Onlar Aktroll mü? İşte AK Parti'nin o 'üssü'

Abone ol

Haklarında çok şey söylendi. En yaygını AK Troller oldu. Peki AK Parti'nin Sosyal Medya Merkezi gerçekte ne yapıyor nasıl bir yer?

AK Parti'nin Sesyol Medya Merkezi hakkında bugüne kadar bir çok dedikodu çıktı. Bunlardan en yaygın söylem 'AK Troller' sözü oldu. Peki öyle mi? AK Parti Sosyal Medya çalışanları kimlerden oluşuyor, nerede nasıl bir iş yapıyorlar?

BBC'den Öykü Altuntaş AK Parti'nin Sosyal Medya Merkezini gezip gözlemlerini aktardı. AK Parti'nin sosyal medya üssü Maslak'da bir iş yeri merkezinde. Hayli büyük ve ferah bir ofise sahipler.

Sosyal medya merkezinin hemen girişinde büyük bir Dijital Ofisin lofosu ve duvarda da AK Parti'nin #OnlarKonuşurAkPartiYapar etiketi yazılı.

Gökhan Yücel Yeni Türkiye Dijital Ofisi'nin direktörü. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sosyal medya merkezi olarak tasarlanan bu ofiste 180 kişi çalışıyor. Tahtaya o günün miting programına dair bilgiler ve kullanılacak 'hashtag' not edilmiş.

NELER YAPIYORLAR, NASIL ÇALIŞIYORLAR?

Çalışanlar 45'er kişilik dört birime ayrılmış: İçerik oluşturma, etkileşim, dinleme ve sahayla iletişim birimleri.

"Bu ekiplerin görevleri tanımlanmıştır -ki o da dijitale uygun içerik üretmektir- ve dışına çıkamazlar" diyor Yücel, ofiste kişisel hesaplarla değil, sadece kurumsal hesaplarla çalışıldığının da altını çiziyor. Çift vardiyalı çalışan 180 kişi kurumsal hesapları yönetiyor, rakipleri izliyor, sahayla iletişim kuruyor.

TROLL MÜ?

Bunda 'troll' ifadesinin partiyle çok fazla bağdaştırılmaya başlanmasının etkili olduğunu söylüyor Yücel, "Genel Merkez dışında, merkezin ismini kullanarak sosyal medyada paylaşım yapılması Ak Parti'nin dikkatini çekti" diye devam ediyor.

Yeni Türkiye Dijital Ofisi'nde "troll' ifadesi konusunda hassasiyet yoğun. Yücel, '''Çalışanlar, artık ne demekse- troll'lükle ilgisi olmayan insanlardır" diyor.

Açılışı yapan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay da merkezi 'bir ilk' olarak nitelerken, Aktroll meselesine "Burada Aktroll diye bir kadro yoktur. Aktroll efsanesi bitmiştir" sözleriyle nokta koymak istediğini de açıkça ifade etmişti.


KAPI KAPI YERİNE HESAP HESAP DOLAŞIYORLAR

Gökhan Yücel, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin içinde doğduğu siyasi hareketin kapı kapı dolaşarak kampanya yürütme geleneğine işaret ederken, "Eskiden ev ev dolaşırdınız, şimdi hesap hesap dolaşıp, analiz edip, dijital anlamda profilleme, hedefleme kullanıp icraatımızı, vaatlerimizi, özellikle Yeni Türkiye'nin ne olduğunu kitlelere anlatabiliyoruz" diyor.
Zaten sosyal medya hesapları aktif olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu hesapları tek bir çatı altında toplamanın nedeni ise, 'profesyonelleştirmek ve kurumsallaştırmak'.

Yabancı bir danışmanlık hizmeti almadıklarını, ''Tamamen yerli ve çok organik olduklarını' söylüyor Yücel.

BİR GÜN NASIL GEÇİYOR?

Gün gündem toplantısıyla başlıyormuş. Yücel, "Bir gün öncesinin dinleme raporlarını okuyoruz. Özellikle tek hashtag, #OnlarKonuşurAKPartiYapar üzerinden iletişimimizi kurduk; 1,3 milyondan fazla Twit atıldı. Bu Twitler organik, bizim kurguladığımız içerikler. Linkler, resimler, infografikler, video grafikler var" diyor.

Toplantılarda, 25 günlük kampanya programı ve haftalık program, genel strateji ışığında konuşuluyor.

HER MİTİNGE YENİ HASHTAG

Günün mitingleri özelinde içerik hazırlanarak sahaya iletiliyor. O ilin önemli konuları esas alınıyor. Nitekim bir il için 19 başlık çıkarılmış geçenlerde. Geçen hafta da anneler günü projesi için Davutoğlu'nun hayatını anlattığı bir film ve #kocamanyureklianneme hashtag'i oluşturulmuş.

"O hashtag'e sadece Ak Parti seçmeni değil Türkiye'nin her yerinden, her görüşe sahip insanlar katılımda bulundu. Etkileşimi 100 binin üstüne çıktı, birçok ünlü isim, fenomen hesap kendi isteğiyle paylaştı" diye konuşuyor Yücel.

Dijital ofisin, diğer hashtagleri ve tartışmaları takip edip bilgilendirdiği ancak önceliğin kendi 'hashtag'leri olduğunu vurguluyor.

TRENDING TOPIC OLMA DERDİMİZ YOK
Peki Türkiye ve Dünya Gündemi ya da Trending Topicler (TT) kendileri için ne ifade ediyor?Yücel, "Bizim TT olma gibi bir derdimiz yok, bunu parti içi konuşmalarda da ana değişken olarak değerlendirmedik" diyor ve şöyle devam ediyor:

"Burası, Ak Parti'nin dijital ve sosyal kampanyasının yürütüldüğü, kararların alındığı tek merkezdir. Burada çalışanların hepsi profesyonel, iyi niyetli insanlardır. İnsanları kandırmak, küfür, hakaret etmek, trol tabiri- artık ne demekse- ile ilgisi olmayan insanlardır."

MAAŞLI MI GÖNÜLLÜ MÜ?

Ekibin gönüllü olarak mı yoksa maaşla mı çalıştığı sorusuna, kaynağın Ak Parti'den geldiğini, sözleşmeli ve maaşlı istihdam edildiği yanıtını verirken, "Çalışanların partili olup olmadığı birinci kriterimiz değildir, önemli olan mahremiyetimize saygı göstermesidir" diyor.

EKİPTE SOSYOLOG DA VAR

Ekipte sosyologlar da var. Bir toplum mühendisliği, algı yönetimi yaptıkları eleştirilerine de sebep olmayacak mı bu durum?

Yücel bu soruya şöyle yanıt veriyor:

"Siz bize şu anda negatif kampanya yapıyorsunuz, pejoratif yaklaşıyorsunuz. Sosyolog alıyorsak, Türkiye sosyolojisini, siyasal iletişim, seçim dinamiklerini iyi anlaması, pozitif katkı yapması beklediğimiz."


Günün Önemli Haberleri