Okurlar için derin sözlük

Abone ol

'Derin Devlet' 'Çeteler' aynı şey mi? Her iki grubun birbirine karıştırılmaması için Birand sözlük hazırladı.

Kamuoyu  sorusunu soruyor Gazeteci Mehmet Ali Birand gündemde olan 'Derin Devlet' ve 'Çete'yi yazdı. Her ikisinin farklarını yazan Birand bunların birbirine karıştırılmamasını söyledi.

Yazı: Mehmet Ali Birand
Kaynak: www.hurriyet.com.tr

-Kavram karışıklığı yaşıyoruz. “Derin Devlet” kimdir? Kimlerden oluşur? Birde “Çete"ler” var. Bu iki grup birbirine karıştırılmamalı. Merak edenler için bir “sözlük” hazırladım.(!)


Bazı kavramlar var ki sık sık kullanıyoruz, ancak ne olduğu tam anlamıyla anlaşılmıyor. Bizler ne dediğimizi biliyoruz, oysa kamuoyu karıştırıyor.



Soru : “Derin Devlet” nedir “Çete” nedir?



1. Kamuoyunda kavram olarak, “Derin Devlet” dendiği zaman bundan, Silahlı Kuvvetler- Polis-MİT- Jandarma-Savcı-Yargıç, bazı gazeteciler,bazı bilim adamları, bazı Siyasi Parti Gençlik Kolları gibi Devlet"in mutlaka korunması gerektiğine inanan çevreler anlaşılıyor. Bu bir kavram. Bir örgüt veya dernek filan değil. Ancak aynı yönde düşünen bu kişilerin, operasyon yapmamalarına rağmen, zaman kendileri gibi hareket eden bazı gruplara (çete) göz kırptıkları, sempatiyle baktıklarına da inanılır.



2. “Çete” ise ikiye ayrılıyor



Biri, yine kamuoyundaki anlayışa göre, Devleti korumak ve Derin Devletçilerin sempatisinden yararlanıp, eylemler yapan, Devlet adına sokağa inen, ancak karşılığında da çek-senet işinden başlayıp açıkça gangsterliğe kadar uzanan bir faaliyet alanına sahip olurlardı. Bunlar, tam anlamıyla mafya özentileridirler. İçlerinde çok ünlü babaları barındırırlar. Devlet için çalıştıklarını söylerler, karşılığında da uyuşturucu başta olmak üzere her türlü yasa dışı işe girerler ve kolluk güçlerinden müsamaha görürler. Hatta zaman zaman (özellikle 1990"larda) Jandarma, Polis veya MİT tarafından da kullanıldıklarına inanılır. Taşaron olarak birçok suikast, faili meçhul cinayete katıldıkları da bilinir.



İkincisi ise, çıkar hesabı fazla ön plana geçmeyen grupların kurdukları Çete"lerdir. Aralarında emekli askerler, emekli polis ve kendilerine “vatansever” diyen kimi sivillerden oluşur. Genelde, bunların da Devlet"in çeşitli güvenlik kurumlarıyla ilişkileri vardır. Gizli bir destek, taktik alırlar. Korunurlar.



Ancak, Devlet garip bir varlıktır. İşini yaptırır, taşaronları kullanır, sonra birden tutum değiştirip aynı grup ve insanları hapse atar. Tarihimiz bu örneklerle doludur.


Derin Devletçilerin dikkatine...

Günün Önemli Haberleri