'Ölüm Meleği' mantarına dikkat

Abone ol

Uzmanlar kırsal alanda ve ormanlarda mantar toplayan kişilerin çok dikkatli ve bilgili olması gerektiğini belirttiler.

Uzmanlar, doğada yetişen mantarları zehirli zehirsiz ayırt etmede net bir sınırın bulmadığını belirterek, kırsal alanda mantar toplayan kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini belirttiler.

Bahar ayında yağan bol yağmurların ardından havaların ısınmasıyla birlikte doğada bol miktarda mantarın çıkacağını belirten uzmanlar, "Dolayısıyla zehirli zehirsiz mantarın iyi ayırt edilemediğinden dolayı zehirlenmeler meydana gelmektedir. Karaciğer akut yetmezliği dediğimiz karaciğer yetmezliğine yol açabilen zehirli mantar türleri var. Bu zehirlemeler vücutta çok hızlı ilerlediği için ölümlere yol açabiliyor. Ayrıca doğadan toplanan ve iyi tahlil edilemeyen mantarlarlar, mide bağırsak
rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Mantarı zehirli zehirsiz olduğunu gerçekten çok iyi ayırt edebiliyorsak toplamalıyız. Ayırt edemiyor ve mantar yemeyi de seviyorsak, daha güvenli olan kültür mantarını tercih etmeliyiz" dediler.

Ülkemizdeki mantar zehirlenmelerinin % 95 Ölüm Meleği olarak bilinen Amanita phalloides mantarından kaynaklanmaktadır. Bazı yörelerde Köygöçüren Evcikkıran olarak da bilinen mantar türü ilk bakışta görünüşünün çok farklı olmaması nedeniyle toplanabilen bir mantar türü. Özellikle yaz başı ve sonbahar aylarında ormanlarda sık sık yetişebiliyor. Zehirine karşı henüz geliştirilen bir ilaç yok ve 25 gr kadarı insanı öldürebiliyor.

1994 yılında İstanbul'da bu mantar 20 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Günün Önemli Haberleri