Önemler sonuç verdi!
Abone olGeçen yüzyılda doğada kaplan nüfusu azalırken, yaban hayatı koruma örgütleri Nepal'de kaplan nüfusunun arttığını söylüyor.
Yaban hayvanlarının önemli bir kısmı geçen yüzyılda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Ancak Güney Asya hükümetlerini Küresel Kaplan Günü doalyısıyla yaptığı açıklamada 2009'da son yapılan sayımdan beri kaplan nüfusunun yüzde 63 arttığını duyurdu.
Nepal ve Hindistan'da kaplanların serbestçe dolaştığı Terai Yay Alanı adı verilen yaklaşık 1000 km çapındaki bölgede kaplan sayımı yapıldı. 2010 yılında iki ülkenin kaçak avcılık ve yasadışı yaban hayat ticaretiyle mücadele anlaşmanının imzalanması sonrası bu artışın geldiği belirtildi.
Tx2 adı verilen inisiyatif ile 2022 yılında kaplan nüfusunun iki katına çıkarılması planlanıyor. Nepal Ulusal Park ve Doğal Hayatı Koruma Bölümü Genel Müdürü Megh Bahadur Pandey "Küresel TX2 hedeflerine ulaşmak açısından Nepal'in 2022'de kaplan nüfusunu iki katına çıkarma hedefi önemli bir adım. Kaplanlar Nepal'in doğal zenginliğinin bir parçası ve biz bu muhteşem hayvanların korunması içibn söz verdik" dedi.
Araştırma Nepal'de şubat ayından haziran ayına kadar sürede yapıldı. Doğal Hayatı Koruma Fonu'na göre 2009'da Nepal'de 121 kaplan varken bu son araştırmada otomatik kamera kullanılarak yapılan tespitlerde 193 kaplan olduğu anlaşıldı. 260 eğitimli görevli yaklaşık 5 bin kilometrekare alanı tarayarak 7 bin 699 kaplan görüntüsü çekti.
Nepal ve Hindistan'ın yanı sıra Bengal kaplanları Bangladeş, Butan, Çin ve Myanmar'da da bulunuyor. Bu bölgede 2500 kaplanın yaşadığı tahmin ediliyor.