Olimpiyatlar Türkiye'de… Sessiz hamle sonuç verdi

Türkiye, kazandığı deneyimle dünyanın en önemli spor organizasyonlarından birini daha düzenleme fırsatı yakaladı.

Samet KAVOĞLU sametkavoglu@internethaber.com

Dünya Basketbol ve Güreş Şampiyonaları, Universiade (Dünya Üniversite Yaz ve Kış Oyunları), U-20 Dünya Kupası, Akdeniz Oyunları, UEFA Finali, Euroleague Final Four başta olmak üzere küresel ölçekte takip edilen spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan Türkiye, kazandığı deneyimle dünyanın en önemli spor organizasyonlarından birini daha düzenleme fırsatı yakaladı.

Olimpiyat meşalesi yanıyor

21 farklı branşta 97 ülkeden 3 binin üzerinde sporcunun yarışacağı Türk spor tarihinin en büyük organizasyonunun meşalesi 18 Temmuz'da Samsun'da yakıldı. 30 Temmuz'a kadar da yanmaya devam edecek. Dünyanın en büyük üçüncü spor organizasyonu, üstelik tarihin en geniş katılımlı olimpiyatı olma özelliğine de sahip etkinlik, önemine rağmen adıysa müstesna biçimde medya tarafından da duyulmuyor ve yeterince duyurulmuyor.

Evet, sporseverlerin (yalnızca futbolseverlerin değil) dikkatlerinden kaçmamış olacağını tahmin ettiğim Deaflympics 2017, diğer adıyla 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'ndan bahsediyorum.

Futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi takım sporlarından atıcılık, güreş, taekwondo, tenis, badminton ve bowlinge kadar uzanan birbirinden farklı 21 branştaki keyifli ve heyecanlı müsabakaları izleme olanağı sunan Deaflympics 2017'yi 30 Temmuz'a kadar Samsun'da izleyebilirsiniz.

Spor diplomasisi

Kamu diplomasisinin bir alt dalı olarak spor diplomasisi Türkiye'nin küresel ölçekte tanınırlığını ve marka değerini arttırmak için önem verdiği kulvarlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Yazının başında ifade edilen organizasyonlar başta olmak üzere son on yılda 30'un üzerinde branşta yüzlerce spor etkinliği düzenleyen Türkiye, sadece 2017 yılında uluslararası alanda ev sahipliği yaptığı ve yapacağı 27 organizasyonla da spor diplomasisini önemli bir araca dönüştürmeye çalışıyor.

Küresel rekabet, bölgesel sorunlar ve 15 Temmuz hain darbe girişimi gibi çeşitli dahili ve harici unsurlar ekseninde oluşturmaya çalışılan olumsuz algıyı kırıp atmak, hedef kamular nezdinde itibarı pekiştirmek ve arttırmak için Türkiye'nin stratejik plan dahilinde çeşitli araç ve aktörler yardımıyla sürdürülebilir iletişimi devam ettirmesi gerekiyor. Bu bağlamda birebir etkileşim olağanı sunan organizasyonlar da -özellikle geniş katılımlı olanlar- etkin kullanılabildiği ölçüde birkaç noktada katkı sağlayıcı platforma dönüşebilmektedir.

Ülkeye gelen binlerce sporcu, teknik heyet ve izleyicilerin oluşturduğu ekonomi ilk etapta dikkat çekmekle birlikte organizasyonun medya çıktılarının destinasyon ve ülke tanıtımına katkısı, özellikle Türkiye gibi turizmde markalaşma arayışındaki ülkeler için büyük önem arz etmektedir.

Spor diplomasisini daha da önemli kılan husus ise başarılı bir organizasyon ve misafirperverlikle katılımcı bireyleri gönüllü kültür elçisine dönüştürebilme olanağıdır. Memnuniyetsiz kitleyi bir daha ülkeye çekmek zor olacağı gibi çarpan etkisiyle olumsuz algının çok daha geniş boyuta taşınabileceği unutulmamalıdır. Olumlu anılar ise her daim belleklerde canlı olarak kalacak ve katılımcıları gönüllü kültür elçisi boyutuna taşıyacaktır.

Sizler de keyifli zaman geçirmek, bunu yaparken de ülkemizin tanıtımına ve fahri kültür elçilerinin sayısının artmasına katkı sunmak isterseniz, başta Samsun'da devam eden Deaflympics olmak üzere ülkemizde tertip edilen organizasyonlara gidebilir, katılımcılara eşsiz Türk misafirperverliğini hissettirebilirsiniz.

Sözün özü, bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır.

Yeter ki usta ellerde maharetle pişsin, sevgiyle sunulsun…

Deaflympics 2017 hakkında detaylı bilgi için;

deaflympics2017.org