Ölülerimizi bile adam gibi sayamadık

Abone ol

Kovancılar Kaymakamı, Elazığ depreminde hayatını kaybedenlerin sayısı 51 değil 41 olduğunu söyledi.

Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan, depremde ölenlerin kesin sayısının 41 olduğunu söyledi

Daha önce 51 olarak açıklanan ölü sayısını bugün Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan, 41 olarak belirtti. Aslan, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ölü sayısındaki karışılık, ölenlerin kimliklerinin nüfustaki isimleri farklı, köydeki halk arasındaki isimleri farklı olduğundan kaynaklandı. Ancak yapılan çalışmalar sonunda ölü bir kişi iki kez sayılmış. 10 kişinin eksik çıkması bizi bir nebzede olsa sevindirdi. Bu konuda ayrıntılı açıklamayı valilik yapacak" dedi.

IŞIKARA BÖLGEDE

Kızılay Genel Müdürü Başdanışmanı ve Kanadilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu, her yerde deprem olabileceğini belirterek, "Hiç kimse açıkta kalmayacak. Buraya gelirken korku çadırları gördüm. Evleri sapasağlamdı ama insanlar korktuğu için çadırlarda kalıyorlardı. Güvenli bir zemin yok. Önemli olan güvenli yapılar yapmaktır. Eğer depremden dolayı yerleşim yeriniz değiştirilirse, karşı çıkmayın. Bölgede çok sağlam yapılar da var. Bazı sağlam kerpiç evler de var. İyi malzemeden yapılmış Mevlana evleriyle ilgili çalışma var. Kızılay bu konuda çalışıyor. Bingöl'ün Yedisu İlçesi'nden geçen fay hattı her an büyük bir depreme sebebiyet verebilir. 7 büyüklüğünün üstünde bir depreme sebep verebilir" dedi.
 Işıkara, Elazığ'ın Kovancılar İlçesi'ne bağlı Okçular ve depremden ağır hasar gören köylerdeki evlerin taşınması ile ilgili devletin çalışma yaptığını belirterek, köylülerin bu konuda engel olmamaları konusunda uyarıda bulundu.

GÖÇ BAŞLADI:

Bu arada, Okçular ile depremden zarar gören çevredeki bazı köylerden bazı aileler, tahrip olmuş evlerinden çıkardıkları eşyalarını kamyonetlerle güvenlik bölgelerdeki yerleşim yerlerine taşımaya başladı

UNUTULAN KÖYLÜLER İSYANDA 

Depremin vurduğu köylerden biri olan ve kerpiç evlerin büyük hasar gördüğü 45 haneli Elazığ'ın Palu İlçesi'nin Köklüce Köyü'ndeki depremzedeler, ilgisizlikten yakınıyor.

Depremin üzerinden 2 gün geçmesine rağmen, komşu oldukları Kovancılar'a bağlı köylere hertürlü yardımın gittiğini, kendilerine hiç bir yetkilinin gelmediğini söyleyen köylüler, sadece askerlerin gelip çadırlar kurduğunu ve gıda dağıttığını anlattı. Çadırların yetersiz olduğunu savunan köylüler, bir çadırda 2 ailenin barınmaya çalıştığını söyledi.

ÇOCUKLARINI HASTANEYE GÖTÜRDÜLER ÖLÜMDEN DÖNDÜLER 

Köklüce Köyü'nde kerpiç evleri yerle bir olan ve eşyalarını çıkarmaya çalışan 32 yaşındaki Raif Bayrak, deprem günü 9 aylık oğulları Umut'un hastalanması üzerine eşi Gülşen Bayrak ile birlikte Elazığ'a hastaneye götürdüğünü söyledi.

Deprem gecesi Elazığ'daki hastanede bulunduklarını belirten Raif Bayrak, “Biz o gece burada kalsıydık kesin ölmüştük. Öldürmeyen Allah öldürmüyor. Oğulumun bulunduğu odadaki beşiği taşların altında kalmış, o içinde bulunsaydı, şimdi hayatta değildi” dedi.

ANNE BİZİM EV NEDEN BÖYLE OLDU 

Köklüce'de hasar gören kerpiç evlerinden eşi Suriye, çocukları 6 yaşındaki Didem ve 5 yaşındaki Muhammet ile sağ kurtulmayı başaran 29 yaşındaki Burhan Uğur da şanslı olduklarını söyledi. 5 yaşındaki Muhammet'in “Anne bizim ev neden böyle oldu?” diye sorması karşısında oğluna deprem olduğunu anlatmaya çalışan 27 yaşındaki Suriye Uğur, “Deprem olduğunda çok şaşırdım hemen dışarıya kaçtım. Sonra çocuklarım içeride diye tekrar içeri girdim eşimle burayı kazarak çocukları çıkardık. İki çocuğumda ölü gibiydi toprağın altından çıkardık” dedi.

Depremin ardından zor durumda kaldıklarını söyleyen Uğur, “Deprem öldürmedi ama bizi şimdi ilgisizlik öldürecek” dedi.

OYUNCAKLARINI BULUNCA SEVİNDİ 

6 yaşındaki Didem Uğur, enkaz altında oyuncak dolu poşetini bulunca, “Yaşasın oyuncaklarımı buldum” diyerek sevinç yaşadı.

Köklüce Köyü'ndeki ilgisizlikden yakınan 19 yaşındaki Aycan Keskin, 3 aylık bebeğiyle zor durumda kaldığını söyledi. Keskin, “Bebeğimizin bezleri enkazda kaldı. Ona bağlayacak bir bezimiz bile yok. Şimdi kış günü biz dışarıda kaldık, yardı istiyoruz” dedi.

Köylülerden Neslihan Böler ise ilgisizlikten yakınıp, bir sünger yatak ile battaniye verildiğini belirterek, “Biz 10 kişiyiz, 10 kişi bir yatakta nasıl yatacak. İlk gün gıda getirdiler o da iki günde bitti” dedi.

Enkazdan yaralı çıkarılan ve hastanedeki tedavisinin ardından köyüne dönen 23 yaşındaki Hanifi Öztürk, mucize eseri kurtulduğunu söyledi. Öztürgut, “Evin tavanı komple üzerime düştü. Köyyüler beni yaralı olarak çıkarmışlar. Göçük altında kaldığımda nefesim kesilmişti, nefes alamıyordum” dedi.

Bu arada Köklüce Köyü'nün deprem nedeniyel göçüklerin olştuğu yolu ekipler tarafından yapılan çalışmayla açılmaya çalışılıyor.

MEHMETÇİK'TEN SICAK YEMEK 

Elazığ 8'inci Kolordu Komutanlığı'na bağlı birlikler depremde en fazla hasarın yaşandığı Okçular, Yukarı Değirmenci, Yukarı Katranlı ve Kayalar Köyü'ne konuşlanarak kurdukları seyyar mutfaklarda günde 1600 kişiye 3 öğün sıcak yemek dağıtıyor. Mehmetçiğin dağıttığı yemekleri çadırlarının önünde yiyen vatandaşlar, “Mehmetçik olmasaydı depremin etkisini bu kadar çabuk unutmazdık” dedi.

TELEF OLAN HAYVANLAR GÖMÜLÜYOR 

Elazığ Tarım İl Müdürlüğü ekipleri depremde yapılan ilk tespitlere göre 228 büyükbaş, 2650 koyun ve keçinin telef olduğunu belirledi. Ekipler, telef olan hayvanları enkaz altından çıkartıp köylerin dışında kepçelerle açılan çukurlara toplu olarak gömüyor. Açılan çukurlara gömülen hayvanların üzerine kireç döküldükten sonra üzeri toprakla kapatılıyor.

Günün Önemli Haberleri