Olay MİTçi yine konuştu
Abone olKürt sorunu çıkışıyla gündeme oturan Emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş'ten önemli açıklamalar..
MİT Eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, 'yeni bir devlet yapısı ve anlayışı gerekli' yolundaki ifadelerine açıklık getirdi. ''Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünme-parçalanma korkusunun sona erdirilmesi gereklidir'' diyen Öneş, 'anayasal vatandaşlık' için de ''neden olmasın'' dedi.
Yeni devlet anlayışını açın önerisine karşılık Öneş, "Çağdaş demokratik yapı" ile cevap verdi.
Somut öneriler söyleyin diyen Bila'ya "Bunların yapılabilmesi için toplumsal altyapının hazırlanması gerekli. Diyalog ve empati olmalı. Siyasi iradenin ortaya çıkması ve güven vermesi gerekli. Bölünme korkusunun ortadan kaldırılması lazım. Türkiye'nin potansiyeli güçlüdür. Ne mutlu Türküm diyen sözü esasında soya doyanmayan bir ifadeye dayanır. Anayasa ile niçin herkesi kucaklamayalım?" dedi.
"Bu bölünme korkusu ile nasıl başa çıkılır?" sorusuna Öneş, "siyasi irade ve proje eksikliği, iç politikanın istismarı var. Ortaya çıkan toplumsal talepler siyaseti de etkileyecektir." diye karşılık verdi.
Devletin bölünme tehdidi söyleminin yanlış olduğunu belirten Öneş, "Bu tehditler olacaktır ama sonuçlardır. Asli unsurlar değil. O halde Türkiye tehditlerini sonuçlar üzerinden değil sebepler üzerinden gitmeli" dedi.
Çağdaş bir entegrasyon olmadığnın altını çizen Öneş, Orada devletin yetersizliği ile karşı karşıyayız. Bugün Türkçe konuşamayan kadınların sorunu varsa. Türkçeyi öğretememişsek bu bi sorundur. Geri kalmışlık devam ediyorsa bu bir sorundur. Feodal yapı kırılamamışsa bu da sorundur.
Ben Kürdüm diyenlere karşı inkar politikası geliştirirseniz ayrıştırma da beraberinde geliyor. Türkçenin temel dil olduğu tartışılmaz. Ana dilin konuşulması meselesi geliyor. Eğitim dili olarak kullanılması devletin imkan ve kabiliyetleri ile ilgili. Bu uzun vadede Türkiye'nin gelişmişliğine katkı yapabilir. Akılcı olacağız ve bireysel hakları en sonuna kadar eşit bir şekilde kullanmalıyız." dedi.
Irak'ta etnik anayasayı ABD hazırlattı
Irak'ın işgali Saddam'dan kaynaklanan tehdit değildi. Petrol kaynaklarına ulaşma ve petrolün ulaşımına giden yolların denetimi meselesidir. Dünyadaki güçlerin savaşıdır. Irak'ta etnik yapıya dayandırılan Anayasayı ABD çizdi, oradaki halklar değil.
Teorik olarak düşünebilirsiniz. ama politika reel şartlara bağlıdır. Ayağı yere basmayan politikalar facia doğurur. Ortadoğu'daki süreç ve çatışmalar sürecektir. Tehditler karşısında hareket kabiliyetiniz kısıtlıdır. O halde kendi içimizde ve sosyal yapımızı bütünleştireceğiz. Çağımızın getirdiği uygulama zenginliği içinde farklılıklarımızı ön plana çıkarmalıyız.
Para militer bir örgüt ile meşru bir devlet pazarlık yapmaz. Bunu herkesin görmesi lazım. Devlekin eksiklikleri olmasına rağmen.. Para militer bir örgütün hakları da bellidir. Siyasi partiler vardır. Ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Legal partilerle devlet muhatap olmalı. Etnik temele dayanan politik davranışlar çağdışı kalmıştır. Kürt partiler sadece etnik temele dayanıyorlar. Türkiye'yi kucaklamalıdırlar.
(Kuzey Irak'ta) oluşacak bağımsız bir yapıyla eğer ilişkilerimiz iyi değilse ve o yapı bir süper güçle bağlantılıysa, siyasi yönelişleri de bizim demografik yapımızı etkileyecektir. 70 milyonluk bir Türkiye'nin 3.5 milyonluk bir oluşum karşısında bütünlüğünü koruması durumunda böylesi gelişmelerden korkulması gibi bir tahayyülü anlamıyorum."