Onlar silahını böyle bıraktı
Abone olKolombiya'nın ikinci en büyük silahlı örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) üyeleri silah bıraktı.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ELN'nin silah bırakan 30 üyesiyle Cali kentinde bir araya gelerek, gelişmeyi, "barışa doğru atılan büyük bir adım" sözleriyle nitelendirdi.
Kolombiya'da en büyük silahlı örgüt FARC ile yürütülen barış görüşmelerine dahil olmayan, ancak liderlerinin sözkonusu müzakerelere katılma isteklerini dile getirdiği sol görüşlü ELN örgütünün bin 500 civarında üyesi bulunuyor.
Örgütün değişmeyen takımını oluşturan 30 kişi, ülkenin güneydoğusundaki Cauca bölgesinde silahlarını bıraktı.
Devlet Başkanı Santos'un şahsen bir araya geldiği örgüt üyeleri arasında 3 hamile kadının yer alması dikkati çekerken, Santos, ELN ve FARC'ın her bir üyesinin, şiddete başvurmadan ya da eline silah almadan idealleri için mücadeleye devam etmesi gerektiğini söyledi.
Kolombiya'da pazartesi günü de FARC'ın barış başmüzakerecisi Ivan Marquez, neredeyse 50 yıldır süregelen çatışma ortamının sona yaklaştığını belirtmişti.
Küba'da yürütülen müzakerelere katılan Marquez, solcu örgütlere ve sendikalara, barışa ulaşılması çabalarına dahil olmaları çağrısında bulunmuştu.
Kolombiya hükümeti, kasım ayına kadar barış anlaşması imzalamak isterken, Marquez, barış için zamana ihtiyaç duyulduğunu, kötü bir barış anlaşmasının, savaştan beter olduğunu belirtti.
FARC ile Kolombiya hükümeti arasında ilk doğrudan görüşmeler, geçen yıl kasım ayında başlamıştı.
Barış görüşmelerinin gündeminde yer alan 6 mesele, toprak reformu, siyasi katılım, silahsızlanma, yasadışı uyuşturucu, kurban hakları ve barış anlaşmasının uygulanması olarak sıralanıyor.
Kolombiya hükümeti, isyancıların önce silah bırakmaları ve tüm rehineleri serbest bırakmaları konusunda ısrarcı.
FARC, kısa bir süre önce Kolombiyalı bir askeri serbest bıraktı, öte yandan elinde diğer rehinelerin bulunduğu sanılıyor.
Hükümetin başmüzakerecisi Humberto de la Calle, Küba'daki barış görüşmelerinin amacının, isyancıların silahlı mücadeleye son vermesini ve siyasi sürece katılımlarını sağlamak olduğunu ifade etmişti.
Şimdiye kadar toprak reformu konusunda anlaşmaya varıldı, diğer 5 maddeyle ilgili görüşmeler sürüyor.
FARC'ın, 8 bin civarında savaşçısı olduğu sanılıyor, bu rakam, 2001 yılında 16 bin civarındaydı.
Bu, 1960'lardan bu yana süren şiddet olaylarında müzakere edilmiş bir barış anlaşması için bulunulan 4. girişim.