm kapalı yerlerde sigara içimi yasaklanırken, cezaevleri veya psikiyatri merkezlerinin bahçelerinde ya da sadece bu iş için kullanılacak özel odalarda sigara içimine müsaade edilecek.

Oteller, odalarının en fazla yüzde 30'unda sigara içimine izin verebilecek.

Açık futbol statlarında sigara içilebilirken, kapalı tüm spor salonlarında sigara içimi yasak kapsamında yer aldı.

Üniversite bahçelerinde sigara içilmesine müsaade edilirken, çocuk parkı, açık oyun alanları veya okul çevrelerinde sigara yasağı uygulanacak.

Yazılı ve görsel medya sigara görüntülerine yer veremeyecek.

Sigara içilen özel kulüplere herhangi bir yasak getirilmezken, 18 yaşından küçüklerin bu yerlere girmesi yasaklandı.

Benzin istasyonlarında sigara satışı yapılabilecek.

Yeni yasaya göre, sigara yasağına uymayanlara 30 ila 100 bin avro arasında para cezası uygulanacak.

Günün Önemli Haberleri